Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ο Βασίλης και οι άλλοι… 12

Ποιοι παίκτες άλλαξαν φανέλα και έβαλαν φωτιά στις εξέδρες

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο του ντέρμπι της Τετάρτης, επιστρέφοντας στο γήπεδο όπου αγωνίστηκε για τέσσερις σεζόν. Η μεταγραφή του αποτέλεσε το καλοκαιρινό σίριαλ της αθλητικής Ελλάδας, τα χρήματα ήταν πολλά, η φημολογία τεράστια και η στιγμή της επιστροφής στα… προσεχώς.



Λίγο πριν ο «Kill-Bill» εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ανατρέξαμε σε αρχεία και μαρτυρίες για να υπενθυμίσει τις προηγούμενες δώδεκα επιστροφές παικτών εκεί που… δοξάστηκαν με την πολύτιμη βοήθεια εκτός των άλλων και της στατιστικής υπηρεσίας του Κώστα Γαλάνη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ --> ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σάσα Βολκόφ 1994-1995
Το παιχνίδι:
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 65-67
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο ματς του πρώτου γύρου στη Γλυφάδα με δραματικό τρόπο. Ο Παταβούκας είχε λίγο πριν από το τέλος 0/2 βολές, ο Τζόνσον 1/2 και ο Πάσπαλι στην τελευταία επίθεση του αγώνα αστόχησε, επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να αποκτήσει προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας.

Η υποδοχή: Ο Βολκόφ ήταν χαμηλών τόνων ως χαρακτήρας και παρά τον κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο έφυγε από τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό, δεν αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη εχθρότητα από τους οπαδούς των «πρασίνων».

Εκείνος: Πέτυχε 8 πόντους (2/2 βολές, 3/6 δίποντα, 0/1 τρίποντα) χωρίς να εντυπωσιάσει με την εμφάνισή του, αλλά δεν απέβη καθοριστικός για την εξέλιξη του αγώνα.

Άριαν Κόμαζετς 1998-1999
Το παιχνίδι: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 59-56
Για να κατακτήσει το πλεονέκτημα έδρας ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν νίκη με περισσότερους από τους δέκα πόντους της ήττας στο ΣΕΦ. Δεν τα κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα και έτσι ο Ολυμπιακός πήρε χωρίς άγχος την πρωτιά της κανονικής περιόδου.

Η υποδοχή:
Το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό ήταν μονοετές (1992-93) και μέχρι να φορέσει τα ερυθρόλευκα μεσολάβησαν πέντε χρόνια στην Ιταλία, που βοήθησαν στο να… ξεχαστεί από τους οπαδούς των «πρασίνων» και έτσι να μη σημειωθεί κάτι ιδιαίτερο στην επιστροφή του ως αντιπάλου.

Εκείνος:
Ο Κροάτης ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού σκοράροντας μόνο 5 πόντους με 1/2 βολές, 2/3 δίποντα και 0/2 τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής.

Νίκος Οικονόμου 2000-2001

Το παιχνίδι: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 68-63
Πριν από την 25η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με το Περιστέρι και χρειαζόταν τη νίκη επί του Ολυμπιακού, για να αποκτήσει το πλεονέκτημα έδρας. Σε περίπτωση ήττας των «πρασίνων» θα ανέβαινε στην πρώτη θέση το Περιστέρι, το οποίο πλεονεκτούσε στην ισοβαθμία επί του Ολυμπιακού. Το παιχνίδι ήταν αρκετά αμφίρροπο, με τον Παπανικολάου να κρατάει τους «ερυθρόλευκους» ζωντανούς, αλλά οι γηπεδούχοι χάρη στη συμβολή των Ρέμπρατσα και Μποντιρόγκα στο τελευταίο δίλεπτο πήραν τη νίκη.

Η υποδοχή:
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού τον περίμεναν… πώς και πώς μετά την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Ιταλία για χάρη του «αιώνιου» εχθρού. Το πρώην αγαπημένο παιδί της «πράσινης» εξέδρας τα άκουγε σε κάθε επαφή του με την μπάλα ακούγοντας συχνά-πυκνά το σύνθημα: «Νικόλα παλιο... που έβαλες τα κόκκινα, θυμήσου πρόπερσι που είπες δυνατά, ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά»…

Εκείνος: Αγωνίστηκε μόλις για 13 λεπτά πετυχαίνοντας 4 πόντους (2/2 β., 1/1 δίπ. και 0/2 τρίπ.). Η εμφάνισή του ήταν πολύ άσχημη, δείχνοντας ότι είχε επηρεαστεί από όσα προηγήθηκαν και εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ατμόσφαιρα τόνισε πως «ο κόσμος στην Ελλάδα χειροκροτεί πολύ και ξεχνάει γρήγορα».

Ντίνο Ράτζα 2000-2001
Το παιχνίδι: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 68-63

Η υποδοχή: Λατρεύτηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αλλά έφυγε με άσχημο τρόπο από την ομάδα. Αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα για να πάρει εκδίκηση φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ζήτησε από τον Σωκράτη Κόκκαλη να πάρει «ένα δολάριο παραπάνω από τον Μποντίρογκα» και μπήκε στο μάτι του κυκλώνα, αλλά ένεκα… Οικονόμου πέρασε στο απυρόβλητο.

Εκείνος: Το πήρε μάλλον ψύχραιμα και κατάφερε να είναι ο δεύτερος σκόρερ με 12 πόντους χωρίς όμως καλά ποσοστά (8/10 β., 2/7 δίπ.) και ο πρώτος ριμπάουντερ (9) του Ολυμπιακού. Αγωνίστηκε για 32 λεπτά, αλλά περιορίστηκε αρκετά από τον Πάτρικ Μπερκ, τον οποίο έριξε πάνω του ο Ομπράντοβιτς.

Νίκος Μπουντούρης 2000-2001
Το παιχνίδι: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 68-63

Η υποδοχή: Είχε δεθεί συναισθηματικά με τον Παναθηναϊκό συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα των «πρασίνων» το 1999 στο ΣΕΦ, αλλά έφυγε ως κύριος και έτσι στην πρώτη του επίσκεψη στο ΟΑΚΑ ως φιλοξενούμενου, τον υποδέχθηκαν ως κύριο.

Εκείνος: Δεν προσέφερε και πολλά στον Ολυμπιακό σε εκείνο το παιχνίδι, πετυχαίνοντας 3 πόντους με 1/2 τρίποντα σε 14 λεπτά συμμετοχής.

Νταμίρ Μουλαομέροβιτς 2006-07
Το παιχνίδι: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-89 (17/2/2007)
Ο Ολυμπιακός κέρδισε για τελευταία φορά τον Παναθηναϊκό στο γήπεδό του έχοντας σε πολύ καλή μέρα τους ψηλούς του Ζίζιτς (18π.) και Μπουρούση (14π. με τρία τρίποντα).

Η υποδοχή: Δεν έγινε ποτέ. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού μπορεί και να τον αποθέωναν, καθώς κυρίως χάρη στο δικό του λάθος στο ματς του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ, οι «πράσινοι» έκλεψαν τη νίκη από τον Ολυμπιακό με 74-73 και έπειτα έπεσε σε δυσμένεια από τον Γκέρσον.

Εκείνος: Δεν πρόλαβε να αγωνιστεί σε ντέρμπι «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού και το συγκεκριμένο ματς το είδε πιθανότατα από την τηλεόραση, καθώς στα μέσα Γενάρη αντικαταστάθηκε από τον Στεφάνοφ και συνέχισε την καριέρα του στην Μπρουέσα.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης
Το παιχνίδι: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 98-90
O Ολυμπιακός προσπάθησε να μείνει κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Διαμαντίδη πήρε την νίκη που σφράγισε το πλεονέκτημα, μια εβδομάδα μετά τον τελικό Κυπέλλου.

Η υποδοχή: Δεν έγινε. Ακόμα και να εμφανιζόταν στο ΟΑΚΑ, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν θα θυμούνταν καν ότι ο Χανιώτης σέντερ είχε κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στους «πράσινους».

Εκείνος: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν τον συμπεριέλαβε στη δωδεκάδα του Ολυμπιακού, όπως και σε αρκετά ακόμα παιχνίδια της περσινής σεζόν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ --> ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ζάρκο Πάσπαλι 1994-95
Το παιχνίδι: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 40-42
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο στο πρώτο ματς της σεζόν στο κλειστό του Σπόρτιγκ. Οι «πράσινοι» επικρατούν σε ένα ματς όπου οι δυο ομάδες είχαν ποσοστά ευστοχίας 30% και προκρίνονται στην επόμενη φάση.

Το παιχνίδι: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 72-74
Στο παιχνίδι πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός χάνει με 72-74, αλλά διατηρεί το πλεονέκτημα έδρας χάρη στη νίκη του με δύο πόντους στον πρώτο γύρο. Ο Πάσπαλι στην τελευταία φάση του αγώνα κερδίζει γκολ-φάουλ και αν ευστοχούσε στη βολή θα είχε το δικαίωμα να δώσει στον Παναθηναϊκό το πλεονέκτημα έδρας. Αστοχεί όμως και αφήνει τη χαρά στην πρώην του ομάδα.

Η υποδοχή: Για κακή του τύχη βίωσε το… μαρτύριο δις. Αρχικά στο Σπόρτιγκ, όπου οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες και έπειτα στο ΣΕΦ όπου οι αντιδράσεις ήταν πιο ακραίες. Οι φίλοι του Ολυμπιακού άρχισαν να του βρίζουν την οικογένεια και τη δοκιμαζόμενη εκείνα τα χρόνια πατρίδα, τη Σερβία, ξεπερνώντας τα όρια. Οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί τού έκαναν μάλιστα και πλάκα για την απόφασή του να αλλάξει χέρι στο σουτ. Φώναζαν το σύνθημα: «πες μας πώς σουτάρεις πιο καλά, αριστερά ή δεξιά» συμπληρώνοντάς το με μια χορογραφία.

Εκείνος: Είχε το σθένος να μην αντιδράσει σε καμία περίπτωση και να είναι ψύχραιμος, φθάνοντας μάλιστα κοντά σε μια μεγάλη (προσωπική) νίκη στο ματς του ΣΕΦ. Παρά τις αποδοκιμασίες ανέλαβε την τελευταία επίθεση, αλλά αστόχησε στη συμπληρωματική βολή σε νεκρό χρόνο. Μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε για την απόφασή του να σουτάρει με το δεξί χέρι πως «με το καλό μου χέρι κρατούσα τα αρχ… μου». Συνολικά πάντως έπιασε χαμηλή απόδοση για τα δεδομένα του με μόλις 13 πόντους (7/13 βολές, 3/9 δίποντα και 0/1 τρίποντα).

Τζόνι Ρότζερς 1999-2000
Το παιχνίδι: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 57-54
Με τη νίκη επί του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός εξασφάλισε ουσιαστικά την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Το ματς κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό και οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη νίκη χάρη σε πέντε συνεχόμενους πόντους του Μίλαν Τόμιτς.

Η υποδοχή: Δεν είχε αποτελέσει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού, η καλοκαιρινή του μετακίνηση στον Παναθηναϊκό δεν προκάλεσε αίσθηση, οπότε και η επιστροφή του έγινε εν μέσω ησυχίας.

Εκείνος: Αγωνίστηκε με το γνωστό του στιλ για 23 λεπτά έχοντας ως συγκομιδή 8 πόντους (1/3 δίπ., 2/3 τρίπ.) και 4 ριμπάουντ. Μάλιστα, ανέλαβε την τελευταία επίθεση του αγώνα επιδιώκοντας να ισοφαρίσει και να στείλει το ματς στην παράταση. Αστόχησε όμως υπό πίεση και έτσι κέρδισε ο Ολυμπιακός.

Δημήτρης Παπανικολάου 2003-2004
Το παιχνίδι: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 55-57
Στο κλειστό του Κορυδαλλού ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ολυμπιακό στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου «κρατώντας» τον στην όγδοη θέση, με συνέπεια να τον συναντήσει λίγες μέρες αργότερα για τα πλέι οφ και να τον αποκλείσει με συνοπτικές διαδικασίες με 2-0.

Η υποδοχή: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού τον είχαν λατρέψει και είχαν πιστέψει ότι δεν θα πήγαινε «ποτέ στον Παναθηναϊκό», όπως είχε δηλώσει μετά τη θητεία του στον Μακεδονικό. Ο «Παπ» δεν το έκανε και η υποδοχή στο κλειστό του Κορυδαλλού ήταν πολύ… θερμή. Το σύνθημα που συνοδεύει ακόμα τις επισκέψεις του Παπανικολάου στο ΣΕΦ είχε λανσαριστεί τότε, ενώ σε κάθε του επαφή με την μπάλα άκουγε τα εξ αμάξης.

Εκείνος: Αν και ήταν προετοιμασμένος, επηρεάστηκε πάρα πολύ από τα συνθήματα και την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, με συνέπεια να αγωνιστεί για 20 λεπτά προσφέροντας μόλις 2 πόντους (1/3 δίπ., 0/2 τρίπ.) στον Παναθηναϊκό.

Πάτρικ Φέμερλινγκ 2004-2005
Το παιχνίδι: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 45-57
Στο ξεκίνημα της χειρότερης ίσως σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη φάση του κυπέλλου και ηττήθηκε εύκολα με 45-57, με τους «πράσινους» να ξεκινούν από αυτό το ματς την πορεία τους για την κατάκτηση του κυπέλλου.

Η υποδοχή: Η αγωνιστική κατάσταση των Πειραιωτών έχοντας στον πάγκο τον Μίλαν Μίνιτς και οι χαμηλές προσδοκίες των «ερυθρόλευκων» οπαδών τη στιγμή που είχαν απέναντι τους ομολόγους τους από τον Παναθηναϊκό, δεν άφησαν περιθώρια για να… κοιτάξουν προς τον Φέμερλινγκ.

Εκείνος: Αδιάφορα είχε αντιμετωπιστεί η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό από τον Ολυμπιακό (με ενδιάμεσο σταθμό για δύο χρόνια την Μπαρτσελόνα) και εξίσου αδιάφορα εμφανίστηκε και για πρώτη φορά μπροστά στους οπαδούς των Πειραιωτών. Έμεινε άποντος χωρίς να αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άντριγια Ζίζιτς 2007
Το παιχνίδι: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 64-82
Ο Παναθηναϊκός πιστοποίησε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανωτερότητά του επί του Ολυμπιακού και «καθάρισε» την υπόθεση πρωτιά στην κανονική περίοδο μέσα στον… χιονιά του Φλεβάρη, με τον Κένεντι Ουίνστον να πετυχαίνει 7 τρίποντα.

Η υποδοχή: Ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό μεσούσης της σεζόν 2006-07 και λίγο μετά αποδεσμεύτηκε, για να τον κλείσει ο Παναθηναϊκός. Η φυγή του για τους «πράσινους» θεωρήθηκε ως… μη γενόμενη για τους Πειραιώτες που είδαν αρκετά αδιάφορα τον Κροάτη σέντερ.

Εκείνος: Είχε ήδη αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη του Ομπράντοβιτς και για αυτό αγωνίστηκε μόλις για 8 λεπτά σκοράροντας μόνο 2 πόντους (1/2 δίπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου