Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ενα τσουνάμι έκανε τη Βρετανία νησί!!!

 
troktiko    Ενα τσουνάμι έκανε τη Βρετανία νησί!!!
Δεν ήταν πριν το 6.100 π.Χ. όταν η Βρετανία αποσπάστηκε από από την Ευρώπη…
κατά την διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου.
…Χερσόνησος ήταν η αρχαία Βρετανία μέχρι τη στιγμή που ένα τσουνάμι πλημμύρισε την χερσαία σύνδεσή της με την Ευρώπη 8.000 χρόνια πριν. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν το κύμα έδωσε το σημερινό σχήμα της χώρας.
Η ακτογραμμή και το τοπίο του τι θα μπορούσε να γίνει η σημερινή Βρετανία ξεκινά στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων, περίπου 10.000 χρόνια πριν.


Αυτό που ήταν κρύα και ξηρή τούνδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης έγινε σταδιακά θερμότερο και περισσότερο υγρό, καθώς έλιωσαν οι πάγοι. Η Θάλασσα της Ιρλανδίας, η Βόρεια Θάλασσα και το Κανάλι της Μάγχης ήταν όλα ξηρά, η οποία αν και ξηρά βυθιζόταν σταδιακά, όσο ανέβαινε η στάθμη των υδάτων.
Αλλά δεν ήταν πριν το 6.100 π.Χ. όταν η Βρετανία αποσπάστηκε από από την Ευρώπη, κατά την διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου.
Πιστεύεται ότι μία κατολίσθηση στην Νορβηγία προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί στην Γη, όταν μία ηπειρωτική θάλασσα στην νορβηγική τάφρο διέρρηξε τις ακτές της.
Το νερό χτύπησε την βορειοανατολική Βρετανία με τέτοια δύναμη, μετατρέποντας τα χαμηλά εδάφη σε αυτό που είναι σήμερα η Βόρεια Θάλασσα και οι βαλτότοποι στο νότο έγιναν το Κανάλι. Τότε η Βρετανία έγινε ένα νησιωτικό κράτος.
Εκείνη την στιγμή, η περιοχή ήταν το σπίτι ενός εύθραυστου πληθυσμού περίπου 5.000 κυνηγών, οι οποίοι προέρχονταν από τους πρώτους ανθρώπους που ακολούθησαν τις μεταναστεύσεις των μαμούθ και των ελαφιών στην ακανόνιστη χερσόνησο.
«Τα κύματα πρέπει να είχαν περίπου 10 μέτρα ύψος», δήλωσε ο γεωλόγος Ντέιβιντ Σμιθ. «Κάποιος που πιθανότατα στεκόταν στα στρώματα λάσπης εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να διαμελίστηκε. Η ταχύτητα των νερών ήταν πάρα πολύ μεγάλη», συνέχισε ο Σμιθ.
Κατάλοιπα από την προ-νησιωτική εποχή ανακαλύφθηκαν κάτω από την θάλασσα στο Νησί Wight, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή που το Σόλεντ ήταν χερσαία γη.
Τα αυλακωμένα δέντρα από το θαλασσινό νερό πιστεύεται ότι είναι τα απομεινάρια από ξύλινες βάρκες 8.000 ετών και δείχνοντας την περιοχή φαίνεται ότι υπήρχε ένα μεγάλο καρνάγιο, λέει ο Γκάρι Μόμπερ, μέλος της Εταιρείας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Χάμσιρ και Γουάιτ.
«Το τσουνάμι ήταν μία κρίσιμη καμπή στην ιστορία μας», λέει ο αρχαιολόγος Νιλ Ολιβερ.
Ζώντας τόσο κοντά με το νερό, η ναυπηγήσεις πλοίων και η ναυτιλία έγινε τρόπος ζωής. Πολλά εκατομμύρια χρόνια από το τσουνάμι, οι Βρετανοί έπλεαν στους ωκεανούς για να βρουν νέες χώρες και να χτίσουν μια αυτοκρατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου