Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Στο ίντερνετ η βιβλιοθήκη του Κένεντι


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης στις 20 Ιανουαρίου μισού αιώνα από την ορκωμοσία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, ψηφιοποιείται η Βιβλιοθήκη του στη Βοστώνη και ανεβαίνει στο Ίντερνετ. Η συλλογή αυτή θα είναι

«η πιο πλήρης ψηφιακή βάση δεδομένων ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα της Βιβλιοθήκης JFK, το οποίο τονίζει ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται χιλιάδες ντοκουμέντα και φωτογραφίες του 35ου προέδρου των ΗΠΑ.

Αναλυτικά, το ψηφιακό υλικό περιλαμβάνει 200.000 σελίδες ντοκουμέντων, 300 ακουστικές ταινίες με 1.245 ομιλίες, συνεδριάσεις, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις καθώς και 72 μπομπίνες ταινιών και 1.500 αρνητικά φωτογραφιών. Προοδευτικά, και άλλα αρχεία θα περάσουν σε ψηφιοποιημένη μορφή και θα προστεθούν. Η Βιβλιοθήκη Κένεντι έχει 8,4 εκατομμύρια σελίδες ντοκουμέντων, 400.000 φωτογραφίες και 9.000 ώρες ηχητικού υλικού.

Ανάμεσα στα σημαντικά για τους ιστορικούς θέματα που μπορούν να εξεταστούν είναι έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες και ταινίες που διαφωτίζουν τον αγώνα του Κένεντι υπέρ των δικαιωμάτων του πολίτη, τον Ψυχρό Πόλεμο, τις σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση, την κρίση των πυραύλων στην Κούβα αλλά και την αρχή της εποποιίας με την αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Όπως αναφέρει η κόρη του πρώην προέδρου Καρολάιν Κένεντι, «οι γονείς μου πίστευαν στην Ιστορία σαν να είναι ένας από σημαντικότερους δασκάλους μας». Και συμπληρώνει: «Καθώς η νεολαία εμπιστεύεται ολοένα και περισσότερο το διαδίκτυο ως πρώτη πηγή πληροφόρησης, ελπίζουμε ότι τα ψηφιακά αυτά αρχεία θα επιτρέψουν σε μια νέα γενιά να αποκτήσει περισσότερη γνώση για αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου