Απόλυτα απογοητευτική για τον κλάδο των ξενοδόχων της Αττικής ήταν η εικόνα στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας το Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής. Η μεγάλη πτώση των πληροτήτων, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες (-16.70% για τα πέντε αστέρια και -10.50% για τα τέσσερα αστέρια, -6,10% τα τριάστερα και -10,4% τα διάστερα), σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (-17.20% στα τέσσερα αστέρια), αποδεικνύει κατ’ αρχήν το πόσο «ρηχή» έχει γίνει η αγορά της Αθήνας-Αττικής, αλλά και το ότι ο «άτυπος» πόλεμος τιμών που ήδη είναι σε εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα «κανιβαλισμού» προηγούμενων δεκαετιών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας το Δεκέμβριο, δεν υπάρχει εορταστικό κλίμα, ενώ οι απώλειες στις κρατήσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι τεράστιες, όπως έχει τονίσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Ρέτσος. Αν και ο Δεκέμβριος, θεωρητικά είναι μήνας εορτών, αγορών, ταξιδιών και χαράς για όλους, για αγορές και δώρα, για οικογενειακές βόλτες σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, για όμορφες παραστάσεις, εξόδους, εντυπωσιακά γεύματα και δείπνα, ανταλλαγές ευχών και πρόσχαρη ατμόσφαιρα, όλα αυτά -και φέτος- δεν αφορούν στην Αθήνα. Οι οικογενειακές βόλτες αντικαταστάθηκαν από τις καθημερινές μαζικές πορείες, οι μπάντες με μουσική από τις φωνές των διαδηλωτών όλων των ηλικιών, τα πυροτεχνήματα από τις μολότωφ, τις φωτιές σε κάδους σκουπιδιών, τα χημικά και τα δακρυγόνα, η χαρά έχει μετατραπεί σε βαθύ προβληματισμό και αίσθημα θλίψης κι ανησυχίας -και όσο για αγορές στους δρόμους του εμπορικού κέντρου, ούτε λόγος. Η κρίση έχει αγγίξει τη ζωή όλων.
Στην ανακοίνωση της η Ένωση δεν δικαιολογεί ούτε το βουνό των σκουπιδιών που σχεδόν ένα μήνα τώρα συσσωρεύεται στις γειτονιές της πόλης μας, ούτε και την παντελή απουσία εορταστικού κλίματος (για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολλών ετών δε στολίστηκε δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος), γεγονότα που η Δημοτική Αρχή σπεύδει να αποδώσει στην οικονομική κρίση και σε ασυνεννοησία απερχομένων και επερχομένων, συμπληρώνει.
Κατά την τελευταία διετία έχουν κλείσει στην Αθήνα πάνω από 500 δωμάτια με την ΕΞΑ-Α να ζητά τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων ζητά η «έκπτωση» στις ασφαλιστικές εισφορές για τις ενήμερες επιχειρήσεις να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 και όχι μεσούσης της περιόδου, όπως δήλωσε ο κύριος Ρέτσος.
Επίσης, η απουσία στο κείμενο του νέου επενδυτικού νόμου πρόβλεψης έκδοσης Κ.Υ.Α. καθορισμού τμημάτων της επικράτειας που θα εξαιρούνται από επιδότηση για δημιουργία νέων κλινών, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Θυμίζουμε εδώ ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποτελούν τις μοναδικές περιοχές της χώρας που έχουν διαχρονικά εξαιρεθεί των επιδοτήσεων για νέες κλίνες, με πρωτοβουλία μάλιστα των ίδιων των ξενοδόχων, ακόμα και σε περιόδους διαφαινόμενης μεγάλης ζήτησης (βλ. Ολυμπιακοί Αγώνες 2004).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου