Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πώς θα καταπολεμήσουμε το άγχος;


Πάρτε μια κόλλα χαρτί και γράψτε...

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορτωθούμε το στρες είναι το να γράφουμε, αποκαλύπτουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για τη μελέτη τους μαθητές, οι οποίοι έπρεπε να γράψουν διαγώνισμα και είχαν άγχος. Τους έδωσαν μία κόλλα χαρτί και τους είπαν να γράψουν για όσα φοβούνταν και τους άγχωναν.

Πράγματι, όσοι μαθητές έκαναν αυτή τη μικρή άσκηση, απέδωσαν καλύτερα στο διαγώνισμα από αυτούς που δεν είχαν αποτυπώσει τις σκέψεις τους στο χαρτί.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Σίαν Μπέλοκ που ήταν επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι όταν γράφουμε για γεγονότα που μας επηρεάζουν συναισθηματικά, αποφεύγουμε να «αναμασούμε» τις αρνητικές σκέψεις, που μας προκαλούν άγχος και στενοχώρια. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τις επιδόσεις μας είτε πρόκειται για δραστηριότητες στο σχολείο ή τη δουλειά.

Ο καθηγητής Μπέλοκ λέει ότι ίσως με αυτό τον τρόπο, «αδειάζοντας» δηλαδή τα συναισθήματα στο χαρτί απελευθερώνεται ένα μέρος των νοητικών μας δυνάμεων οι οποίες αξιοποιούνται σε πιο δημιουργικές δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου