Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υποχρέωσε ξενοδοχείο να αφαιρέσει κάμερες



Η Αρχή θεώρησε παράνομες τις κάμερες που ήταν τοποθετημένες σε κάποια σημεία και “εθιγαν υπέρμετρα την ιδιωτική ζωή πελατών και υπαλλήλων”.

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υποχρέωσε ιδιοκτήτη παραλιακής ξενοδοχειακής μονάδας να αφαιρέσει κάμερες που είχε τοποθετήσει σε διάφορα σημεία του ξενοδοχείου, καθώς ορισμένες, λόγω του σημείου που είχαν τοποθετηθεί, ήταν παράνομες, ενώ άλλες έθιγαν υπέρμετρα την ιδιωτική ζωή και την προσωπικότητα των πελατών, εργαζομένων και άλλων τρίτων.

Ειδικότερα, υπήρξε καταγγελία στην Αρχή ότι ξενοδοχειακή μονάδα είχε εγκαταστήσει κάμερες οι οποίες "βλέπουν" σε δημόσιο δρόμο και συγκεκριμένα, στο δρόμο που είναι κάθετος προς την παραλία όπως και στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων του ξενοδοχείου, ενώ ανέφερε ακόμη η καταγγελία, ότι δεν υπάρχουν πουθενά προειδοποιητικές πινακίδες για το ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται.

Η Αρχή κάλεσε τον εκπρόσωπο της ξενοδοχειακής μονάδας ο οποίος εγγράφως διευκρίνισε ότι υπάρχει κλειστό κύκλωμα 15 καμερών το οποίο είναι μεν ανενεργό, αλλά θα λειτουργήσει σύντομα, για λόγους ασφαλείας.

Η αρχή έκρινε οτι η λήψη εικόνων απο κάμερες στο εσωτερικό του ξενοδοχείου "θίγει υπέρμετρα την ιδιωτική ζωή και την προσωπικότητα των ατόμων, εργαζομένων, πελατών και τρίτων, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας".

Επίσης ως προς τις κάμερες στην πισίνα έκρινε η Αρχή ότι ο "επιδιωκόμενος σκοπός, δηλαδή η προστασία των πελατών, μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο επαχθή μέσα, όπως με τη φυσική παρουσία υπαλλήλου με γνώσεις ναυαγοσωστικής για την περίπτωση της πισίνας". Κατά συνέπεια - συνεχίζει η Αρχή - οι επίμαχες κάμερες "δεν μπορούν να θεωρηθούν ως απολύτως απαραίτητες για την επίτευξη του σκοπού επεξεργασίας των δεδομένων του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου