Πού μπορείτε να πάτε;
Ονειρεύεστε χιονισμένες βουνοκορφές, ειδυλλιακά μονοπάτια στη φύση, φωτιά να καίει στο τζάκι, αλλά οι τιμές των ορεινών ξενώνων αυτήν την εποχή σας αποθαρρύνουν; Και αν σας λέγαμε ότι δε χρειάζεστε περισσότερα από 12 ευρώ για να ξυπνήσετε δίπλα σε ένα παράθυρο με θέα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και καμινάδες που αχνίζουν; Θα δυσκολευόσασταν να μας πιστέψετε, ξέρουμε.Τα ορεινά καταφύγια, που ανακαινίζονται διαρκώς και διαδίδονται από στόμα σε στόμα τα τελευταία χρόνια, έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του no-budget weekender. Ζητώντας σας να απαρνηθείτε λίγη από την πολυτέλεια των boutique ξενώνων, και να συμβιβαστείτε με την έλλειψη ιδιωτικότητας σε έναν κοιτώνα, προσφέρουν σε αντάλλαγμα παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ρομαντικές βραδιές δίπλα στο τζάκι με θέα τον έναστρο ουρανό, αμεσότερη-δε-γίνεται επαφή με τη φύση και, βέβαια, οικονομία. Στα συν, υπολογίστε ότι πιθανότατα θα βάλουν και τους πιο τεμπέληδες εξ υμών στον πειρασμό να δοκιμάσουν κάποια από τις δραστηριότητες βουνού –πεζοπορία, σκι, παιχνίδια προσανατολισμού, τοξοβολία– που διοργανώνονται σχεδόν πάντα κάπου εκεί γύρω.
Για να διανυκτερεύσετε σε κάποιο καταφύγιο, καλό είναι πάντα να έρχεστε σε συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο ή την εταιρεία που το διαχειρίζεται, για να πληροφορηθείτε τα σχετικά με την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα την περίοδο που σας ενδιαφέρει. Όλα σχεδόν τα καταφύγια φροντίζουν, κατόπιν συνεννόησης, και για τη διατροφή σας –η οποία χρεώνεται συνήθως έξτρα. Τα βασικά «μέρη» του καταφυγίου είναι, σε γενικές γραμμές, το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι για την απαραίτητη ατμόσφαιρα αλλά και για λειτουργικούς λόγους, η κουζίνα και οι κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου.
Παίρνουμε, λοιπόν, τα sleeping bag μας, καθότι τα καταφύγια –παρά την παρανόηση που τείνει να επικρατήσει τα τελευταία χρόνια– δεν είναι ξενοδοχεία με καθαρίστριες για να πλένουν και να στρώνουν σεντόνια, και φεύγουμε για μερικά από τα καλύτερα ελληνικά καταφύγια.
Κόνιτσα - Ζαγοροχώρια: Γκαμήλα vs. Σμόλικας
Σε απόσταση αναπνοής από συγκλονιστικά φυσικά τοπία, μεταξύ των οποίων η θρυλική Δρακόλιμνη, το καταφύγιο του Σμόλικα θεωρείται ένα από τα καλύτερα οργανωμένα καταφύγια της χώρας. Το νέο, όμως, που θα ενθουσιάσει τους τεμπέληδες της παρέας, είναι ότι πέραν του «παραδοσιακού» μονοπατιού, από το χωριό Παλαιοσέλι ξεκινά και δασικός δρόμος που φτάνει μέχρι το καταφύγιο. Η χωρητικότητα αγγίζει τα 30 άτομα, σε τέσσερα ξεχωριστά δωμάτια, ενώ το καταφύγιο διαθέτει επίσης κουζίνα που σερβίρει πιάτα ημέρας, καθώς και τραπεζαρία - καθιστικό με τζάκι. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κοινότητα Παλαιοσελίου, που διαχειρίζεται το καταφύγιο, στο τηλέφωνο 26550 24626.
Το δυσκολότερα προσβάσιμο καταφύγιο της Γκαμήλας βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 1929 μέτρων, και είναι από τα αγαπημένα ορειβατών και πεζοπόρων που απολαμβάνουν τα ειδυλλιακά μονοπάτια της περιοχής. Αυτήν την εποχή το καταφύγιο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, για παρέες δεκαπέντε ατόμων και άνω. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12€ το άτομο, ενώ υπάρχει μία μικρή επιβάρυνση για το πετρέλαιο, της τάξης των 30€ την ημέρα, η οποία διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. Στο καταφύγιο λειτουργεί και εστιατόριο, με επιπλέον χρέωση. Η χωρητικότητα του καταφυγίου ανέρχεται στα πενήντα άτομα, ενώ στα δυνατά χαρτιά του περιλαμβάνεται η υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή που του εξασφαλίζει η θέση του στο διάσελο του βουνού. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του καταφυγίου, Γιώργο Ροκά, στο τηλέφωνο 6973223100.
Σημειώστε επίσης: Στο Ανατολικό Ζαγόρι, πολύ κοντά στη γραφική Βωβούσα, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 άτομα, στους εντυπωσιακούς του χώρους. Διαθέτει θέρμανση, καθιστικό με τζάκι και εστιατόριο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως 100 ατόμων. Η διανυκτέρευση κοστίζει 10 ευρώ το άτομο.
Πάρνηθα: Ένα καταφύγιο για την Αθήνα
Στη θέση Φλαμπούρι, σε υψόμετρο 1.158 μέτρων, το ομώνυμο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών απολαμβάνει μαγευτική θέα προς τις κορυφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, καθώς και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Λειτουργεί από Παρασκευή έως Κυριακή, καθώς και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα. Κατόπιν συνεννόησης επίσης διοργανώνονται δραστηριότητες όπως πεζοπορία, τοξοβολία και παιχνίδια προσανατολισμού στο δάσος. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12 ευρώ ανά άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους του καταφυγίου, στα τηλέφωνα 210 2464666 και 211 6875018.
Άγραφα: Η Λίμνη Πλαστήρα… από πάνω
Κρεμασμένο σχεδόν πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, το Καταφύγιο Αγράφων είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.536 μέτρων, στην περιοχή Καραμανώλη, 7 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Νεράιδα. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και τραπεζαρία με τζάκι, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 24 άτομα. Δυνατό χαρτί του είναι η θέση του, στην καρδιά ενός άριστα οργανωμένου δικτύου μονοπατιών, που θα λατρέψουν οι fans της πεζοπορίας. Το καταφύγιο είναι προσβάσιμο και από χωματόδρομο, στον οποίο μπορείτε άνετα να οδηγήσετε. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12 ευρώ, ή 17 ευρώ μαζί με το πρωινό. Το καταφύγιο ανοίγει κατόπιν συνεννόησης, οπότε πριν ξεκινήσετε τηλεφωνήστε στα 24410 92922 και 6932744194 για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας.
Βελούχι: Σκιέρ στο καταφύγιο
Σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου, σε υψόμετρο 1.840 μέτρων, το εξαιρετικά οργανωμένο καταφύγιο του Βελουχίου μπορεί να φιλοξενήσει έως 27 άτομα, διαθέτει κουζίνα που σερβίρει καθημερινά λιχουδιές, θέρμανση με καλοριφέρ και cozy σαλονάκι με τζάκι. Παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, για την περίπτωση που έρθετε απροετοίμαστοι και τελικά μπείτε στον πειρασμό.
Αν πάλι πιστεύετε ότι τα χιονοπέδιλα δε σας πηγαίνουν, αλλά δε θέλετε και να περάσετε όλη την ημέρα με επιτραπέζια δίπλα στο τζάκι, μην ανησυχείτε καθόλου: μαθήματα ορειβασίας και χιονοδρομίας, καταρριχήσεις (rappel), canyoning, τοξοβολία, trekking, ιππασία στις όχθες του Καρπενησιώτη και ποδήλατο βουνού διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο, οπότε αποκλείεται να βαρεθείτε. Η διανυκτέρευση θα σας κοστίσει 12 ευρώ το άτομο, συν μια μικρή επιβάρυνση για το φαγητό. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 22370 25130 και 22370 22002.
Παρνασσός: Η Αράχωβα μπορεί να περιμένει
Μόλις 500 μέτρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου, το καταφύγιο του Παρνασσού που διαχειρίζεται η εταιρεία Κλαουδάτος συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των εξ Αθηνών ορμώμενων εκδρομέων του Σαββατοκύριακου. Κτισμένο σε υψόμετρο 1820 μέτρων, το καταφύγιο Μιχ. Δέφνερ μπορεί να φιλοξενήσει 35 άτομα. Διαθέτει θέρμανση από καλοριφέρ, ντους, πλήρως οργανωμένη κουζίνα και δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, αλλά και έλκηθρα που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας. Άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε περιλαμβάνουν καταρριχήσεις rappel, trekking και ποδήλατο βουνού. Η διαμονή κοστίζει 12 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του καταφυγίου, Νίκο Ρεκάρη, στο τηλέφωνο 6974031160.
Δίρφη: Φουλ του πράσινου
Κτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, στη θέση Λειρί, το καταφύγιο Μ. Νικολάου απολαμβάνει πανοραμική θέα στις κατάφυτες πλαγιές της Δίρφης, τον Ευβοϊκό Κόλπο και το Αιγαίο. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 55 άτομα, ενώ ξεχωρίζει για τους κοινόχρηστους χώρους του, τα τρία μεγάλα σαλόνια με τζάκι, και τις δύο κουζίνες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων τις ημέρες που επικρατεί το αδιαχώρητο. Το καταφύγιο προσεγγίζεται τόσο από χωματόδρομο, προσπελάσιμο και από μη 4x4 οχήματα, όσο και από μονοπάτια για τους φίλους της πεζοπορίας: η συντομότερη πεζοπορική διαδρομή διαρκεί δύο περίπου ώρες, και ξεκινά από το γήπεδο της Άνω Στενής.
Από το καταφύγιο οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να σκαρφαλώσουν σε δυόμιση περίπου ώρες στην κορυφή της Δίρφης, ακολουθώντας το άριστα σηματοδοτημένο μονοπάτι –το οποίο είναι λιγότερο ή περισσότερο εύκολο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τους υπεύθυνους του καταφυγίου πριν ξεκινήσετε. Το καταφύγιο είναι ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο, και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12 ευρώ το άτομο, ενώ για το φαγητό πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους υπεύθυνους, στα τηλέφωνα 6971502916 και 22280 25665.
Ταΰγετος: Έχει κι η Πελοπόννησος καταφύγιο (τι νόμιζες;)
Το μικρούλι καταφύγιο στην καρδιά του Ταΰγετου, στο υψόμετρο των 1.550 μέτρων, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 24 φίλους της πεζοπορίας και των βουνών. Αυτό το τελευταίο δε γράφτηκε τυχαία: το καταφύγιο δεν είναι προσβάσιμο από δρόμο, παρά μόνο από μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από την Πηγή Μαγγανιάρη και σας φέρνει στο καταφύγιο σε περίπου μιάμιση - δύο ώρες. Τα καλά νέα είναι ότι διαθέτει άριστη σηματοδότηση, και είναι προσπελάσιμο σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το καταφύγιο διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και θέρμανση από θερμάστρες πετρελαίου, ενώ η διανυκτέρευση δεν ξεπερνά τα 12 ευρώ. Για να κανονίσετε τη διαμονή σας εδώ, αλλά και για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΣ Σπάρτης, στο τηλέφωνο 27310 22574.
Όλυμπος: 5 καταφύγια για αποφασισμένους ορειβάτες
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε ολόκληρα καταφύγια περιμένουν στις κορυφές του βουνού των βουνών τους γενναίους που θα επιχειρήσουν την –δύσκολη, ομολογουμένως– ανάβασή του. Ένα από τα καλύτερα οργανωμένα, βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών, και ονομάζεται Χρήστος Κάκαλος, προς τιμήν του πρώτου ορειβάτη που πάτησε την κορυφή του Μύτικα. Η συντομότερη ανάβαση προς αυτό ξεκινά από το Γουμαροστάλι, διαρκεί 4,5 ώρες και δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε παιχνιδάκι. Αν είστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσετε, επικοινωνήστε με τον Μιχάλη Στύλλα στο τηλέφωνο 6937361689, για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας. Υπολογίστε περί τα 12 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση.
Βαρδούσια: Χιόνια στο καταφύγιο
Από τα μεγαλύτερα –ίσως και τα πλέον φιλόξενα– καταφύγια της Ελλάδας, το αγαπημένο των ορειβατών καταφύγιο των Βαρδουσίων βρίσκεται στη θέση Πιτιμάλικο, σε υψόμετρο 1.960 μέτρων, και μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα. Από εδώ θα ξεκινήσετε με έμπειρο οδηγό για ορειβασία ή αναρρίχηση στο αλπικό τοπίο, σε οποιαδήποτε διαδρομή επιλέξετε, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας σας. Το καταφύγιο βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων χωματόδρομου από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, πράγμα που καθιστά την πρόσβαση δύσκολη όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, καθότι αν ο δρόμος είναι κλειστός από το χιόνι η πεζοπορία θα σας πάρει από 3 έως 6 ώρες. Η διανυκτέρευση κοστίζει 10 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 22650 62195, 22650 62484 και 6974824456.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου