Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Χειμερινή απόδραση στον Πόρο!


Mια εκδρομή στον Aργοσαρωνικό για όλους όσοι δεν μπορούν να αποχωριστούν τη θάλασσα καμία εποχή του χρόνου.
Και τώρα;... ημπορώ άρα γε να ειπώ ότι ο Πόρος είνε αυτά μόνον που έγραψα;
Ποίος θα ειμπορέση ποτέ να καυχηθή, ότι ηύρε λέξεις αρκετάς να αποδώση όλα αυτά τα μύρια και αναπόδοτα, που μιλούν εις την ψυχήν και δεν έχουν όνομα, αλλά την θαυμαστήν σφραγίδα του δημιουργικού απείρου...
Είμαι πάντοτε όταν σκέπτομαι τον Πόρο είκοσι χρονών και νομίζω ότι ξαναβρίσκω τον παληόν εαυτόν μου όταν τον ξαναθυμηθώ...»

Αγγελος Τανάγρας, Νησάκια του Αργοσαρωνικού
Χειμερινή απόδραση στον Πόρο!
Δεν είναι μόνον ο Αγγελος Τανάγρας που εξύμνησε τον Πόρο. Ελληνες και ξένοι λογοτέχνες τού έχουν πλέξει εγκώμια. Ανάμεσά τους ο Σεφέρης, ο Παλαμάς, ο Δραγούμης, ο Ρίτσος, αλλά και ο Χένρι Μίλερ και ο Λακαριέρ. Γιατί, εκτός από το όμορφο και πλούσιο τοπίο του, εθεωρείτο και το «νησί του έρωτα».


Αυτό μάλλον προέκυψε επειδή οι πριν από το '70 δεκαετίες ήταν εποχές φορτωμένες με κοινωνικά «μη» και «πρέπει», όπου το «ερωτευμένος» ήταν συχνότατα συνώνυμο του «κατατρεγμένος». Yπήρχε όμως ο Πόρος και αργότερα το Nαύπλιο, όπου αυτοί οι κατατρεγμένοι έβρισκαν καταφύγιο. Τα περισσότερα έργα του ελληνικού κινηματογράφου του '60 και του '70 έχουν γυριστεί στον Πόρο. Τυχαίο; Δεν νομίζω!
ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Τελευταία φορά είχα επισκεφτεί τον Πόρο το 2001. Ηταν μια άλλη εποχή, προ ΔΝΤ, με αρκετό τουρισμό, ντόπιο και ξένο, αλλά και υψιπετείς απαιτήσεις από τους γηγενείς επαγγελματίες του τουρισμού. Σήμερα, αυτό που έμεινε ίδιο είναι οι ομορφιές του νησιού, ενώ οι επαγγελματίες «έβαλαν νερό στο κρασί τους».
Κατά τ' άλλα, το νησί από την Αθήνα είναι ένα «τσιγάρο δρόμος» και οπωσδήποτε μια ιδανική λύση για Σαββατοκύριακο. Τα ιπτάμενα δελφίνια κάνουν μία ώρα από Πειραιά και το φέρι, αν θελήσετε να πάρετε αυτοκίνητο, κάνει δύο ώρες και ένα τέταρτο. Περίπου 500 μ. απέχει το νησί από τη γη της Πελοποννήσου, γι' αυτό πήρε και την ονομασία Πόρος, που σημαίνει πέρασμα. O Πόρος, όμως, αποτελείται και από δύο νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρεία, ενωμένα με μια στενή λωρίδα γης, έναν μικρό ισθμό. Αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στην Πελοπόννησο, η Σφαιρία, είναι το μικρότερο και είναι ένας ηφαιστειογενής βράχος, που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων και σήμερα καλύπτεται σχεδόν από την πόλη που είναι κτισμένη πάνω του. Tην ονομασία την πήρε από τον Σφαίρο, ηνίοχο του άρματος του Πέλοπα. Ο υπόλοιπος Πόρος είναι η Kαλαυρεία, εύφορη και καταπράσινη με πυκνά δάση πεύκου. Η ονομασία της, ποιητική, προέρχεται από την αύρα που τη δροσίζει το καλοκαίρι.
Ακριβώς απέναντι από την πόλη, στην άλλη μεριά του διαύλου, βρίσκεται ο Γαλατάς, μια συμπαθέστατη κωμόπολη με πολύ πράσινο και όμορφες παραλίες, καταπράσινη και ειδυλλιακή. Εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Τροιζήνας, της γενέτειρας του ήρωα Θησέα. Στον Γαλατά, πάντως, στα ανατολικά της πόλης, βρίσκεται και το περίφημο Λεμονοδάσος, ένας λόφος κατάφυτος με 40.000 λεμονιές! Την άνοιξη, το μεθυστικό άρωμα των ανθέων φτάνει ώς τον Πόρο.
Περιδιαβαίνοντας το νησί, αλλά και τον Γαλατά, «ανακάλυψα» πως και οι συννεφιές του φθινοπώρου τούς πάνε πολύ. Ισως είναι το ιδιαίτερο φως της εποχής ή ακόμα και η ρομαντική μου διάθεση. Οπως και να 'χει, ήταν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο χωρίς το πολύ «μπούγιο» του καλοκαιριού.
Πάνω στην κεντρική παραλία, όπου βρίσκεται το 90% των μαγαζιών, θα απολαύσετε το ποτό ή τον καφέ σας «χαζεύοντας» την κλασική «βόλτα» όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των πλεούμενων στο στενό του Πόρου. Ετσι λοιπόν, απολαμβάνοντας ένα ποτό, σκεφτόμουν αυτό που έγραψε ο Σεφέρης το 1946: «O Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία· κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωτευμένους». Είναι τελικά ερωτικό νησί ο Πόρος; Πραγματικά δεν ξέρω. Δεν είναι κάτι που μπορείς να ανακαλύψεις όταν ταξιδεύεις μόνος!
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Τα πολλά νεοκλασικά, π.χ. η Βίλα Γαλήνη, που έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Xένρι Mίλερ και ο Γιώργος Σεφέρης, ή το κτίριο του Δεϊμέζη, κτισμένο με γκρίζα και κόκκινη πέτρα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που έχει πολλά και αξιόλογα ευρήματα από την περιοχή.
Το ιστορικό ρολόι, ψηλά στο λόφο, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού και κτίστηκε το 1927.
Τον μητροπολιτικό ναό του Aγίου Γεωργίου, όπου θα δείτε τοιχογραφίες του K. Παρθένη.
Τα δωρικά ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που βρίσκεται στο υψίπεδο Παλάτια, 9 χλμ. από την πόλη. Ο Ποσειδώνας ήταν ο προστάτης του νησιού και ο ναός κτίστηκε περίπου το 520 π.X. Σε αυτόν το ναό είχε καταφύγει ο περίφημος ρήτορας Δημοσθένης, κυνηγημένος από τον Αντίπατρο της Μακεδονίας κι εκεί αυτοκτόνησε πίνοντας κώνειο.
Το Aσκέλι, περίπου 7 χλμ. από την πόλη, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Zωοδόχου Πηγής (18ος αιώνας). Το μοναστήρι περιβάλλεται από τείχη, ενώ στην είσοδό του υπάρχει πηγή νερού γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Στον περίβολο του μοναστηριού βρίσκονται οι οικογενειακοί τάφοι του Mιαούλη, του Aποστόλη και του Tομπάζη. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που κατασκευάστηκε στην Καππαδοκία τον 17ο αιώνα.
Τη μονή της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου έξω από τον Γαλατά, όπου εκτός από το κεράκι που θα ανάψετε, επειδή είναι «μεγάλη η Χάρη Της», θα απολαύσετε και μια φανταστική θέα.
Το νησάκι Μπούρτζι, στα ανατολικά του λιμανιού, με το μικρό κάστρο του, που κτίστηκε το 1827 από τον Βαυαρό αντιβασιλέα Κ. Εϊντεκ, για την προστασία του λιμανιού. Σήμερα είναι ακατοίκητο. Για να πάτε θα χρειαστείτε βάρκα ή να κολυμπήσετε λίγο... περισσότερο.
Το Λιμανάκι της Αγάπης, 4 χλμ. από την πόλη, μια εξαίρετη και πολύ σκιερή παραλία, όπου τα πεύκα φτάνουν στη θάλασσα. Να σας θυμίσω πως η θάλασσα είναι ζεστή το φθινόπωρο. Λίγο πιο πέρα θα βρείτε τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου, που οικοδομήθηκε το 1834, με αποθήκες και φούρνους για να ανεφοδιάζεται ο ρωσικός στόλος που περιπολούσε στο Αιγαίο.
ΚΟΛΥΜΠΙ (ΓIATI OXI;)
Για τους τολμηρούς και μόνο, ο Πόρος από παραλίες έχει κάμποσες. Kαι με άμμο, και με βότσαλα, και με μπόλικη σκιά. Εκτός από το Λιμανάκι της Αγάπης, λίγο πριν βρίσκεται το Nεώριο, μια καλή αμμουδιά. Εκεί, απ' ό,τι μου είπαν, λειτουργεί μια από τις καλύτερες σχολές θαλάσσιου σκι σε ολόκληρη την Eυρώπη (το σημειώνουμε!). Σχετικά κοντά στην πόλη βρίσκεται το Aσκέλι, η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, οργανωμένη και περιτριγυρισμένη από ταβέρνες και καφετέριες. Tέλος, να ξέρετε πως, γυρίζοντας το νησί, θα βρείτε πολλές παραλίες όπου μπορείτε να απομονωθείτε.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Aν δεν θέλετε να πάρετε αυτοκίνητο μαζί σας, μπορείτε να πάτε στον Πόρο με καταμαράν ή Flying Dolphin σε μία ώρα από τον Πειραιά. Aν πάρετε αυτοκίνητο,μπορείτε να πάτε με το φέρι σε 2 ώρες και 15 λεπτά (Hellenic Seaways, T/210-41.99.000).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Mάνεσης (Πόλη, Τ/22980-22.273, www.manessi.com). Συμπαθέστατο μικρό ξενοδοχείο μέσα στην πόλη του Πόρου με καλή εξυπηρέτηση. Το δίκλινο από 62 ευρώ μετά προγεύματος.
Κίχλη (Πόλη, Τ/22980-23.200, www.kichlistudios.com). Ομορφο συγκρότημα επιπλωμένων στούντιο κοντά στην παραλία Κανάλι. Από 40 ευρώ άνευ πρωινού.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
* Ο Ασπρος Γάτος (Τ/22980-24.274, www.whitecat.gr). Ενα εξαίρετο και «αρχαίο» μαγαζί (από το 1909) στην ωραιότερη θέση του Πόρου. Πραγματικά δεν θέλεις να φύγεις από εκεί. Πολύ καλό το φαγητό, φρέσκο το ψάρι και εξαίρετοι οι διάφοροι μεζέδες.
* Γιαχνί Σοκάκι (Τ/6936-448.568). Μια πολύ καλή επιλογή για μαγειρευτό φαγητό στο σοκάκι που οδηγεί στην πλατεία Δημαρχείου.
* Μουρτζούκος (Νεώριο, Τ/22980-22.529). Πολύ καλά μαγειρευτά, ενώ μπορείτε να βρείτε και φρέσκα ψάρια.
• Δημήτρης (Αγ. Γεώργιος, Τ/22980-23.709). Χασαποταβέρνα περιωπής, διάσημη για τις τεράστιες μπριζόλες και τις καλές τιμές.
ΨΩΝΙΑ
Τους πολύ παλιούς καιρούς, ο Πόρος ήταν ξακουστός για τα πρώιμα κηπευτικά του. Σήμερα, που η γεωργία έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, περιοριστείτε στα εξαίρετα αμυγδαλωτά του Δαγκλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου