Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Υπό εξαφάνιση σε 50 χρόνια οι πίθηκοι (vid)

Περίπου 20-30% των φυτικών και ζωικών ειδών, που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν εάν η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη υπερβεί τους 1,5 – 2,5 βαθμούς Κελσίου", σύμφωνα με έκθεση του OΗΕ τον Απρίλιο του 2007.


Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι ανθρωποειδής πίθηκοι. Το είδος αυτό απειλείται άμεσα από τις επιπτώσεις του κυνηγιού, της παράνομης υλοτομίας των δασών και της γεωργικής καλλιέργειας. Ενδέχεται να εξαφανιστούν σε λιγότερο από 50 χρόνια

Στους ανθρωποειδείς πιθήκους ανήκουν οι γορίλες, ουρακοτάγκοι, χιμπατζήδες και μπονόμπος. Οι ανθρωποειδείς πίθηκοι ζουν στα δασικά οικοσυστήματα 23 αφρικανικών και ασιατικών χώρών.

Τα είδη αυτά διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ποικιλομορφίας των οικοσυστημάτων τους, συνήθως μέσω της διασποράς σπόρων και της δημιουργίας κενών στα κομοστέγη των δασών. Αυτό τους καθιστά σαν ένα είδος - ναυαρχίδα. Η μείωση του πληθυσμού τους, αποτελεί βασικό μήνυμα μιας υποκείμενης μείωσης άλλων ειδών στα οικοσυστήματα..

Το 2011 έχει κηρυχθεί από την ΕΑΖΑ ως έτος εκστρατείας διασώσης των πιθήκων Στόχος της εκστρατείας είναι: η ενίσχυση της προστασίας των οικοτόπων και η μείωση της απώλειας πιθήκων από το κυνήγι και το εμπόριο.

Παράλληλα θα συγκεντρωθούν χρήματα για τη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα χρηματοδοτήσει δράσεις για τη διάσωση του είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου