Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Καταργείται η Αγροφυλακή

Καταργείται η Αγροφυλακή και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα ασκούνται πλέον από... τις τοπικές δασικές υπηρεσίες. Αυτό προβλέπεται από το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την σύσταση και λειτουργία ειδικής υπηρεσίας αντιμετώπισης περιστατικών Αυθαιρεσίας με δράστες μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το Γραφείο Αντιμετώπισης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στα καθήκοντά του θα είναι:
1) να δέχεται καταγγελίες για περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λ.Σ.) σε βάρος κάθε ατόμου που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.
2) να οδηγεί σε λογοδοσία υπεύθυνους για τέτοια περιστατικά από το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας .
3)να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως ιδίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ή σε ΜΜΕ τα οποία περιέχουν επαρκή στοιχεία ώστε να γίνει έρευνα.
4) να μην διερευνά σε καμία περίπτωση το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αλλά αν η καταγγελία αφορά αξιόποινη πράξη να την αποστέλλει αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται η αποστολή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και σε άλλα αδικήματα των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των υπαλλήλων και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.

Επίσης προβλέπει την πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, που θα αντικαταστήσουν τους εποχικούς πυροσβέστες.
Οι πυροσβέστες της κατηγορίας αυτής θα έχουν κύριο καθήκον τη δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία και η πρόσληψή τους θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου