Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ετοιμάζουν πρόστιμο 100 ευρώ για ένα εκατομμύριο Έλληνες –Ποιοι θα το πληρώσουν

 troktiko








Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και ειδικά στον τομέα της οικονομίας και τα παράλογα που συμβαίνουν.. είναι να σε κάνουν να χάνεις το μυαλό σου στην κυριολεξία! 


Οι αντοχές του Taxis δοκιμάζονται από τα πρωί καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν την τελευταία στιγμή να υποβάλλουν το έντυπο Ε9 με αποτέλεσμα το σύστημα να βρίσκεται στα όριά του. Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει απρόθυμο να ανακοινώσει οποιαδήποτε παράταση παρά το γεγονός ότι υπηρεσίες στέλνουν το μήνυμα: Δεν υπάρχει περίπτωση το σύστημα να αντέξει τον αριθμό των δηλώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Τα νούμερα που έχει στη διάθεσή του το fpress.gr αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

 Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πριν από λίγο είχαν υποβληθεί 277.000 δηλώσεις και ενώ το σύστημα «σέρνεται» κυριολεκτικά. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του Taxisκάνουν λόγο για υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Έλληνες. Η πρόβλεψη αυτή είναι εξαιρετικά συγκρατημένη καθώς πέρυσι, είχαν υποβληθεί δύο εκατομμύρια δηλώσεις Ε9. Φέτος, Το δε στοιχείο που προκαλεί εντονότατο προβληματισμό είναι το εξής: το σύστημα δεν μπορεί να υποδεχτεί περισσότερες από 50-60000 δηλώσεις σε μια ημέρα δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά «βαριά» εφαρμογή. Ο γενικός γραμματέας Εσόδων εμφανίζεται απρόθυμος να ανακοινώσει παράταση παρά το καθολικό αίτημα των εμπλεκόμενων. Έτσι, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες κινδυνεύουν να φάνε πρόστιμο 100 ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς, δεν γνωρίζουν καν τι τους περιμένει καθώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υποβάλλουν Ε9 ακόμη και αν κάποια στιγμή τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου.
Το βέβαιο προς το παρόν είναι ότι το σύστημα δεν θα κλείσει και θα μπορεί να φιλοξενήσει τις δηλώσεις Ε9 και μετά την Παρασκευή οπότε εκπνέει η προθεσμία. Περί τα μέσα Ιουνίου (κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουνίου) η γενική γραμματεία Εσόδων θα τραβήξει τα στοιχεία από τη βάση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου προκειμένου να υπολογίσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και να «φορτώσει» στο Taxisτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ο οποίος πρέπει να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Για να συμβεί αυτό, ο φόρος θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τηρήσει τις προθεσμίες παρά την προφανή αδυναμία του συστήματος να υποδεχτεί τις δηλώσεις.
Τις τελευταίες ώρες έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια: Η προθεσμία να τηρηθεί κανονικά και να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να «διορθώσουν» το εκκαθαριστικό που θα λάβουν με τον ΕΝΦΙΑ (ουσιαστικά δηλαδή να τροποποιήσουν το Ε9) χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.
Αν το σενάριο δεν ισχύσει, το πρόστιμο Ε9 θα επιβληθεί σε όσους ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες εφόσον δεν προλάβουν να κάνουν τη δήλωση μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής:
Όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1ηΙανουαρίου 2014.
Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).
Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).
Όσοι έχουν τακτοποιηθέντα ή νομιμοποιηθέντα ακίνητα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον αυτοί δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.
Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α..
Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τησυναίνεση του φορέα.
Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», με τη συναίνεση των ως άνω εταιρειών.
Ο Ο.Τ.Α., για ακίνητο που έχει δεσμεύσει για οποιονδήποτε λόγο, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή σχετικής αποζημίωσης. Ο κάτοχος δεσμευμένου ακινήτου από ΟΤΑ, για το οποίο εκκρεμεί καταβολή αποζημίωσης, οφείλει να το αναγράψει και αυτός στο Ε9, και να σημειώσει ότι το ακίνητο είναι δεσμευμένο από ΟΤΑ και εκκρεμεί η καταβολή αποζημίωσης.
Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή και πριν την παρέλευση της τετραετίας εφόσον το εργολαβικό αντάλλαγμα έχει χρησιμοποιηθεί από αυτόν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ο οικοπεδούχος για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου