Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στην "επιφάνεια" το πλοίο του Μόμπι Ντικ

Σπουδαία ανακάλυψη από αρχαιολόγους στη Χαβάη, οι οποίοι βρήκαν τα συντρίμμια αλλά και τα αντικείμενα του φαλαινοθηρηκού πλοίου "Two Brothers" 965 χιλιόμετρα από την Χονολουλού, όπου παλιότερα ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ είχε γράψει το κλασσικό μυθιστόρημα με τον τίτλο "Μόμπι Ντικ".



Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στη Θάλασσα του Ειρηνικού ήταν κυρίως αντικείμενα σιδήρου και κεραμεικά. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας που όμως είχε οδηγήσει την αρχική έρευνα πριν δυο χρόνια σε ναυάγιο και είχε κολλήσει προσωρινά. Το πλοίο που το 1823 βυθίστηκε προσκρούοντας σε έναν ύφαλο, κυβερνήτης του ήταν ο George Pollard. Δύο χρόνια νωρίτερα ο Pollard ετοίμασε άλλο πλοίο το οποίο βυθίστηκε από μια φάλαινα στο Νότιο Ειρηνικό, έτσι αυτό το έπος αποθανάτισε στο βιβλίο του ο ΧέρμανΜέλβιλ.
Τέλος αυτό σηματοδοτεί την πρώτη ανακάλυψη ενός βυθισμένου φαλαινοθηρικού πλοίου που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ, και ίσως αυτό παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της Αμερικής στον Ειρηνικό στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου