Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ


Στα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων αυτό που ξεχωρίζει πέρα από την ένταση, το πάθος και την αγωνία πριν τη σέντρα, είναι το... πως και το που θα κερδίσεις τον αντίπαλο. Τόσο όσο Αρης, όσο και ο ΠΑΟΚ έχουν πολλές νίκες στο ενεργητικό τους στα μεταξύ τους παιχνίδια, ωστόσο λίγες είναι αυτές που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό. Και αναφερόμαστε σε αποτελέσματα που δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση για την ανωτερότητα του αντιπάλου.
Ψάχνοντας στο πρόσφατο παρελθόν, βρήκαμε τέσσερα παιχνίδια που αποτελούν ακόμα και σήμερα θέμα συζητήσεων ανάμεσα στους φίλους των δύο ομάδων.



Περίοδος: 1994-95
Αρης – ΠΑΟΚ 0-4
Σκόρερ:
22’, 57’ Τουρσουνίδης, 61’ Λαγωνίδης, 90’ Μπότσιεκ
Αγωνιστική:
Ημερομηνία: 07/12/1994
Γήπεδο: Χαριλάου



Ο Αρης προέρχεται από τρεις ήττες και μία ισοπαλία σε οκτώ παιχνίδια σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που έχει μόλις μία ήττα –κόντρα στην ΑΕΚ με 4-3- και σαφώς πιο δύσκολο πρόγραμμα, αφού πέραν του δικεφάλου του Νότου, αντιμετώπισε και τον Ηρακλή. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο ντέρμπι αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αρη να αποδείξει ότι έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει, παίρνοντας μία νίκη κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο που θα τον βοηθήσει τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι.
Ομως, το τελευταίο σφύριγμα του Θανάση Βέλλιου έφερε τον Αρη μπροστά σε μία πλειάδα προβλημάτων που του προκάλεσε το βαρύ 4-0. Με κορυφαίο τον Γιώργο Τουρσουνίδη, που σημείωσε δύο τέρματα, ο ΠΑΟΚ πήρε μία επιβλητική νίκη μέσα στο Χαριλάου, πιστοποιώντας την ανωτερότητά του. Το τέλος εκείνης της χρονιάς βρήκε τον δικέφαλο του Βορρά στην τρίτη θέση με 65 βαθμούς και τον Αρη στην 7η με 62.




Περίοδος: 1998-99
ΠΑΟΚ - Αρης 1-4
Σκόρερ:
63’ Καφές – 15’, 54’ Χαριστέας, 68’ Κουλακιώτης (αυτ.), 73’ Πανόπουλος
Αγωνιστική:
Ημερομηνία: 29/08/1998
Γήπεδο: Τούμπας

Τέσσερα χρόνια περίμεναν οι φίλαθλοι του Αρη να πάρουν εκδίκηση για εκείνο το βαρύ 0-4 μέσα στο Χαριλάου. Τέσσερα χρόνια που περιλάμβαναν και μία «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Την συμμετοχή του στην Β’Εθνική λόγω της περίφημης πλέον υπόθεσης των δελτίων στον αγώνα με τον Αθηναϊκό.
Ενα χρόνο, λοιπόν, μετά το «αναγκαστικό διάλειμμα» στα ντέρμπι των «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης εξαιτίας του υποβιβασμού του Αρη, η κληρωτίδα έκανε τα παιχνίδια της και έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες μόλις την 2η αγωνιστική. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και ο Αρης το πρόσφερε στον ΠΑΟΚ με… τέσσερις μπουκιές. Ο Αγγελος Χαριστέας σέρβιρε τις δύο πρώτες στο 15ο και 54ο λεπτό και οι Κουλακιώτης (με αυτογκόλ), Πανόπουλος ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο των «κίτρινων» μέσα στη Τούμπα. Ο Παντελής Καφές πέτυχε το γκολ της… τιμής σε ένα ντέρμπι που ουσιαστικά αποτέλεσε την μεγάλη επιστροφή του Αρη στην μεγάλη κατηγορία, «σβήνοντας» την «μαύρη» περίοδο 1997-98.
Για την ιστορία, το τέλος εκείνης της χρονιάς βρήκε τον ΠΑΟΚ στη τέταρτη θέση με 62 βαθμούς και τον Αρη στην 6η με 2 λιγότερους.

Περίοδος: 2000-01
Αρης - ΠΑΟΚ 4-0

Σκόρερ: 39’ Κυπαρίσσης, 45’ Κούτσης, 49’ Κολτσίδας, 71’ Χαριστέας
Αγωνιστική:
Ημερομηνία: 01/11/2000
Γήπεδο: Χαριλάου


Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να επαναλάβει ο Αρης ένα νέο θρίαμβο επί του ΠΑΟΚ, ο οποίος με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο ευελπιστούσε να «σπάσει» το κατεστημένο του ΠΟΚ, καταλαμβάνοντας μία από τις πρώτες θέσεις. Το αποτέλεσμα του ντέρμπι έφερε γκρίνιες στο στρατόπεδο του δικεφάλου του Βορρά, το τέλος της χρονιάς όμως άφησε χαμόγελα, αφού ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό.
Ο Αρης διένυσε αήττητος τον δρόμο προς την 4η αγωνιστική και την κόντρα με τον ΠΑΟΚ συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς, σε αντίθεση με τον αντίπαλο που έδειχνε να ψάχνει την αγωνιστική του ταυτότητα έχοντας μόλις μία νίκη σε τρεις αγώνες. Το τελικό 4-0 απογείωσε τους «κίτρινους», ωστόσο τα πανηγύρια τόσο για τη νίκη όσο και για την πορεία έλαβαν απότομα τέλος μετά τις δύο σερί ήττες από Ξάνθη και Ηρακλή.
Για την ιστορία, στο τέλος της χρονιάς ο ΠΑΟΚ κατέλαβε την τέταρτη θέση με 51 βαθμούς και ο Αρης την έβδομη με 44.

Περίοδος: 2002-03
Αρης - ΠΑΟΚ 0-1
Τελικός Κυπέλλου
Σκόρερ:
24' Γεωργιάδης
Ημερομηνία: 17/05/2003
Γήπεδο: Τούμπας



Από το 1970 είχαν να συναντηθούν οι δύο «αιώνιοι» της Θεσσαλονίκης σε τελικό κυπέλλου, οπότε το δεύτερο ραντεβού τους, 33 χρόνια μετά, ήταν λογικό να «κλέψει» την παράσταση από μία χρονιά που δεν είχε ιδιαίτερες αλλαγές, αφού ο Ολυμπιακός κατέκτησε για μία ακόμη φορά το πρωτάθλημα. Στο γήπεδο της Τούμπας, Αρης και ΠΑΟΚ, Γιώργος Φοιρός και Αγγελος Αναστασιάδης, μονομάχησαν για τη δεύτερη τη τάξει κούπα, με τον δικέφαλο του Βορρά να φτάνει στην πηγή με τέρμα του Γιώργου Γεωργιάδη.
Το αξιοσημείωτο δεν είναι τόσο ο αγώνας, όσο το γεγονός ότι πολλοί από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων είπαν το «αντίο» στο τέλος της χρονιάς, για να «μετακομίσουν» στην Αθήνα. Καφές και Γεωργιάδης στον Ολυμπιακό, Επαλέ και Μόρις στον Παναθηναϊκό. Λίγο αργότερα τους ακολούθησαν οι Ντεμπά και Οκκάς.
Για την ιστορία, στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τέταρτος με 53 βαθμούς, ενώ ο Αρης κατέλαβε την 6η θέση με 51.
ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ ΔΕΚΑΕΤΙΑ '90



ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ ΔΕΚΑΕΤΙΑ '00


OI ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου