Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ρεκόρ όλων των εποχών στην αμόλυβδη! - Αύριο θα υπάρχουν βενζινάδικα που θα πωλούν την βενζίνη 1,80!

'Αμεσα θα φανούν πλέον οι επιτπώσεις από την κρίση στην Λιβύη στις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών. Η ήδη τσουχτερή τιμή της βενζίνης θα γίνει ακόμα πιο απλησίαστη αφού σύμφωνα με τους ίδιους τους εμπόρους πετρελαιοειδών, αύριο θα φτάσει να πωλείται και 1,80 ευρώ το λίτρο!

'Οπως δήλωσε ο Γιώργος Μασσαλής - πρόεδρος Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών καυσίμων, επιβεβαιώνονται με τον χειροτερο τρόπο οι προβλέψεις που είχε κάνει μέσω του Νewsit την περασμένη εβδομάδα.

"Η κρίση στη Μέση Ανατολή δυστυχώς επεκτείνεται. Αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Σήμερα ήδη η τιμή του brent ξεπέρασε τα 119 δολλάρια το βαρέλι. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί θα έχουμε απρόβλεπτες συνέπειες στις τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα".

Και συνεχίζει: "Από εχθές ήδη οι τιμές αρχίζουν και ανεβαίνουν ως απόρροια των γεγονότων στη Μέση Ανατολή και στα ελληνικά δυιλιστήρια και απο αύριο έχουμε αυξήσεις τιμών σε όλα τα είδη των καυσίμων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κατάσταση αυτή να σταματήσει το συντομότερο γιατί εάν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό που εκδηλώνεται τότε κανεις δεν μπορεί να προβλέψει τις αρνητικές συνέπειες."

"Αύριο", όπως υποστηρίζει ο κ. Μασσαλής, "η χαμηλότερη του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι 83 λεπτά το λίτρο με αυξητικές τάσεις στην επαρχία όπου θα ξεπεράσει τα 90 λεπτά. Η αμόλυβδη βενζίνη, η χαμηλότερη τιμή θα είναι στο 1.60 το λίτρο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με την υψηλή τιμή να είναι στο 1,80. Δυστυχώς αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις θα συνεχιστούν καθώς η τάση είναι ανοδική. Αυριο τα δυιλιστήρια θα πωλούν ακριβότερα κατά 1 λεπτό του ευρώ την τιμή των καυσίμων και δυστυχώς αυτή η τάση θα είναι και μεθαύριο."Η κατάσταση στην αγορά σήμερα


Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,628 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που είναι αυξημένη κατά σχεδόν δύο λεπτά το λίτρο σε σχέση με την αρχή του μήνα, οπότε κυμαινόταν στο 1,61 ευρώ. Σημειώνεται ότι η βενζίνη (πανελλαδικός μέσος όρος) είχε φθάσει και στο 1,635 στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι ακριβότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων παραμένουν τα νησιά: οι πέντε ακριβότεροι νομοί είναι κατά σειρά Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος και Κυκλάδες, με τιμές που κλιμακώνονται μέχρι 1,85 ευρώ το λίτρο. Στον αντίποδα οι φθηνότεροι νομοί είναι Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ημαθία, Πέλλα και Ανατολική Αττική με τιμές που ξεκινούν από 1,513 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΠΑ, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Αύριο Παρασκευή οι Ενώσεις Βενζινοπωλών Χανίων και Ρεθύμνου έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία με στόχο «την ανάδειξη των υψηλών τιμών και την κακή λειτουργία της αγοράς, που έχει επιφέρει η απουσία εποπτείας στη διαμόρφωση των τιμών από τα αρμόδια υπουργεία». Σε ένδειξη συμπαράστασης οι Ενώσεις Ηρακλείου και Λασιθίου θα κάνουν στάση εργασίας από 10.00 έως 13.00 ενώ αντιπροσωπείες των δύο Ενώσεων θα επιδώσουν αύριο το μεσημέρι σχετικό υπόμνημα στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Οι πρατηριούχοι ζητούν να λειτουργήσουν υγιείς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, που αγγίζει περίπου τα 2/3 της αξίας του καυσίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου