Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Άλλη επίδραση έχει ο καφές στον άντρα, άλλη στη γυναίκα!

Η καφεΐνη ενισχύει την απόδοση των γυναικών σε αγχώδεις καταστάσεις, αλλά έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα στους άνδρες, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

 Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι μόλις μερικά φλιτζάνια καφέ είναι αρκετά για να ρίξουν στα Τάρταρα την αυτοπεποίθηση των ανδρών, μειώνοντας παράλληλα την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα.


 Η καφεΐνη είναι γνωστή διεγερτική ουσία που καταπολεμά την υπνηλία και την κούραση. Επιπλέον προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι προσφέρει προστασία κατά του διαβήτη, της νόσου Αλτσχάιμερ, της ουρικής αρθρίτιδας καθώς και ασθενειών που προσβάλουν το ήπαρ.

 Αυτή τη φορά οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση του καφέ στα δύο φύλα, όταν τα άτομα βρίσκονται σε αγχώδεις καταστάσεις, όπως μία σημαντική σύσκεψη στο γραφείο. Για αυτό τον σκοπό χώρισαν 64 άνδρες και γυναίκες σε ζεύγη του ιδίου φύλου και έδωσαν σε καθένα από αυτούς καφέ που είτε περιείχε είτε δεν περιείχε καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ). Κάθε ζεύγος κλήθηκε να ολοκληρώσει μία σειρά δοκιμασιών, όπως να φέρουν σε πέρας διαπραγματεύσεις ή να επιλύσουν γρίφους και προβλήματα μνήμης.

 Διαπιστώθηκε ότι η ικανότητα των ανδρών να αποδώσουν σε καταστάσεις στρες μειωνόταν σημαντικά όταν είχαν καταναλώσει καφεΐνη. Για παράδειγμα, χρειαζόντουσαν κατά μέσο όρο 20 δευτερόλεπτα περισσότερο προκειμένου να ολοκληρώσουν τους γρίφους, σε σχέση με όσους είχαν καταναλώσει καφέ χωρίς καφεΐνη. Αντίθετα οι γυναίκες που είχαν καταναλώσει καφεΐνη ολοκλήρωναν τις δοκιμασίες τους 100 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Applied Social Psychology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου