Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Θρύλος από άλλο πλανήτη! 89-41 την Σιενα


Θρύλος από άλλο πλανήτη!

Η Βαρκελώνη είναι… δίπλα από το ΣΕΦ πλέον! Ο Ολυμπιακός σκόρπισε με 89-41την Σιένα  (47-9 ημίχρονο!!!), έκανε το 1-0 στην σειρά και δείχνει πως θα πάει με περίπατο στο Final 4!
Καταιγιστικός ήταν ο Ολυμπιακός απέναντι στη Σιένα αναγκάζοντας τους πρωταθλητές Ιταλίας να υποστούν τη βαρύτερη ήττα της ιστορίας τους στην Ευρωλίγκα σε μια βραδιά που θα τη θυμούνται οι φίλοι του για πολλά χρόνια και θα συγκαταλέγεται δίπλα στο 73-38 επί του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1995-96 στις πιο μεγάλες σε έκταση νίκες των Πειραιωτών σε ματς υψηλού επιπέδου.

Αν ισχύει ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», τότε κατά τις 9μ.μ. το βράδυ ανέτειλε ένας τεράστιος ήλιος πάνω από το ΣΕΦ… Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά το παιχνίδι με τη Σιένα αναγκάζοντας τους πρωταθλητές Ιταλίας να φαίνονται με ομάδα Α2.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το καλύτερο τους δεκάλεπτο στη φετινή σεζόν όντας πάρα πολύ καλά διαβασμένοι στο παιχνίδι των αντιπάλων τους. Πίεσαν ασφυκτικά την κυκλοφορία της μπάλας και η Σιένα εγκλωβίστηκε χωρίς να έχει κάποιον αξιόπιστο γκαρντ με οργανωτικά καθήκοντα δίπλα από τον Ζήση.

Ο Ίβκοβιτς χρησιμοποίησε τον Γκόρντον και τον Παπανικολάου για να δώσουν ενέργεια στην άμυνα και σε συνδυασμό με τον αεικίνητο Σπανούλη η πίεση στους Ιταλούς ξεκινούσε από το πρώτο δευτερόλεπτο της επίθεσης τους. Έτσι, η Σιένα πανηγύρισε το πρώτο της καλάθι στο 7’58’’ με τρίποντο του Ζήση και να μειώνει σε 19-3! Μέχρι εκείνο το σημείο ο Πιανιτζιάνι είχε προλάβει να πάρει δυο τάιμ άουτ και να δει τους παίκτες του να έχουν 0/11 δίποντα!

Ο Μπουρούσης ήταν εξαιρετικός μέσα στη ρακέτα και έχοντας δίπλα του σε πολύ καλή μέρα τον Μαυροκεφαλίδη πλήγωσαν αρκετές φορές τη Σιένα για να την αποτελειώσει εν τέλει ο Σπανούλης με τις διεισδύσεις του. Ο Ολυμπιακός έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι και με όπλο την πολύ καλή του άμυνα φρόντισε να πάρει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό ανέβαζε συνεχώς τη διαφορά που ξεπέρασε γρήγορα το +20, το +30 και έφθασε στο… +38 (47-9) με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Η είσοδος του Καουκένας στα τέλη του πρώτου δεκαλέπτου και του ΜακΚάλεμπ στα μέσα του δεύτερου δεν άλλαξαν στο παραμικρό τη ροή του αγώνα. Ο Πιανιτζιάνι εναπόθεσε πάνω τους τις τελευταίες ελπίδες για ανατροπή του σκορ, αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.

Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός και δεν επέτρεπε να πάει χαμένα ούτε μια φάση. Οι Πειραιώτες… έτρωγαν τη μπάλα σε κάθε άμυνα και ανάγκασαν τη Σιένα να σκοράρει μόλις ένα καλάθι εντός παιδιάς σε κάθε ένα από τα πρώτα δυο δεκάλεπτα. Συνολικά οι Ιταλοί είχαν 1/25 δίποντα, 1/7 τρίποντα και 4/8 βολές στο πρώτο ημίχρονο. Την ίδια ώρα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 11/20 δίποντα, 3/10 τρίποντα και 16/19 βολές.

Ο Ολυμπιακός μάλιστα πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, καθώς το +38 του ημιχρόνου είναι η μεγαλύτερη διαφορά σε ημίχρονο αγώνα της διοργάνωσης, ενώ οι 9 πόντοι της Σιένα στο πρώτο δεκάλεπτο είναι επίσης, αρνητικό ρεκόρ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η κατάσταση δεν διαφοροποιήθηκε στο ελάχιστο. Η ψυχολογία των παικτών της Σιένα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο Ολυμπιακός συνέχισε να ανεβάζει τη διαφορά σε θεόρατα επίπεδα! Ο Μπουρούσης κέρδισε το πέμπτο φάουλ του Ράκοβιτς στο 24’ με το σκορ στο 53-9, την ώρα που οι Ιταλοί έχαναν τη μπάλα μέσα από τα χέρια τους και αστοχούσαν σε λέι απ αδυνατώντας να κάνουν ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.

Μάλιστα, με τη διαφορά στο +46 (55-9, 26’) ο Λαβρίνοβιτς άκουσε από τη εξέδρα «όλε» όταν ευστόχησε σε 2/2 βολές, δείγμα της αδυναμίας των Ιταλών να σκοράρουν. Ο Καραρέτο πέτυχε ένα λεπτό αργότερο το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι της Σιένα –μείωσε με τρίποντο σε 55-14 στο 27’. Σε εκείνο μάλιστα το σημείο, η Σιένα έφθασε στα 1/33 δίποντα και 2/11 τρίποντα!

Ο Ιβκοβιτς ήταν συνεχώς όρθιος δίνοντας οδηγίες για να μην εφησυχάσουν οι παίκτες του από την τεράστια διαφορά, αλλά ήδη από το δεύτερο δεκάλεπτο είχε φροντίσει να δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής σε παίκτες όπως ο Κατσίβελης και ο Πελεκάνος για να μείνουν όλοι σε εγρήγορση ενόψει του μεθαυριανού δεύτερου παιχνιδιού. Η διαφορά έφθασε λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου στο +44 (61-17) με τη Σιένα να καταφέρνει να πετύχει δυο καλάθια στην τρίτη περίοδο!

Το αβαντάζ του Ολυμπιακού ανέβηκε μέχρι το +52 (77-25) στο 36’ με τους παίκτες του Ίβκοβιτς να έχουν πάρει… πατριωτικά το θέμα θέλοντας να ανεβάσουν συνεχώς ψηλότερα τη διαφορά. Έπαιζαν με φουλ ένταση μέχρι τέλους σαν να κρίνονταν η πρόκριση από τη… διαφορά πόντων.

Τελευταίος στόχος των Πειραιωτών ήταν να ξεπεράσουν τη μεγαλύτερη νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία τους που είναι το 106-57 επί της αιγυπτιακής  Αλ Γιάλα τη σεζόν 1978-79, τον οποίο όμως δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν χάρη στο καλάθι του Λαβρίνοβιτς λίγο πριν τη λήξη που διαμόρφωσε το τελικό 89-41.

Σε μια μαγική βραδιά ωστόσο, για τον Ολυμπιακό οι φίλοι της ομάδας αποχαιρέτησαν τους παίκτες φωνάζοντας «έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» και έδωσαν ραντεβού για το δεύτερο ματς και τη… Βαρκελώνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου