Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Special Olympics στο Καλλιμάρμαρο


Παραχωρήθηκε για τις τελετές έναρξης και λήξης

«Πράσινο φως» έδωσε το Κεντρικό αρχαιολογικό Συμβούλιο για την παραχώρηση χρήσης του Παναθηναϊκού Σταδίου στις 25 Ιουνίου και 4 Ιουλίου 2011, προκειμένου να γίνουν εκεί οι τελετές έναρξης και λήξης των ΧΙΙΙ Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics - Αθήνα 2011.

Η Αθήνα, που πήρε τον τίτλο της διοργανώτριας πόλης το 2007 νικώντας το Κλίβελαντ του Οχάιο και το Ραμπάτ του Μαρόκου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλο αυτό το διάστημα καθώς θα την επισκεφτούν χιλιάδες κόσμου.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ παρουσιάστηκαν τα σκηνογραφικά στοιχεία που θα πλαισιώνουν τις τελετές. Μεταξύ αυτών και τέσσερις εναέριες σκηνικές κατασκευές με ηλεκτρομηχανική κίνηση (αιωρούμενες), που θα προσπαθήσουν να δώσουν ζωή σε ένα παραμύθι εμπνευσμένο από την Οδύσσεια.

Ο κύκλωπας Πολύφημος, οι Σειρήνες, ο Ποσειδώνας και το Άρμα του Ήλιου, που φιλοδοξούν να εκπλήξουν ευχάριστα θεατές και παιδιά, έχουν διπλό έργο να επιτελέσουν. Να δώσουν χαρά, αλλά και θάρρος στους μικρούς αθλητές, που είναι ήδη νικητές της ζωής.

Ο θεσμός των Special Olympics ξεκίνησε το 1968 με πρωτοβουλία της Γιουνίς Κένεντι Σράιβερ, αδελφής του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν στο Ιλινόις οι πρώτοι Διεθνείς Θερινοί Αγώνες Special Olympics με τη συμμετοχή 1.000 αθλητών με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1971, τα Special Olympics έλαβαν το προνόμιο από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, να είναι μεταξύ των δύο φορέων στην Αμερική που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο «Olympics».

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες πραγματοποιούνται κάθε δυο χρόνια, εναλλασσόμενοι σε θερινούς και χειμερινούς, ενώ καθόλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται τουλάχιστον 30.000 τοπικές αναμετρήσεις σε διάφορες πόλεις, ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, 12.000 αθλητές συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις των Special Olympics. Στους Αγώνες της Αθήνας, οι 7.500 αθλητές, από περισσότερες από 185 χώρες, που θα πάρουν μέρος, θα συμμετάσχουν σε 22 αθλήματα, Ολυμπιακού τύπου.

Το δημιουργικό της κεντρικής ιδέας των τελετών έναρξης και λήξης ανέλαβε η καλλιτεχνική ομάδα του Φωκά Ευαγγελινού, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής του ανοιχτού διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.

Την ομάδα αποτελούν καλλιτέχνες με εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, όπως ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο σκηνογράφος Ηλίας Λεδάκης, η ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και ο κειμενογράφος Θεόδωρος Γρηγοριάδης. Σύμβουλοι οργάνωσης παραγωγής των τελετών είναι ο Σάιμον Γκρέιβλινγκ και ο Άντριου Γουόλς, με εμπειρία στη δημιουργία μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου