Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Και υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών από την S&P

troktiko   E2FFD86EC239B40E399F2777D1D216FC Και υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών από την S&PΣε -φυσιολογική- υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη η Standard & Poor’s, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες, σε «ΒΒ-» από «ΒΒ+»…
Ο οίκος μείωσε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε «B+» από «BB+» και την αξιολόγηση της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B+» από «BB».

Η υποβάθμιση αυτή, όπως επισημαίνει η S&P, οφείλεται στη συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού και λειτουργικού κλίματος στην Ελλάδα, στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε ό,τι αφορά στα δάνεια στην εγχώρια αγορά και στη γενικότερη εκτίμηση για πτώση της κερδοφορίας, λόγω της πίεσης στη δημιουργία εσόδων και τις αυξανόμενες επισφάλειες.
Ακόμα, αντανακλά την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, καθώς και την «ευαισθησία» της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών στις εκτιμώμενες ή τις πραγματικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο οίκος αύξησε κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ελλάδας στην «Ομάδα 7», από την «Ομάδα 5» προηγουμένως (στην κλίμακα 1-10).
Η κατάταξη αυτή αντιπροσωπεύει την άποψη του οίκου για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των τραπεζικών συστημάτων.
Η S&P αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5% από 2,5% προηγουμένως, ενώ εκτιμά ότι η υλοποίηση του Μνημονίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω «σφίξιμο» (μείωση δαπανών, μέτρα για αύξηση εσόδων) τον προϋπολογισμό.
«Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές ανάπτυξης και να ανακινήσει υψηλότερα πτωτικά ρίσκα στο λειτουργικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα» επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου