Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ψυχρός εκτελεστής…(Βιντεο)

Ψυχρός εκτελεστής…
Με μία «βόμβα» τριών πόντων του Βασίλη Σπανούλη, όταν τα πράγματα είχαν… ζορίσει για τα καλά (1΄πριν το τέλος) και με ένα κρίσιμο κλέψιμο του Γκόρντον στο φινάλε, ο Ολυμπιακός έφυγε με το «ροζ φύλλο αγώνα» από το παγωμένο Κάουνας, επικρατώντας 71-64 της Ζαλγκίρις του Ηλία Ζούρου, για την 2η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας. Το «μπλακ άουτ» των «ερυθρόλευκων» στο τέταρτο δεκάλεπτο, παραλίγο να κάνει την ζημία, καθώς η διαφορά των 24 πόντων που είχε πάρει η ομάδα του Ίβκοβιτς, έφτασε ακόμα και στους τρεις.

Το ματς:

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς παρέταξε πεντάδα με παίκτες που διακρίνονται για τις αμυντικές του ικανότητες όπως ο Λούκας, αφήνοντας έξω τον Σπανούλη. Επιθετικά, ήταν εμφανής η διάθεση του Ολυμπιακού να πάει την μπάλα κοντά στο καλάθι και στον Μπουρούση ώστε να «φθείρει» τον Μαριάνοβιτς. Ο σέντερ των «ερυθρολεύκων» κέρδισε τις περισσότερες μάχες στο ξεκίνημα, ωστόσο η αστοχία στις βολές κόστισε στον Ολυμπιακό. Από την άλλη η Ζαλγκίρις βρήκε λύσεις από τον Ουότσον και τον Τσάπιν, που εκμεταλλεύτηκαν την κακή αμυντική λειτουργία των Πειραιωτών. Με ένα καλό διάστημα των Πειραιωτών στα τελευταία τρία λεπτά και μετά από αρκετές αλλαγές στην πεντάδα, στην οποία πέρασαν Σπανούλης και Παπαλουκάς η διαφορά των πέντε πόντων που είχαν πάρει η Λιθουανοί καλύφθηκε, οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν μπροστά και διαμορφώθηκε το 16-23.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η καλή άμυνα του Ολυμπιακού συνεχίστηκε με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να μείνει χωρίς σκορ για τέσσερα λεπτά. Επιθετικά, πήρε προσπάθειες και ο Νεστέροβιτς και το σερί των «ερυθρολεύκων» διευρύνθηκε στο 16-0 ενώ το σκορ έγινε 16-27. Οι Λιθουανοί εξακολουθούσαν να είναι ιδιαίτερα άστοχοι, με αποτέλεσμα η ομάδα του Ίβκοβιτς να αυξήσουν τη διαφορά στο +11. Ο Ζούρος στα μέσα της περιόδου, πέρασε ξανά τον Μαριάνοβιτς στο παρκέ, ώστε να εκμεταλλευτεί την απουσία του Μπουρούση και στην πρώτη φάση το κατάφερε μειώνοντας σε 20-29. Η απάντηση των «ερυθρολεύκων» στην ζώνη των Λιθουανών ήρθε από τον Σπανούλη που με πέντε συνεχόμενους πόντους έκανε το 22-34 και στη συνέχεια με δύο τρίποντα από Κέσελ και Τεόντοσιτς το 22-40. Αυτό το σκορ έμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, και ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να φτάσει στη νίκη.

Με τον καλύτερο τρόπο μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός. Ο Μπουρούσης έπαιξε καλή άμυνα στον Ουότσον, έκλεψε και στην συνέχεια της φάσης κάρφωσε για το +20. Το τέταρτο φάουλ του Ουότσον, ανάγκασε τον Ζούρο να τον περάσει εκτός παρκέ και την Ζαλγκίρις να μείνει χωρίς ένα πολύτιμο «όπλο» της. Η εξαιρετική άμυνα των «ερυθρολεύκων» συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να υποπίπτει σε λάθη και με δύο βολές του Μπουρούση, η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +24 (26-50). Εφτά συνεχόμενοι πόντοι του Πότσιους και ένα λάθος στην επίθεση των Πειραιωτών, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά στο 36-52 και να «ζεσταθεί» η κερκίδα. Οι κακές επιλογές των Πειραιωτών που έπαθαν ένα «μπλακ άουτ» σε συνδυασμό με την ευστοχία της Ζαλγκίρις έκανα το σκορ 43-54. Ο Έρτσεγκ έκανε το 43-56 αλλά το ματς είχε «ανάψει» για τα καλά.

Ο Πότσιους με το «καλημέρα» στην τέταρτη περίοδο έδειξε ότι ήταν «ζεστός» και με τον 12ο πόντο του, από τους 14 τελευταίους της ομάδας του, έριξε την διαφορά στους 10. Ο έλεγχος του ρυθμού είχε χαθεί μέσα σε λίγα λεπτά για τους «ερυθρόλευκους» και το παιχνίδι είχε αλλάξει τελείως εικόνα. Ένα τρίποντο του Έρτσεγκ, έδωσε ανάσα στον Ολυμπιακό και η διαφορά ανέβηκε ξανά σε διψήφιο. Οι κάκιστες επιλογές στην επίθεση για τους «ερυθρόλευκους» έδωσαν την ευκαιρία στη Ζαλγκίρις να μειώσει στους εφτά. Ένα τρίποντο του Ντελινικάιτις 1.30΄πριν το τέλος έκανε το σκορ 59-64 και ένα λέι απ του Καλνιέτις το 61-64. «Ανάσα» ήταν η τρίποντη «βόμβα» του Σπανούλη που έκανε το 61-67 ένα λεπτό πριν το φινάλε. Η συνέχεια ήταν «δραματική» αλλά ένα κρίσιμο κλέψιμο του Γκόρντον έκρινε οριστικά το ματς υπέρ του Ολυμπιακού.

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 22-40, 43-56, 64-71


Ζαλγκίρις (Ζούρος): Μπράουν, Τσάπιν 3, Πότσιους 19 (2), Καλνιέτις 7 (1), Ντελινινκάιτις 9 (2), Κλιμαβίτσιους 4, Γιανκούνας 2, Κουζμίνσκας 2, Μιλάκνις, Μαριάνοβιτς 12 (7 ριμπάουντ), Ουότσον 6, Κόλινς.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Νεστέροβιτς 9 (8 ριμπάουντ), Σπανούλης 17 (2), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 11, Κέσελ 3 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Νίλσεν, Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 13 (3), Χαλπερίν 3, Λούκας 7.

Διαιτητές: Χοσέ Μαρτίν (Ισπανία), Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Ρομπέρτο Κιάρι (Ιταλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου