Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τα 10+1 ντέρμπι... Κούπας!

Το Σάββατο στο «Γ. Καραϊσκάκης» κοντράρονται ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να αποδείξουν ότι βρίσκονται δίκαια 7 βαθμούς μπροστά στη βαθμολογία, οι «πράσινοι» ότι μπορούν να πάρουν το τρίποντο και να βάλουν φωτιά στο πρωτάθλημα, αφού θα μειώσουν την απόσταση στους 4 βαθμούς και θα απομένουν 7 παιχνίδια μέχρι τη λήξη του μαραθωνίου.

Δομάζος και Δεληκάρης σε μεγάλες στιγμές...
Δομάζος και Δεληκάρης σε μεγάλες στιγμές...

Στο λιμάνι δεν έχουν ξεχάσει την ήττα του α’ γύρου, όταν προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο και έχασαν στο δεύτερο ημίχρονο από τα 2 γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ. Θέλουν τη ρεβάνς, ώστε να ανοίξουν τη διαφορά στους 10 βαθμούς και να τελειώσουν παράλληλα την υπόθεση τίτλος, σημειώνοντας την 11η φετινή νίκη τους στο φαληρικό γήπεδο σε ισάριθμα ματς.


Οι «πράσινοι» με τον αέρα των δύο νικών στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και με καλή ψυχολογία θα επιχειρήσουν να κάνουν το come back. Αν επικρατήσουν, θα ρίξουν τη διαφορά και στις 7 αγωνιστικές που θα υπολείπονται θα ελπίζουν και σε άλλες γκέλες των «ερυθρόλευκων» που έχουν να παίξουν στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και να υποδεχθούν στο «Γ. Καραϊσκάκης» την ΑΕΚ.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ένα ματς «αιωνίων» έκρινε τον τίτλο. Στο παρελθόν μια ενδεκάδα αγώνες, ανεξάρτητα από την έδρα διεξαγωγής τους, καθόρισαν το πρωτάθλημα. Η πλάστιγγα έγειρε 7 φορές προς τον Ολυμπιακό και 4 προς τον Παναθηναϊκό. Σε δύο μάλιστα ντέρμπι ο νικητής δεν πήρε το τρόπαιο, που κατέληξε στα χέρια του αντιπάλου του.
Ενα από τα ματς τίτλου ήταν το περιβόητο μπαράζ του Βόλου, όπου στις 29 Ιουνίου 1982 ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό (7’ Εσταβίλιο, 69’ Αναστόπουλος - 82’ Ζιάκος) και στέφθηκε πρωταθλητής. Τα υπόλοιπα 10 ντέρμπι έγιναν στη διάρκεια του εκάστοτε πρωταθλήματος.
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 (1965-66)
Οι «πράσινοι» υποδέχτηκαν τον αντίπαλό τους στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 21 Μαΐου 1966, στα πλαίσια της 26ης αγωνιστικής. Πριν από το ματς προπορεύονταν με 1 βαθμό, 67 έναντι 66 των «ερυθρόλευκων».
Ο Τάκης Λουκανίδης άνοιξε το σκορ στο 17’, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε στο 51’ με τον Βασίλη Μποτίνο. Το 1-1 έμεινε, όπως και διαφορά του ενός βαθμού.
Την επόμενη αγωνιστική ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 1-2 στη Νέα Σμύρνη (Γιώργος Δέδες, Στάθης Χάιτας), αν και προηγήθηκε 1-0 στο ημίχρονο (Στράτος Σακελλαρίδης). Ο Ολυμπιακός κέρδισε 4-2 την Προοδευτική και προσπέρασε τον αντίπαλό του. Στα 3 ματς που απέμεναν αμφότεροι οι «αιώνιοι» κέρδισαν και η κούπα πήγε για πρώτη φορά σε επίπεδο Α’ Εθνικής στον Ολυμπιακό με 80 βαθμούς έναντι 79 του Παναθηναϊκού (βαθμολογικό σύστημα 3-2-1).
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-1 (1969-70)
Πέντε στροφές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός φιλοξένησε στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης» τον «αιώνιο» εχθρό του, στις 11 Μαΐου 1970.
Ο Παναθηναϊκός πήγε στον Πειραιά με αέρα 4 βαθμών, 79 έναντι 75 του Ολυμπιακού. Αν έχανε, η διαφορά θα μειωνόταν στους 2 και θα έμπαινε στο κόλπο και η ΑΕΚ που καραδοκούσε (5 πίσω από τον ΠΑΟ).
Στο ματς μίλησε το μυαλό του «στρατηγού». Ο Μίμης Δομάζος εκτέλεσε φάουλ στο 56', η μπάλα βρήκε αρχικά στο οριζόντιο δοκάρι, στην πλάτη του κίπερ Μιχάλη Μυλωνά στη συνέχεια και κατέληξε στα δίχτυα. Το γκολ του ντέρμπι έδωσε ουσιαστικά στον Παναθηναϊκό τον τίτλο. Στις αγωνιστικές που απέμεναν, οι «πράσινοι» αύξησαν τη διαφορά και τερμάτισαν με 93 βαθμούς, έναντι 84 του Ολυμπιακού που περιορίστηκε στην 3η θέση (δεύτερη η ΑΕΚ με 85).
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-0 (1976-77)
Η έλευση του Κάζιμιρ Γκόρσκι στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αντί του Βραζιλιάνου Αϊμορέ Μορέιρα, άλλαξε τα δεδομένα. Οι «πράσινοι» κυνηγούσαν Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και στην 26η ημέρα βρέθηκαν ένα βαθμό πίσω από τους «ερυθρόλευκους», τους οποίους υποδέχτηκαν την 27η.
Στις 10 Απριλίου 1977 έγινε το ντέρμπι της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός πίεσε και προηγήθηκε στο 55’ με διαγώνιο σουτ του Μίμη Δομάζου. Στο 73’ ο Οσκαρ Αλβαρες με κεφαλιά πέτυχε το 2-0. Οι «πράσινοι» τέθηκαν επικεφαλής της βαθμολογίας (42 έναντι 41) και στέφθηκαν πρωταθλητές την τελευταία ημέρα με τη νίκη τους επί του Απόλλωνα Αθηνών με 2-0. Την ίδια ημέρα ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην Καστοριά (0-1), αλλά ακόμα και αν κέρδιζε, θα έχανε τον τίτλο στην ισοβαθμία, αφού ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στα μεταξύ τους ματς (2-0 και 1-1).
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0 (1979-80)
Η πιο μεγάλη ημέρα του "πολέμου" ήταν η 33η της περιόδου 1979-80. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπήκαν στις 11 Μαΐου 1980 ισόβαθμοι στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 43 βαθμούς, όσους είχε και ο Αρης. Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα ήταν μακράν το πιο συναρπαστικό όλων των εποχών.
Ο νικητής του ντέρμπι θα έμενε ζωντανός στην κούρσα του τίτλου και ο χαμένος θα πήγαινε σπίτι του. Κανείς δεν περίμενε να δει ιδιαίτερο θέαμα. Ετσι όπως εξελίχθηκε το ματς θα κρινόταν σε μία φάση. Οι Πειραιώτες ήταν πιο ψύχραιμοι, πέτυχαν το γκολ στο 36' με σουτ του Τάκη Νικολούδη και έθεσαν νοκ άουτ τους «πράσινους». Στο τέλος ισοβάθμησαν με τον Αρη στους 47 βαθμούς, τον οποίο κέρδισαν 2-0 στο μπαράζ του Βόλου (Τόμας Αλστρομ, Βαγγέλης Κουσουλάκης οι σκόρερ).
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-2 (1997-98)
Στην κοινή έδρα των δύο ομάδων, το ΟΑΚΑ, έγινε το ντέρμπι στις 4 Απριλίου 1998. Στο επεισοδιακό ματς του α’ γύρου ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 με τους «πράσινους» να ουρλιάζουν για τις 3 αποβολές (Γκούμας, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Μιλόγεβιτς).
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 73 βαθμούς και οι «πράσινοι» 70, οι οποίοι ήθελαν νίκη με 2-0 για να πιάσουν τον αντίπαλό τους και να έχουν το πάνω χέρι σε περίπτωση ισοβαθμίας. Το σκορ ήρθε (0-2) αλλά για λογαριασμό των «ερυθρόλευκων». Και εύκολα μάλιστα. Με τα γκολ των Στέλιου Γιαννακόπουλου (24’ κεφαλιά) και Δημήτρη Μαυρογενίδη (34’ σουτ) ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι, αύξησε τη διαφορά στους 6 βαθμούς από τον Παναθηναϊκό και αγκάλιασε τον τίτλο, τον δεύτερο από τους τρεις συνεχόμενους που κατέκτησε με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-2 (1999-2000)
Τη σεζόν 1999-2000 έγιναν πολλά. Ο Ολυμπιακός απέλυσε τον Μπάγεβιτς, φέρνοντας τον Ιταλό Αλμπερτίνο Μπιγκόν, ενώ ο Παναθηναϊκός απέδιδε την καλύτερη μπάλα με τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα. Οι «πράσινοι» νίκησαν άνετα 2-0 το ματς του α' γύρου.
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ντέρμπι με αέρα 3 βαθμών, 66 έναντι 63, στο ντέρμπι του β' γύρου. Προηγήθηκε μάλιστα με κεφαλιά του Γιώργου Ανατολάκη (9'). Οι «πράσινοι» απάντησαν με τον Φερνάντο Γκαλέτο (16'), έχασαν ευκαιρίες και προηγήθηκαν 1-2 με τον Νίκο Λυμπερόπουλο (80'). Προτού όμως κοπάσουν τα πανηγύρια τους, οι Πειραιώτες εκμεταλλεύτηκαν τη χαλαρότητα των αντιπάλων και ισοφάρισαν με τον Αλέξη Αλεξανδρή (81'). Η διαφορά μειώθηκε στον πόντο την επόμενη αγωνιστική με το 1-1 του Ολυμπιακού στην Καισαριανή. Ο Μπιγκόν απολύθηκε, αλλά ο Γιάννης Ματζουράκης που τον αντικατέστησε πέτυχε 8 σερί νίκες και ο τίτλος πήγε στο λιμάνι.
και θα απομένουν 7 παιχνίδια μέχρι τη λήξη του μαραθωνίου.
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0 (2002-03)
Προτελευταία αγωνιστική (29η), στις 11 Μαΐου 2003, έγινε το ντέρμπι στην "κόλαση" της Ριζούπολης. Το κλίμα ήταν τρομοκρατικό και οι παίκτες του Παναθηναϊκού μόλις και μετά βίας βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να παίξουν. Οι «πράσινοι», που κέρδισαν 3-2 στον α' γύρο, είχαν 3 βαθμούς περισσότερους από τον Ολυμπιακό (67 έναντι 64) και έπαιζαν ουσιαστικά για 2,5 αποτελέσματα, νίκη, ισοπαλία ή ήττα με 1 γκολ, η οποία θα τους έστελνε σε μπαράζ.
Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε όσα διαδραματίστηκαν πριν από το ματς και την κακή ψυχολογική κατάσταση των παικτών του Παναθηναϊκού και νίκησε άνετα με 3-0 (3' Ζιοβάνι, 15', 48' Στέλιος Γιαννακόπουλος). Τον έπιασε στην κορυφή, πήρε την ισοβαθμία, αλλά και τον τίτλο με το εκτός έδρας 5-1 επί της Ξάνθης.
και θα απομένουν 7 παιχνίδια μέχρι τη λήξη του μαραθωνίου.
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2 (2003-04)
Ενα χρόνο μετά τη Ριζούπολη, οι «αιώνιοι» κοντραρίστηκαν στο «Απ. Νικολαΐδης», στις 18 Απριλίου 2004 στο πλαίσιο της 26ης ημέρας. Ο Παναθηναϊκός είχε 64 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 62. Στο 7' με πέναλτι του Αγγελου Μπασινά οι «πράσινοι» πήραν κεφάλι στο σκορ. Οι Πειραιώτες ισοφάρισαν στο 44' με κεφαλιά του Ακη Στολτίδη και στο 54' πέτυχαν το 1-2 με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο Γιάννης Γκούμας στο 82' λύτρωσε τους γηπεδούχους. Εφερε το ματς στα ίσα (2-2), αποτέλεσμα που διατήρησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή και τον τεχνικό του Ολυμπιακού να διαμαρτύρεται στον Κορίνθιο ρέφερι Γιώργο Δούρο, που δεν είδε τη γροθιά του Σωτήρη Κυργιάκου στον Ζιοβάνι στην περιοχή των «πράσινων». Ο Παναθηναϊκός κράτησε μέχρι τέλους τη διαφορά των 2 βαθμών και πανηγύρισε τον τίτλο, σπάζοντας την 7ετή κυριαρχία του Ολυμπιακού.
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-0 (2004-05)
Η απώλεια του τίτλου το 2004 σήμανε και την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο λιμάνι. Επειτα από 24 αγωνιστικές οι «αιώνιοι» είχαν από 50 βαθμούς και η ΑΕΚ 49.
Το ντέρμπι στο «Απ. Νικολαΐδης», μέτριο σε θέαμα, έγινε στις 10 Απριλίου 2005 και ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 με γκολ στο 43' του Μιχάλη Κωνσταντίνου. Οι «πράσινοι» πήραν τους 3 βαθμούς και άφησαν τρίτο τον Ολυμπιακό, αφού στη 2η θέση προωθήθηκε η ΑΕΚ. Την 28η ημέρα ο Παναθηναϊκός έμεινε στο 1-1 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχασε 0-1 στο ΟΑΚΑ από τον Ιωνικό. Την επόμενη το Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (κεκλεισμένων των θυρών) έληξε 0-0 και έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να περάσει πρώτος και να πάρει τον τίτλο την 30ή ημέρα με νίκη στο Καυτανζόγλειο, χάρη στο γκολ του Ριβάλντο.
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-1 (2009-10)
Το ντέρμπι του ερχόμενου Σαββάτου έχει ομοιότητες με το περσινό του β' γύρου. Ο Παναθηναϊκός πέρυσι είχε προβάδισμα 7 βαθμών, όπως έχει φέτος ο Ολυμπιακός. Οι πρωτοπόροι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τον αντίπαλό τους όπως έκαναν πέρυσι οι πρωτοπόροι «πράσινοι». Η σημαντική διαφορά είναι πως πέρυσι το ματς έγινε την 27η ημέρα, ενώ φέτος θα γίνει την 23η. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι υπάρχουν περισσότερες ελπίδες για μια ομάδα να καλύψει τη διαφορά σε 7 αγώνες παρά σε 3.
Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός νίκησε πέρυσι 1-0 με το γκολ του Ματ Ντάρμπισαϊρ στο 68', μείωσε την απόσταση στους 4 βαθμούς, αλλά την 28η ημέρα η διαφορά μεγάλωσε στους 6. Ο Παναθηναϊκός νίκησε άνετα με 3-0 στο Περιστέρι, ενώ οι Πειραιώτες παραχώρησαν εντός έδρας 0-0 στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου