Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πάνω από 300 εκ.ευρώ η μαύρη τρύπα των ΠΑΕ!

troktiko    Πάνω από 300 εκ.ευρώ η μαύρη τρύπα των ΠΑΕ!
Στα 309 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συσσωρευμένες ζημιές των έντεκα…ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ) που έχουν σταθερή παρουσία στη Super …League τα τελευταία χρόνια.

 Οι ίδιες ομάδες πέρυσι…
είχαν έσοδα 145 εκατ. ευρώ και ζημιές 62,6 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δεν χαίρει «υγείας» σε κανένα επίπεδο: ούτε σε αυτό του «ευ αγωνίζεσθαι» και της εξάλειψης των φαινομένων βίας (πρόσφατες στη μνήμη οι εικόνες μετά τη λήξη του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), αλλά ούτε και στα οικονομικά του, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Και να επισημάνουμε ότι αυτά τα 309 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τις ζημιές από τη λειτουργία τους, καθώς υπάρχουν και οφειλές των ΠΑΕ (και των ΚΑΕ) προς το Δημόσιο άνω των 220 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2010 ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης.
«Η μαμά μου λέει ότι χαζός είναι όποιος κάνει χαζά πράγματα» επαναλάμβανε ο Τομ Χανκς ως Φόρεστ Γκαμπ στην ομώνυμη ταινία. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου στην πλειονότητά τους είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Οι ίδιοι στις δραστηριότητές τους είναι δε αυτό που λέει ο λαός «σκυλιά»: και αιματηρές περικοπές εξόδων θα κάνουν και απολύσεις άμα χρειαστεί να κρατήσουν την κερδοφορία.
Ετσι, δεν μπορεί να θεωρηθούν «χαζοί» -κατά τη θεωρία της μαμάς του Γκαμπ- όταν πετούν τα ωραία τους λεφτά στο ποδόσφαιρο. Προφανώς και προσδοκούν σε οφέλη από την ενασχόλησή τους με την μπάλα. Η δημοφιλία, άλλωστε, ανοίγει δρόμους για μπίζνες, για πολιτική επιρροή και για ευκολότερη απεμπλοκή στις όποιες περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη και τις αρχές γενικότερα.
Και το κράτος; Ενώ κυνηγάει τα χρωστούμενα από ιδιοκτήτες περιπτέρων και τυροπιτάδικων, όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια για τα χρέη των ομάδων προς το Δημόσιο, αλλά επιπλέον πριμοδοτεί τις ΠΑΕ όλα αυτά τα χρόνια με διαγραφές χρεών, όπως θα δείτε παρακάτω.
Ετσι, λοιπόν, στη λίστα με τις μεγαλύτερες συσσωρευμένες ζημιές φιγουράρει ο Ολυμπιακός με 97 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε ο επί 17 χρόνια πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε το 67% των μετοχών που κατείχε στον Βαγ. Μαρινάκη , έναντι 50 εκατ. ευρώ που ο δεύτερος θα έβαζε στην ομάδα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Δεύτερος στην ίδια λίστα, ο δεύτερος και στο… πρωτάθλημα Παναθηναϊκός που έχει μαζέψει ζημιές ύψους 81 εκατ. ευρώ από τις προηγούμενες οικονομικές του χρήσεις. Σημαντική αύξηση κεφαλαίου (περί τα 30 εκατ. ευρώ) είχε γίνει το 2008 «με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων».
Ηταν η χρονιά που το «τριφύλλι» έγινε πολυμετοχικό: από το «δικαίωμα» στην αύξηση κεφαλαίου είχε παραιτηθεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη για να μπουν νέοι μέτοχοι οι Αν-δρέας Βγενόπουλος, Παύλος Γιαννακόπουλος, Νικόλαος Πατέρας κ.ά. Τότε, μπήκαν στην ΠΑΕ 65 εκατ. ευρώ. Τώρα, οι μέτοχοι «ζυμώνονται» στα δ.σ. για να μπορέσουν να κάνουν νέα αύξηση 15 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι για να βγάλει η ομάδα την επόμενη σεζόν.
Τρίτη και… χειρότερη στη λίστα, η ΑΕΚ με ζημιές 42 εκατ. ευρώ. Και λέμε «χειρότερη» γιατί το Νοέμβριο του 2004 η ΠΑΕ μπήκε στο άρθρο 44, με αποτέλεσμα τα χρέη της ύψους 164 εκατ. ευρώ να περιοριστούν στο 1/10, δηλαδή στα 16 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε η ομάδα να αποπληρώσει σε μία δεκαετία.
Πριν από ένα μήνα περίπου, η ίδια η ΠΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών BDO για την περίοδο 2004-2005 έως και τον Ιούνιο του 2009 από τον οποίο προέκυψε ότι σε αυτά τα χρόνια υπήρξε κακοδιαχείριση από την πλευρά των διοικούντων που έβαλε «μέσα» την ομάδα κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Πανιωνίου, καθώς στην ΠΑΕ έγινε «εκκαθάριση» το 2002 και η ομάδα συστάθηκε εκ νέου ως Νέος Πανιώνιος με αποτέλεσμα να «διαγραφούν» χρέη ύψους 13 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η ομάδα εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 11 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία της καθώς και 9 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο.
Σε ζημιές και χρέη, όμως, δεν πάνε πίσω ούτε οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΠΑΟΚ που εμφανίζεται με ζημιές 23 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του και με χρέη 47 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.
Μεγάλες ζημιές έχει και ο Ηρακλής (29,8 εκατ. ευρώ), παρ’ όλο που στον τελευταίο του ισολογισμό εμφανίζει κέρδη 970.000 ευρώ. Στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εγγραφή κερδών «από πώληση παικτών» κατά 2,4 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο Αρης δείχνει να είναι το πιο «συμμαζεμένο» σωματείο της Θεσσαλονίκης, αφού έχει τις μικρότερες συσσωρευμένες ζημιές (17 εκατ. ευρώ) και χαμηλές οφειλές (6 εκατ. ευρώ) προς το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου