Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία : Εντοπίστηκε ραδιενέργεια στο νερό και σε τρόφιμα – Νέος σεισμός 6,1 Ρίχτερ – Αγώνας δρόμου για την ψύξη των αντιδραστήρων

 
troktiko    Ιαπωνία : Εντοπίστηκε ραδιενέργεια στο νερό και σε τρόφιμα   Νέος σεισμός 6,1 Ρίχτερ   Αγώνας δρόμου για την ψύξη των αντιδραστήρων
Στους 7.197 οι θάνατοι επισήμως από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ 10.905 παραμένουν αγνοούμενοι. Έφτασε καλώδιο στο …
Φουκουσίμα ωστόσο άγνωστο παραμένει αν θα ηλεκτροδοτηθεί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες.Ιαπωνικό πρακτορείο μετέδωσε πριν από λίγο πως ραδιενέργεια εντοπίστηκε και στο νερό εκτός από το γάλα και το σπανάκι. 


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μεσοπρόθεσμα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε επίσης ότι η Ιαπωνία έχει ζητήσει το πάγωμα όλων των πωλήσεων τροφίμων από την περιφέρεια της Φουκουσίμα.
» Παρότι το ραδιενεργό ιώδιο έχει μικρό διάστημα ζωής περίπου οκτώ ημερών και αποσυντίθεται φυσιολογικά μέσα σε εβδομάδες, υπάρχει ένας μεσοπρόθεσμος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αν το ραδιενεργό ιώδιο στα τρόφιμα απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό», αναφέρει η ΙΑΕΑ σε ανακοίνωσή της.
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε την παρουσία ραδιενεργού ιωδίου σε τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε νωρίτερα στην επαρχία Ιμπαράκι, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι 23 μέτρων που ακολούθησε, έχει ξεπεράσει σε νεκρους τον σεισμό του Κόμπε τον Ιανουάριο του 1995, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 6.434 ανθρώπων.
Συνεχίζονται οι δραματικές προσπάθειες για ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα ενώ μέχρι το Τόκιο ο κόσμος είναι πανικόβλητος και τα σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε πρόχειρα καταλύμματα μέσα σε συνθήκες ψύχους.
Σήμερα, ένα ηλεκτρικό καλώδιο συνδέθηκε με τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού για να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης, αλλά η παροχή ρεύματος δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας.Στόχος είναι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες αριθμός 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας.
Μηχανικοί άρχισαν να ρίχνουν νερό με αντλία που λειτουργεί με ντίζελ σε έναν από τους αντιδραστήρες.
Κυβερνητικός συνασπισμός μπροστά στην τραγωδία
Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Ναότο Καν σχεδιάζει να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν «ευρύ συνασπισμό», για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το σεισμό και το τσουνάμι κι εν μέσω της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης.
Ο Καν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος και να επιδιώξει τη συναίνεσή τους, πριν απευθύνει έκκληση στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να συμπηχθεί ευρύς συνασπισμός, γράφει η οικονομική εφημερίδα Nikkei. Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την «ισχυροποίηση της κυβέρνησης», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η αντιπολίτευση έχει κηρύξει «πολιτική εκεχειρία» μετά το σεισμό. Μία πρόταση που εξετάζεται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υπουργείων με την δημιουργία νέων για την διαχείριση της πολιτικής για την αρωγή και την ανάκαμψη.
Το ποσοστό του Καν έχει υποστεί καθίζηση κατά περίπου 20% μετά το σεισμό, λόγω των ανακολουθιών στην διαχείριση της κρίσης και την κακή διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 10 τρισεκατομμύρια γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον δανεισμό των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και στην επανέναρξη της λειτουργίας τους, γράφει ακόμα η Νικέι.
Συλληπητήρια από τον αιώνιο εχθρό
Τέλος, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι σε μια –σπάνια– επίσκεψή του στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ. Ο Χου είπε στον πρεσβευτή της χώρας Ουιτσίρο Νίουα ότι ο κινεζικός λαός συναισθάνεται την οδύνη της Ιαπωνίας και προσέφερε βοήθεια, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. «Ελπίζουμε ότι ο Ιαπωνικός λαός θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες και θα ανοικοδομήσει την πατρίδα του», είπε ο Χου, κάνοντας μια συμφιλιωτική χειρονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου