Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

«Τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης σήμερα»

troktiko    «Τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης σήμερα» Ελάχιστοι είναι σήμερα οι Ρωμιοί μαθητές που φοιτούν στα ελληνικά ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης. Ο αριθμός τους που μειώνεται κάθε … χρόνο δραματικά, είναι άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ομογενείς της Πόλης.

Από τα 19 εκπαιδευτικά ιδρύματα της ελληνικής ομογένειας, στην πραγματικότητα λειτουργούν μόνο επτά, εκ των οποίων τα τρία παρέχουν και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι Ρωμιοί μαθητές υπολογίζονται ότι είναι μόλις 110.
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εικόνα και τι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί; Η Έλενα Κατρίτση με την ομάδα της πήγε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί όπως λέει: «Συναντήσαμε τα παιδιά, τους γονείς και του δασκάλους και μιλήσαμε μαζί τους για τα όνειρα και τις αγωνίες τους.
Αυτό που ξαφνιάζει είναι ότι μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες τους, αφορά στην οικονομική κατάσταση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα… Άλλωστε η καρδιά και η σκέψη των ομογενών είναι πάντα κοντά μας.
Ο δάσκαλος του Γένους, όπως τον αποκαλούν, Δημήτρης Φραγκόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους μαθητές του και στο όνειρό του για τη διατήρηση της ελληνικής παιδείας αλλά και στις προσπάθειες να μείνει ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στην Πόλη, θυμάται τα παιδικά του χρόνια, μιλά για το χθες και το σήμερα με λόγια που σε μαγεύουν και σε συνεπαίρνουν…
Οι Έλληνες δάσκαλοι, που δεν εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη, μιλούν για τον καθημερινό τους αγώνα να μεταδώσουν την αγάπη για την Πόλη στα παιδιά ώστε να συνεχίσουν κι αυτά να κάνουν τα όνειρά τους εκεί. Κάθε σχολείο είναι ξεχωριστό.
Το καθένα με τη δική του ιστορία. Στέκουν αγέρωχα για πολλές δεκαετίες χάρη στους μεγάλους ευεργέτες της εποχής (Χρηστάκης Ζωγράφος, Αφοί Ζάππα κ.ά). Από το Ζωγράφειο , στο Ζάππειο και στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, μέχρι τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την Κοινοτική Αστική Σχολή της Χαλκηδόνας».
Οι ιστορίες των πιο σημαντικών ελληνικών σχολείων της Κωνσταντινούπολης αυτήν την Κυριακή στις 16:00, «Προσωπικά» στη ΝΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου