Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Με ψαλίδι για μισθούς και συντάξεις έρχεται η τρόικα

Συμπίεση μισθών στον ιδιωτικό τομέρα, ψαλίδισμα στις επικουρικές συντάξεις, επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο χαρτοφύλακας της τρόικας, που καταφτάνει την Δευτέρα στην Αθήνα.


Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί ξανά στο μικροσκόπιο ενόψει της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου, μετά και την επίσκεψη του 30μελούς κλιμακίου τεχνοκρατών τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας έχουν παράπονα για την καθυστέρηση στην ενίσχυση των φοροεισπραχτικών μηχανισμών, την μη προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο και του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και για την υλοποίηση του νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις.

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση της τρόικας με την Λούκα Κατσέλη την Δευτέρα, καθώς το κλιμάκιο φέρεται να ζητά την άρση κάθε εμποδίου στην υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων και να διευκολύνεται η επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές μας ζητούν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, νέες καταργήσεις φορέων του δημοσίου, περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και νέα αύξηση του ΦΠΑ με τον βασικό συντελεστή να φτάνει το 25%.

Αν και κυβερνητικοί παράγοντες απορρίπτουν κάποια από τα εν λόγω μέτρα, το θέμα είναι πως η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις αφού θα πρέπει να γίνουν περικοπές 12 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 2014 ώστε το έλλειμμα να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου