Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η NASA ανακάλυψε 54 πλανήτες που μπορεί να φιλοξενήσουν ζωή

Το διαστημικό τηλεσκόπιο "Κέπλερ" της NASΑ, ανακάλυψε περισσότερους από 1.200 πιθανούς εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στη λεγόμενη "κατοικήσιμη ζώνη" και μπορεί να φιλοξενούν ζωή. Πέντε από αυτούς τους εξωπλανήτες έχουν το μέγεθος περίπου της Γης.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον καταιγισμό νέων στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει 170 ακόμα ηλιακά συστήματα, όπου περισσότεροι από ένας εξωπλανήτης περιφέρονται γύρω από το μητρικό άστρο τους. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, 115 άστρα βρέθηκαν να περιτριγυρίζονται από ένα ζεύγος πλανητών, 45 άστρα διαθέτουν τρεις πλανήτες, οκτώ άστρα έχουν σύστημα τεσσάρων πλανητών το καθένα, ένα έχει πέντε και ένα έξι πλανήτες (το "Κέπλερ"-11).

Συνολικά, μέχρι σήμερα, το "Κέπλερ" έχει "δει" 68 πιθανούς εξωπλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη, 288 περίπου διπλάσιους από τη Γη ("σούπερ-Γαίες"), 662 μεγαλύτερους με μέγεθος όσο ο Ποσειδώνας και 184 ακόμα πιο μεγάλους, αποδεικνύοντας την εντυπωσιακή ποικιλία που χαρακτηρίζει το σύμπαν.

Το "Κέπλερ" έχει καρφωμένο το "βλέμμα" του σε ένα σταθερό σημείο που αντιστοιχεί στο ένα τετρακοσιοστό (1/400) του ουρανού, παρατηρώντας περίπου 156.000 άστρα και τα πιθανά πλανητικά συστήματά τους.

Μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες παρατηρήσεων, έχει ανακαλύψει 1.235 υποψήφιους εξωπλανήτες, δημιουργώντας ενθουσιασμό στους αστρονόμους, αλλά και…απελπισία, καθώς νιώθουν να κατακλύζονται από ένα απίστευτα μεγάλο όγκο στοιχείων που θα πρέπει να μελετήσουν, αν και, όπως είπαν, είναι πολύ αμφίβολο αν οι διαθέσιμοι επιστήμονες επαρκούν.

1 σχόλιο:

  1. Ωραία,υπάρχουν κι αλλού οικόπεδα!Ευτυχώς δηλαδή,γιατί με τη Μπιρμπιλή δε βλέπω να φτιάχνουμε εξοχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή