Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Καντάφι: "Δεν παραιτούμαι, θα πεθάνω σαν μάρτυρας στη Λιβύη" - "Οι διαδηλωτές θα τιμωρούνται με θάνατο"


- «Δεν είμαι ο πρόεδρος της Λιβύης για να παραιτηθώ, είμαι ο ηγέτης της επανάστασης» είπε
- Έτοιμος να (ξανα)χρησιμοποιήσει βία, προανήγγειλε εκτελέσεις διαδηλωτών
- 560 οι νεκροί από την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 62 μόνο στην Τρίπολη
- Απίστευτος ερασιτεχνισμός από το ΥΠ.ΕΞ. για τους Έλληνες της Λιβύης

Αυτή τη φορά δε χρειάστηκε να περάσουν πέντε ώρες από την ώρα που προαναγγέλθηκε το διάγγελμα έως την πραγματοποίησή του. Λίγο πριν τις 18:00 ώρα Ελλάδας, ο Λίβυος ηγέτης εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η ομιλία του έγινε σε έντονο ύφος, επιτέθηκε στους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτησή του και ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά «θα πεθάνω στη χώρα μου σαν μάρτυρας». «Δεν είμαι ο πρόεδρος τη Λιβύης για να παραιτηθώ. Είμαι ο ηγέτης της επανάστασης», πρόσθεσε και έβαλλε κατά των διαδηλωτών.

Επανέλαβε τις κατηγορίες πως στους διαδηλωτές, που ήταν νέοι άνθρωποι, είχαν δωθεί παραισθησιογόνα ναρκωτικά και τόνισε πως εξαιτίας των διαδηλώσεων η εικόνα της Λιβύης στο εξωτερικό έχει παραμορφωθεί. «Όλα τα αφρικανικά κράτη κοιτούν τη Λιβύη. Όλοι οι ηγέτες του κόσμου κοιτούν τη Λιβύη. Οι διαδηλωτές «υπηρετούν» το κακό και θέλουν να σας ταπειώσουν. Θέλουμε να ανακάμψουμε και να αντιδράσουμε αποτελεσματικά». Τους κατηγόρησε επίσης ότι «παίζουν» με την ενότητα της χώρας και πως πρέπει να εκτελούνται. «Θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε ισλαμικό κράτος. Θέλουν χάος, γένια και τουρμπάνια», είπε.

«Οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι να ελευθερωθεί η Λιβύη» συμπλήρωσε ο στρατηγός Καντάφι, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους διαδηλωτές πως ο βομβαρδισμός της Δευτέρας ήταν μόνο η αρχή!
«Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε βία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της χώρας», πρόσθεσε.

«Αντισταθήκαμε στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δε θα παραδοθούμε τώρα» διεμήνυσε ο Καντάφι, ζητώντας από εκείνους που τον αγαπούν, να βγουν στους δρόμους για να τον υποστηρίξουν και να «ασφαλίσουν τους δρόμους της Λιβύης».

Εικόνα από την εμφάνιση του Μοαμάρ Καντάφι το βράδυ της Δευτέρας - ΦΩΤΟ REUTERS
Εικόνα από την εμφάνιση του Μοαμάρ Καντάφι το βράδυ της Δευτέρας - ΦΩΤΟ REUTERS
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα όσα είπε ο Καντάφι στην ομιλία του δεν έπαιξαν πυροσβεστικό ρόλο. Αντίθετα, εξαγρίωσαν τους διαδηλωτές. Εικόνες που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα έδειχνε τους πολίτες να πετούν πέτρες σε αφίσες του Καντάφι και του γιού του.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο 26 δευτερολέπτων διάγγελμα της Δευτέρας, όπου ο επί 42 χρόνια μονάρχης της Λιβύης δεν αναφέρθηκε καν στην απόφασή του να βομβαρδίσει τον ίδιο του το λαό! Και αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές. Μάλιστα, ακόμη και κόσμος που δε μένει στην πρωτεύουσα, μετέβη στην Τρίπολη για να ενωθεί με τους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, η εμφάνιση Καντάφι χαροποίησε τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, που δηλώνουν πως δε θέλουν ο Καντάφι, αλλά να μείνει στη χώρα έτσι ώστε να μπορέσουν, όταν πέσει η κυβέρνηση του, να τον δικάσουν.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκτος ελέγχου. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Καντάφι, 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

Tο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι μόνο στην Τρίπολη, από την Κυριακή και μετά έχουν χάσει τη ζωή τους 62 άνθρωποι. Κατά την αντιπολίτευση, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 560, ενώ αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.

Μετά τη Βεγγάζη και το Τόμπρουκ «έπεσε» στα χέρια της αντιπολίτευσης. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν Λίβυοι στρατιώτες, τονίζοντας πως η ανατολική περιοχή της χώρας στο σύνολό της, δε βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Μοαμάρ Καντάφι.

«Όλες οι ανατολικές περιοχές βρίσκονται εκτός του ελέγχου του Καντάφι πλέον. Στρατός και λαός πορεύονται εδώ χέρι-χέρι», τόνισε εμφατικά ο πρώην ταγματάρχης Χάνι Σάαντ Μαρτζάα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου