Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Έφτασε η μέρα της φυγής Μουμπάρακ; - Θα του δώσει πολιτικό άσυλο η Γερμανία;


ΩΡΑ 17.55 Η πλατεία Ταχρίρ

- Νέα μεγάλη διαδήλωση με επίκεντρο την πλατεία Ταχρίρ σήμερα
- Γιατί ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Βερολίνο ο Χόσνι Μουμπάρακ
- Δείτε που θα μείνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος

Οι αυξήσεις της τάξης του 15% δεν έπεισαν κανέναν και πολύ περισσότερο τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.
Ο λαός της Αιγύπτου εξακολουθεί να ζητά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ και οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν δουν τον πρόεδρο να αποχωρεί από την εξουσία.

Πλατεία Ταχρίρ: Διαδηλωτές και τανκ παραμένουν... ένα - ΦΩΤΟ REUTERS
Πλατεία Ταχρίρ: Διαδηλωτές και τανκ παραμένουν... ένα - ΦΩΤΟ REUTERS
Κρίσιμο τεστ για το μέλλον θεωρείται η νέα διαδήλωση, σήμερα. Και ενώ το βλέμμα της κυβέρνησης είναι πάντα συγκεντρωμένο στην πλατεία Ταχρίρ, οι φήμες που θέλουν τον Χόσνι Μουμπάρακ να ετοιμάζεται να φύγει από την Αίγυπτο όλο και πληθαίνουν.
Η κλινική που θα "φιλοξενήσει" τον Αιγύπτιο πρόεδρο
Η κλινική που θα "φιλοξενήσει" τον Αιγύπτιο πρόεδρο
Το Βιζμπάντεν της Γερμανίας είναι ιδανικό για... ησυχία και ηρεμία
Το Βιζμπάντεν της Γερμανίας είναι ιδανικό για... ησυχία και ηρεμία
Και μετά από δυο εβδομάδες ταραχών, αυτό αναζητά και ο Χόσνι  Μουμπάρακ
Και μετά από δυο εβδομάδες ταραχών, αυτό αναζητά και ο Χόσνι Μουμπάρακ
Μένει να δούμε αν θα είναι και το μέρος που θα γραφεί ο επίλογος μιας εξουσίας 30 ετών
Μένει να δούμε αν θα είναι και το μέρος που θα γραφεί ο επίλογος μιας εξουσίας 30 ετών
Επισήμως, ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, αρχικά και στη συνέχεια θα εισαχθεί σε κλινική στο Βιζμπάντεν, προκειμένου να υποβληθεί σε καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις.
"Απαιτούμε αποχώρηση" γράφει το πανώ. Θα γίνει πράξη η απαίτηση; - ΦΩΤΟ REUTERS
"Απαιτούμε αποχώρηση" γράφει το πανώ. Θα γίνει πράξη η απαίτηση; - ΦΩΤΟ REUTERS
Με αφορμή το ταξίδι αυτό, εντείνεται η φημολογία που θέλει τον Αιγύπτιο πρόεδρο αποφασισμένο να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Το Βερολίνο άλλωστε, εν αντιθέσει με την παραδοσιακή σύμμαχο Ουάσινγκτον, δεν έχει πάρει σαφή θέση εναντίον του τις τελευταίες 2 εβδομάδες που διαρκεί η εξέγερση στην Αίγυπτο.

Τις φήμες έρχεται να «φουντώσει» και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, που ζήτησε από τη Γερμανία να εξετάσει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει τον Χόσνι Μουμπάρακ, αν εκείνος αποφασίσει να εγκαταλείψει τη χώρα του.

«Αυτό θα πρέπει να γίνει, εάν είναι αναγκαίο», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ο Άσελμπορν, αντιδρώντας στις πληροφορίες του τύπου σύμφωνα με τις οποίες ο Αιγύπτιος πρόεδρος μπορεί να υποβληθεί σε παρατεταμένη ιατρική παρακολούθηση στη Γερμανία, πριν αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας του, το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel «οι προβληματισμοί σχετικά με μια πιθανή παραμονή στο νοσοκομείο του Μουμπάρακ στη Γερμανία είναι πιο συγκεκριμένοι από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως». «Προκαταρκτικές συζητήσεις με τα κατάλληλα νοσοκομεία βρίσκονται σε εξέλιξη, ιδίως με την κλινική Max Grundig στην Μπιλ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη», αναφέρει το περιοδικό, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην κλινική αυτή.

15 μέρες συμπληρώνουν σήμερα οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και χιλιάδες άτομα παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητώντας την πτώση του καθεστώτος.

Ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο νωρίς το απόγευμα η πλατεία. «Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς», «Είμαστε ο λαός, είμαστε η εξουσία» μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου