Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Αγγλικό πρωτάθλημα στη Μεγάλη Βρετανία... με NOVA

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από ένα μπαρ


 Τελικά ένα μπαρ αλλάζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ευρώπη.  Θέταμε  το ερώτημα στις 15 Οκτωβρίου 2010 και η απάντηση έρχεται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο . Η γενική εισαγγελέας κ. Juliane Kokott στην εισήγησή της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο,  επί της ουσίας αναφέρει πως ένα μπαρ στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να έχει τη φθηνότερη, έναντι του BSKYB- συνδρομή της Nova και να μεταδίδει τους αγώνες της Premier League
 
.  Η εισαγγελέας , θεωρεί πως πρέπει να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης  για τις κάρτες πρόσβασης στη συνδρομητική TV, διαμορφώνοντας δυνητικά ένα νέο πεδίο.  Εάν η εισήγησή της γίνει αποδεκτή από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπου συζητείται η προσφυγή της  Football Association Premier League, τότε ο χάρτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλάζει μια για πάντα, αφού οι κάτοχοι των δικαιωμάτων  πρέπει να διαπραγματεύονται κεντρικά για την πώληση τους με τα τηλεοπτικά δίκτυα.


Οι φθηνότερες κάρτες της nova

Στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και καιρό τα μπαρ είχαν προμηθευτεί κάρτες πρόσβασης της Nova, για να προβάλουν τους αγώνες της Premier League  στους θαμώνες τους, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα, έναντι του δικτύου του BSKYB.  H nova έχει τα δικαιώματα της Premier League, αλλά μόνο  για την Ελλάδα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν τα βρετανικά μπαρ ! Όπως αναφέρεται στην εισήγηση της εισαγγελέως «ορισμένες επιχειρήσεις εισάγουν κάρτες αποκωδικοποίησης από το εξωτερικό, εν προκειμένω από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις διαθέτουν σε χώρους εστίασης σε χαμηλότερες τιμές από την εταιρεία που έχει την άδεια μετάδοσης σε αυτήν τη χώρα».
Η FAPL  έκανε δύο νομικές κινήσεις , εντός Μεγάλης Βρετανίας για  «να θέσει τέρμα σε αυτήν την πρακτική»:  κατέθεσε  αγωγή κατά της χρήσης καρτών αποκωδικοποίησης προερχόμενων από άλλο κράτος ( «υπόθεση C-403/08»)  και πήγε στα δικαστήρια  την ιδιοκτησίας μιας  μπυραρίας, η οποία προέβαλλε αγώνες της Premier League με τη χρήση ελληνικής κάρτας αποκωδικοποίησης (υπόθεση C-429/08 ) Και στις δύο δίκες το High Court υπέβαλε στο Δικαστήριο σειρά ερωτημάτων ως προς την ερμηνεία του δικαίου της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου