Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Από την Πόλη... Βαρκελώνη (vid)


Πρώτος και καλύτερος!

Ο καλύτερος Ολυμπιακός των τελευταίων ετών πήρε τη νίκη της χρονιάς στην Κωνσταντινούπολη (65-80 τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ) κι ετοιμάζει διαβατήριο για Βαρκελώνη. Πρώτος ό,τι κι αν γίνει με Ζαλγκίρις Κάουνας.
Η τεράστια νίκη με 15 πόντους διαφορά έδωσε όχι μόνο την πρόκριση και την πρώτη θέση στους «ερυθρόλευκους», αλλά μετέτρεψε το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με την Ζαλγκίρις σε αγώνα… προετοιμασίας για τον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός έχτισε διαφορά ασφαλείας και στην τελευταία φάση έψαξε το τρίποντο για να καλύψει το -14 της ήττας στην πρεμιέρα. Ο Παπαλουκάς ευστόχησε, πέτυχε το 80-65 και οι Πειραιώτες έδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι κοιτούν μακριά, πολύ μακριά…

Με εκπληκτική τριάδα ψηλών (Έρτσεγκ, Μαυροκεφαλίδη και Νεστέροβιτς) και τους Σπανούλη, Παπαλουκά να δημιουργούν και να δίνουν το δικό τους ρυθμό στο ματς, ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια νίκη που δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα της ομάδας στα δύσκολα.

Ο Ίβκοβιτς είχε προαναγγείλει τη χρησιμοποίηση του Μαυροκεφαλίδη στη θέση του σέντερ για αρκετή ώρα, όταν εξέφραζε την πίστη του ότι ο 26χρονος είναι καλύτερος από τους ψηλούς της Φενέρμπαχτσε. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με αυτόν και τον Έρτσεγκ στις θέσεις των ψηλών και δικαιώθηκε απόλυτα.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν αρκετό παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, αλλά μπήκαν δυνατά και με 3/3 τρίποντα του Σέρβου στην περίοδο έδειξαν στην Φενερμπαχτσέ ότι δεν θα έπεφταν αμαχητί (6-13, 6’).

Ο άνθρωπος κλειδί όμως, του παιχνιδιού των Πειραιωτών ήταν ο Σπανούλης. Ο «Kill-Bill» πήρε πάνω την οργάνωση του παιχνιδιού και κατάφερε να διασπάσει αρκετές φορές την άμυνα της Φενέρμπαχτσε φθείροντας αρκετά τους προσωπικούς του αντιπάλους. Ο Ολυμπιακός χάρη στη δράση του Σπανούλη και την προσπάθεια ελέγχου του ρυθμού κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα μέχρι και το 13’, όταν οι γηπεδούχοι πέρασα για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 26-25.

Η είσοδος του Νεστέροβιτς στο δεύτερο δεκάλεπτο έδωσε νέα διάσταση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού που είχε περιοριστεί αρχικά πίσω από τα 4-5 μέτρα. Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν μέσα στη ρακέτα, αφού ο Σλοβένος σέντερ τα κατάφερνε πολύ καλά (28-31, 17’) και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να έχουν στα χέρια τους το ματς.

Η Φενέρμπαχτσε έψαχνε το λάθος των Πειραιωτών για να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να εκμεταλλευτεί τους Ούκιτς και Τόμας και με γρήγορο 6-0 σερί προηγήθηκε 34-31 στο 19’. Ο Ολυμπιακός έμεινε κοντά στο σκορ μέχρι το 22’ (38-37) όταν ο Έρτσεγκ έφθασε τα 4/5 τρίποντα.

Χωρίς όμως, πλουραλισμό στην επίθεση και με παθητική συχνά αμυντική συμπεριφορά στις μακρινές προσπάθειες για σουτ των Τούρκων, οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 49-37 στο 26’ δεχόμενοι 11-0 σερί. Η πιεστική άμυνα πάνω στον Σπανούλη και οι αιφνιδιασμοί με εκτελεστή τον Κινσέι στο ανοικτό γήπεδο έφεραν την Φενέρμπαχτσε σε ρόλο απόλυτου αφεντικού.

Η εικόνα του αγώνα άλλαξε και πάλι γρήγορα. Όταν οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να περάσουν τη μπάλα κοντά στο καλάθι και να πιέσουν περισσότερο στην κυκλοφορία της μπάλας τα κατάφεραν περίφημα. Ο Νεστέροβιτς έδωσε τη θέση του στον Μαυροκεφαλίδη και ο τελευταίος ξεδιπλώνοντας το ρεπερτόριο των κινήσεων του κοντά και μακριά από το καλάθι έφερε τον Ολυμπιακό και πάλι κοντά στο σκορ (53-49, 29’).

Η ροή του αγώνα είχε αλλάξει για τα καλά. Ο Έρτσεγκ σε μια μεγάλη επιθετική βραδιά ευστόχησε σε τρίποντο (5/7 σε εκείνο το σημείο) στη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου για το 55-54 και εκτόξευσε τη ψυχολογία των «ερυθρολεύκων» στα ύψη. Η πιεστική άμυνα των παικτών του Ίβκοβιτς έδωσε την ώθηση ώστε να χτιστεί διαφορά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμό και με 15-0 σερί, ο Ολυμπιακός να ξεφύγει με +9 (55-64, 34’).

Οι «ερυθρόλευκοι» επέδειξαν σπάνιο χαρακτήρα σε δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι στην Ευρωλίγκα και στα τελευταία λεπτά κατάφεραν να φθάσουν τη διαφορά  στο +12 (61-74) στο 38' για να πάρουν την μεγάλη νίκη με 80-65 και να πάρουν από τώρα την πρώτη θέση του ομίλου κάνοντας εντυπωσιακό comeback στον όμιλο.

Η Φενέρμπαχτσε πλέον παίζει την πρόκριση της στην επόμενη φάση στην Βαλένθια την τελευταία αγωνιστική έχοντας κερδίσει στον πρώτο γύρο με 75-73 στην Πόλη.

Τα δεκάλεπτα: 18-20, 36-34, 55-54, 65-80
Φενερμπαχτσέ (Σπάχια): Ούκιτς 14 (6/9 διπ., 5 λ., 4 ασίστ), Ονάν 2, Λαβρίνοβιτς 8 (1/3 διπ., 0/3 τριπ.), Γιασικεβίτσιους 7 (1/2 διπ., 1/2 τριπ., 3 λ., 2 ασίστ), Πεκέρ 2, Σαβάς 4, Κινσέι 12 (6/7 διπ., 6 ριμπ.), Τόμας 9 (0/3 διπ., 2/6 τριπ.), Μέι 2, Πρέλντζιτς 5 (1/3 διπ., 1/4 τριπ.).
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9 (3/6 διπ., 1/2 τριπ., 4 ριμπ., 3 κλεψ., 8 ασίστ), Νεστέροβιτς 16 (7/9 διπ., 9 ριμπ.), Σπανούλης 12 (5/9 διπ., 3 κλεψ., 3 λ., 4 ασίστ), Πελεκάνος, Μαυροκεφαλίδης 18 (9/15 διπ.), Γλυνιαδάκης 2, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 19 (1/2 διπ., 5/9 τριπ., 5 ριμπ.), Τεόντοσιτς 2 (3 ασίστ), Γκόρντον 2 (5 ασίστ, 5 ασίστ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου