Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Επικίνδυνο το κοκτέιλ «ενεργειακών» ποτών και αλκοόλ

Επικίνδυνος για την υγεία μπορεί να αποβεί ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ με τα λεγόμενα «ενεργειακά» ποτά. Τα τελευταία που καταναλώνονται όλο και περισσότερο από νέους, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, δεν είναι τόσο «αθώα» και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες χώρες απαγορεύεται η κατανάλωσή τους, ενώ σε άλλες πωλούνται από τα φαρμακεία.

Επικίνδυνο το κοκτέιλ «ενεργειακών» ποτών και αλκοόλ
Οπως αναφέρουν οι ειδικευόμενοι γιατροί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Ιατρικής του


ΑΠΘ, Ι. Καψοκαλύβας και Ε. Πεταλά, σε εργασία που παρουσίασαν σε διαδικτυακό συνέδριο (EMUNI), ο συνδυασμός κατανάλωσης ενεργειακών και αλκοολούχων ποτών προκαλεί διούρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Παράλληλα «κρύβει» τη μέθη και ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, λόγω αφυδάτωσης.
Στην ΕΕ τα ενεργειακά ποτά πρέπει να φέρουν τη σήμανση «περιέχει υψηλή ποσότητα καφεΐνης», στον Καναδά απαιτείται η σήμανση «δεν πρέπει να αναμειγνύεται με αλκοόλ και να μην υπερβαίνει η καθημερινή κατανάλωση τα δύο κουτιά», στη Νορβηγία ορισμένα ενεργειακά ποτά πωλούνται στα φαρμακεία, στη Γαλλία, τη Δανία, την Τουρκία και την Ουρουγουάη απαγορεύεται η πώλησή τους.
Στην Ελλάδα πωλούνται παντού, σε καφέ, μπαρ, περίπτερα και σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου