Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τι έκανες στον πόλεμο σκυλάκι;

Ο σκύλος που κορόιδευε το Χίτλερ

Περίπου 66 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το παρελθόν των ναζί συνεχίζει να αποκαλύπτεται μέσα από ιστορίες για τα εγκλήματα και τις βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν από τους στρατιώτες του Γ’ Ράιχ .

Υπάρχει όμως και μια μικρή ιστορία που δεν κρύβει πόνο, όπως οι υπόλοιπες, αλλά μάλλον προκαλεί γέλιο.

Πρόκειται για την ιστορία του επιχειρηματία που έμαθε στον σκύλο του, τον Τζάκι, να σηκώνει την πατούσα του όταν άκουγε το όνομα «Χίτλερ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το 1941, λίγο πριν την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, ανώνυμη πηγή ανέφερε στους ναζί ότι ένας επιχειρηματίας από τη Φινλανδία, που ονομαζόταν Tor Borg, είχε εκπαιδεύσει τον σκύλο του να κοροϊδεύει τους ναζί.

Αμέσως, ο Γερμανός πρόξενος στο Ελσίνκι, ενημέρωσε τις γερμανικές Αρχές ότι «ένας μάρτυρας, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι είδε και άκουσε τον σκύλο του Borg να αντιδρά στο άκουσμα του ονόματος του Χίτλερ, σηκώνοντας την πατούσα του».

«Η φήμη ενδέχεται να ξεκίνησε από ένα περιστατικό το καλοκαίρι του 1933, το οποίο έλαβε χώρα όταν βρισκόμουν με την οικογένειά μου. Το περιστατικό δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο ή κάτι τέτοιο», είχε καταθέσει τότε ο Borg, κατά την ανάκρισή του από τους ναζί.

«Αυτή είναι μια αστεία ιστορία, ωστόσο μας δείχνει πως οι ναζί έψαχναν παντού για εχθρούς», δήλωσε ο ιστορικός Klaus Hillenbrand, ο οποίος στο πλαίσιο της έρευνάς του βρήκε τα σχετικά αρχεία στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου