Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

10.000 άνθρωποι αγνοούνται απο τον πόλεμο της Βοσνίας



Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει απο τον πόλεμο και σύμφωνα με τις βοσνιακές αρχές αναζητούνται ακόμη χιλιάδες άνθρωποι.

"Ο αριθμός των αγνοούμενων κυμαίνεται μεταξύ 9.000-10.000, όμως ο ακριβής αριθμός δεν θα γίνει γνωστός πριν από την πλήρη επαλήθευση" των στοιχείων, είπε στους δημοσιογράφους ο Άμορ Μάσοβιτς, ο διευθυντής του βοσνιακού Ινστιτούτου Αγνοουμένων Ατόμων.


Ο Μάσοβιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία της παρουσίασης, στο Σαράγεβο, ενός μοναδικού μητρώου αγνοουμένων από όλες τις κοινότητες (Σέρβοι, Κροάτες και μουσουλμάνοι). Αφού συνέκρινε 13 λίστες αγνοουμένων που είχαν συνταχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου από τοπικές οργανώσεις ή διεθνείς οργανισμούς, το Ινστιτούτο διαπίστωσε ότι συνολικά 34.964 άνθρωποι είχαν δηλωθεί αγνοούμενοι. Ο Μάσοβιτς διευκρίνισε ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα είναι μικρότερος αφού 2.500 άνθρωποι δηλώθηκαν αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια του πολέμου, όχι όμως και μετά τη λήξη του. "Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέζησαν, που ίσως κάποια στιγμή να ήταν κρατούμενοι" και για το λόγο αυτό οι οικείοι τους δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν, πρόσθεσε.

Ο Μάσοβιτς είπε επίσης ότι έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 21.000 θύματα του πολέμου. Στα νεκροτομεία όμως φυλάσσονται ακόμη χιλιάδες ανθρώπινα λείψανα ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου