Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Πλούσιος σε πετρέλαιο ο Πατραϊκός κόλπος;


Την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου, τόσο στον Πατραϊκό Κόλπο, όσο και στην Δυτική Ελλάδα, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το περιοδικό "Φάκελοι" της εφημερίδας "Έθνος".

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο και εκτείνεται μέχρι τα νησιά της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι κρύβονται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.


Το κοίτασμα αυτό υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιο από αυτό του Πρίνου, που στα 25 χρόνια λειτουργίας του έχει δώσει γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια.

Η ακρίβεια των εκτιμήσεων μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με γεωτρήσεις, ωστόσο σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, η πιθανότητα ανακάλυψης αγγίζει το 11% ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η παγκόσμια μεθοδολογία, θεωρεί ως ιδανικό ποσοστό το 20%.

Το ίδιο έγγραφο χαρτογραφεί κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο, με πιθανή ποσότητα πετρελαίου 9 έως 27 εκατομμύρια βαρέλια και ποσοστό επιτυχίας 11%.

Κοιτάσματα πετρελαίου εκτιμάται πως υπάρχουν και στην υποθαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, στα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία, με εκτιμώμενα δυνατά αποθέματα μισού δις βαρελιών.

Επίσης, αποκαλύπτεται η ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου στο νομό Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, που υπολογίζονται στα 30 δις m3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου