Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Σε εξέλιξη το βαρυσήμαντο διάγγελμα Μουμπάρακ - Δεν παραιτείται ο Αιγύπτιος πρόεδρος!



- «Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου όπως έχω ορκιστεί» - Πρότεινε την τροποποίηση έξι άρθρων του Συντάγματος - Ανακοίνωσε εθνικό διάλογο από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο για τη μετάβαση της εξουσίας- «Το αίμα εκείνων που πέθαναν κατά την εξέγερση δε χύθηκε άδικα» είπε ο Αιγύπτος πρόεδρος- Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στην Αίγυπτο από το 1981 και τη δολοφορία Σαντάτ

το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, όταν με έκτακτο δελτίο το BBC μετέδωσε πως επίκειται η παραίτηση Μουμπάρακ και η ανάθεση της εξουσίας στον σημερινό αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν. Σε λίγη ώρα η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, είχε μεταδοθεί από όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Φυσικά, έφτασε και στην πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης των Αιγυπτίων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Το καθεστώς έπεσε» ήταν το πρώτο σύνθημα και γρήγορα περισσότερο από ένα εκατομμύριο κόσμος γέμισε την πλατεία και τους γύρω δρόμους, πανηγυρίζοντας και περιμένοντας το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου.

Σιγά σιγά όμως, άρχισε να εκτυλίσσεται ένα θρίλερ. Οι πληροφορίες περί παραίτησης άρχισαν να διαψεύδονταν, κάνεις δε γνώριζε που βρισκόταν ο Μουμπάρακ (στο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια), κάνεις δε γνώριζε αν το διάγγελμα θα γινόταν από το παλάτι σε απευθείας σύνδεση ή ήταν ήδη μαγνητοσκοπημένο.

Σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να εξετάζει τα δεδομένα και ο φόβος ενδεχόμενου πραξικοπήματος έγινε ορατός. Και σε αυτό ήρθε να προστεθεί και μια είδηση που μεταδόθηκε μέσω του Αλ Αραμπίγια: αν οι διαδηλωτές δε δεχτούν το σχέδιο να αναλάβει την εξουσία ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο στρατός –που όλες αυτές τις 17 μέρες κράτησε ρόλο θεατή- θα επέμβει!

Στρατός και διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Στρατός και διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο στρατός έπαιξε το δικό του ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Λίγο αφού έγιναν γνωστές οι φήμες παραίτησης του Μουμπάρακ, αξιωματικός βρέθηκε στην πλατεία Ταχρίρ και ανακοίνωσε στο πλήθος ότι σύντομα, τα αιτήματά του θα ικανοποιηθούν. Αργότερα, με sms ενημέρωσε πως επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις!

Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ ξεκαθάρισαν πως ζητούν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και όχι απλά τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν, αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και «καθρέφτη» του 30ετία προέδρου της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωναν διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Ταχρίρ, η μεταβίβαση της εξουσίας στον σημερινό αντιπρόεδρο θα είναι απλά η αρχή και όχι το τέλος της εξέγερσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου