Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια ο Γκιούλα Λόραντ «έφευγε» από την ζωή όντας προπονητής του ΠΑΟΚ, κατά την διάρκεια ενός αγώνα με τον Ολυμπιακό. Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ έτοίμασε ένα αφιέφωμα στην μνήμη του Ούγγρου προπονητή που έφυγε τόσο ξανφικά από την ζωή, σε ηλικία 58 ετών.
Αναλυτικά το αφιέρωμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
«Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε η ιδανική λύση. Του πρόσφερε τον ήλιο που χρειαζόταν για να ξεπεράσει τα δερματικά του προβλήματα και πολύ κυριότερο την ευκαιρία να κερδίσει τίτλους. Ετσι, ο Γκιούλα Λόραντ στα τέλη του 1974 πήρε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί που έγινε μύθος κι εκεί που έμελλε ν' αφήσει την τελευταία του πνοή. Σαν σήμερα. Στις 31.05.1981. Στον πάγκο. Σαν μεγάλος καπετάνιος που δεν εγκατέλειψε το καράβι ακόμα και όταν ένιωθε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν.
Εκείνο το ζεστό απόγευμα στην Τούμπα, ο μεγάλος Μαγυάρος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Η καρδιά του δεν άντεξε. Περίπου στα μισά του πρώτου ημιχρόνου το γήπεδο πάγωσε. Ο Λόραντ είχε πέσει στον πάγκο. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά όταν διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ. Οι γιατροί είπαν ότι «η καρδιά του ήταν σμπαραλιασμένη, πρέπει να είχε καρδιοπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια». Οι παίκτες του, δίχως να γνωρίζουν το τραγικό τέλος, κλήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο να συνεχίσουν κανονικά το παιχνίδι. Νίκησαν 1-0 με το γκολ του Βασιλάκου. Στ' αποδυτήρια έμαθαν την αλήθεια. Εμειναν εκεί πολύ ώρα, άπραγοι, αμίλητοι.
Το σοκ που προκλήθηκε στην οικογένεια του ΠΑΟΚ ήταν τρομακτικό. Το παράπλευρο γεγονός είναι ότι την ίδια μέρα εκτυλίχθηκαν ακόμη δύο τραγωδίες. Ο 26χρονος Βασίλης Μπορέτος, φανατικός φίλαθλος του ΠΑΟΚ, αυτοκτόνησε πηδώντας από τον έκτο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε, μέσα στην απόγνωσή του για το θάνατο του Λόραντ και στην Καβάλα, ο λαϊκός τραγουδιστής Χρηστάκης Σύρπος, στενός φίλος του Λόραντ, υπέστη το μοιραίο τρίτο εγκεφαλικό στο άκουσμα της είδησης για το θάνατο του Ούγγρου.
Ποιος ήταν ο Λόραντ
Ο Γκιούλα Λόραντ γεννήθηκε στην Ουγγαρία στις 6 Φεβρουαρίου του 1923. Μεσοαμυντικός, μέλος της θρυλικής Εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του '50, προπονητής μετέπειτα – καθότι αυτομόλησε στη Γερμανία – της Αϊντραχτ, της Μπάγερν Μονάχου και της Σάλκε, έκλεισε την καριέρα και τη ζωή του στην Τούμπα. Συνολικά κάθισε σε 89 αγώνες στον πάγκο του ΠΑΟΚ και είναι τρίτος στη λίστα πίσω από τον Λες Σάνον και τον Άγγελο Αναστασιάδη.
Ασυμβίβαστος ο Λόραντ τον Ιανουάριο του 1949, προσπάθησε να μιμηθεί τον Κουμπάλα, που πέρασε τα σύνορα και μέσω Αυστρίας βρέθηκε στην Ιταλία, αλλά συνελήφθη στα σύνορα με την Αυστρία, στην καρότσα ενός φορτηγού. Τους επόμενους δέκα μήνες της ζωής του τους πέρασε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, φυλακισμένος από τη νέα κομμουνιστική κυβέρνηση. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος, όταν παρενέβη ο προπονητής της εθνικής Ουγγαρίας Γκούσταβ Σέμπες.
Ενας από τους λόγους που επέλεξε την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ ήταν η συμβουλή του γιατρού του. Για να αντιμετωπίσει μια δερματική ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε χρόνια, έπρεπε να ζήσει σε μια χώρα με πιο θερμό κλίμα, με ήλιο και φως.
Με τον Λόραντ στον πάγκο ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πρώτος την σεζόν 75′-76′ πανηγυρίζοντας το πρώτο του πρωτάθλημα. Ολη τη σεζόν η ομάδα βρισκόταν στη δεύτερη ή στην τρίτη θέση. Μία αγωνιστική πριν από το τέλος ο Δικέφαλος υποδέχτηκε την ΑΕΚ στη φλεγόμενη Τούμπα και χάρη στο γκολ του Γκουερίνο (1-0), αναδείχθηκε πρωταθλητής. «Εμείς τρέχαμε όλη τη χρονιά με λαστιχένια παπούτσια», δήλωσε αμέσως μετά ο Ούγγρος προπονητής.
Το καλοκαίρι του '76, ωστόσο, επέλεξε να φύγει, καθότι ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπορούσε να καλύψει τις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του. Επέστρεψε στην ομάδα τον Απρίλιο του 1980. Είναι αυτός που η ιστορία έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι κέρδισε 1-0 την Μπαρτσελόνα στην Τούμπα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου