Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Έργο 4,4 εκ. ευρώ έμεινε στα αζήτητα

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, μπήκε η υπόθεση αποναρκοθέτησης του Γράμμου, έργο που κόστισε 4,4 εκατομμύρια ευρώ και δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", το έργο απεντάχθηκε από τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς, με τον στρατό να αρνείται να υπογράψει τον αποχαρακτηρισμό των ναρκοπεδίων.

Το έργο είχε στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου πληροφοριακού συστήματος που θα υποστήριζε τις εργασίες αποναρκοθέτησης και τελικής εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων.

Ο ανάδοχος του έργου, που έχει απλώς μια ατομική επιχείρηση, πήρε προκαταβολή 700 χιλιάδες ευρώ, τον Ιούνιο του 2007, ενώ από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου του 2007, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, πήρε από την περιφέρεια άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το έργο είχε ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", με χρηματοδότηση 80% από κοινοτικούς πόρους και 20% εθνική συμμετοχή.

Τελικά, μετά τις διαπιστώσεις των ελεγκτών, απεντάχθηκε από τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι υποχρεωμένη να καταβάλει όλα τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ελέγχεται είχε υποστηρίξει το 2007 ότι το έργο είχε κατά 80% ολοκληρωθεί, ισχυρισμό που διαψεύδουν τέσσερις ελεγκτές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ελέγχου:

-Αρμόδιος για την αποναρκοθέτηση είναι μόνο ο ελληνικός στρατός. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ΤΕΝΞ (Τάγματα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς) δεν προσυπογράφουν την παρουσιαζόμενη "αποπεράτωση" του έργου.

-Το έργο ανέλαβε ο ένας και μοναδικός ιδιώτης που εμφανίστηκε στο διαγωνισμό. Πολλές εταιρείες πληροφορικής θα μπορούσαν να έχουν πάρει μέρος, αλλά δεν το έκαναν γιατί είναι εντελώς εξειδικευμένο και γίνεται αποκλειστικά από το στρατό.

-Η "πιλοτική αποναρκοθέτηση" 200 στρεμμάτων έγινε χωρίς την υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος.

-Αντί για ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με καταγραφές μέσω δορυφόρου, οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού παρουσίασαν στους ελεγκτές μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο

-Εν μέσω της εξέλιξης του έργου έγιναν δομικές αλλαγές στο επίπεδο και την ποιότητα του εξοπλισμού, που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του.

-Κανένας από τα στελέχη και τους χρήστες του εξοπλισμού δεν είχαν εκπαιδευτεί για την αξιοποίηση και λειτουργία του συστήματος.

Πυροσβεστική Υπηρεσία, που εμπλέκεται σε πολλά στάδια εφαρμογής του έργου, δεν έχει ιδέα για το σύστημα.

-Στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί δεν έχουν καταχωρισθεί φωτογραφίες από τα πυρομαχικά που υποτίθεται ότι εντοπίστηκαν, ούτε καταγεγραμμένα ναρκοπέδια και ύποπτες περιοχές.

-Υπάρχουν στοιχεία ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις ημερίδες δημοσιότητας, ενώ αγνοούνται στοιχεία για άλλες επτά που αναφέρεται ότι έγιναν.

Για την υπόθεση, την οποία ανέδειξε πρώτη η εφημερίδα "Καστοριανή Εστία" τον Φεβρουάριο του 2007 έχει παραγγείλει έρευνα ο εισαγγελέας Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου