Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το κάπνισμα σκοτώνει

Άμεσες οι γενετικές βλάβες που οδηγούν στον καρκίνο

Οι πρώτες εισπνοές καπνού από έναν καπνιστή προκαλούν μέσα σε μερικά λεπτά βλάβες σε γενετικό επίπεδο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

«Η επίδραση είναι τόσο γρήγορη που είναι αντίστοιχη με την απευθείας έγχυση της ουσίας στο αίμα» εξηγούν οι επιστήμονες, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία «σοβαρή προειδοποίηση» για τους καπνιστές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemical Research in Toxicology και είναι η πρώτη που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ουσίες που υπάρχουν στον καπνό προκαλούν βλάβες στο ανθρώπινο DNA.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12 εθελοντές καπνιστές, στους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ίχνη των τοξικών προϊόντων που υπάρχουν στον καπνό των τσιγάρων και ονομάζονται πολύ κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δράση του φαινανθρένιου στο αίμα, το οποίο προκάλεσε «μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν εξελιχθούν σε καρκίνο».

«Οι καπνιστές φθάνουν στο μέγιστο επίπεδο της ουσίας σε ένα χρονικό διάστημα που εξέπληξε ακόμα και τους ερευνητές: μόνο σε 15 - 30 λεπτά αφού οι εθελοντές είχαν τελειώσει τα τσιγάρα τους» τονίζει η μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου