Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Το … ζεστό χρήμα ρίχνει τις τιμές στα ακίνητα – Ξεπουλάνε τα εξοχικά στα νησιά

 troktiko







Μειωμένες από 34% ως και 38% είναι οι τιμές στα ακίνητα. Η αγορά επιτέλους ξεπάγωσε μετά το ξεμπλοκάρισμα του φόρου υπεραξίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι όποιος διαθέτει “ζεστό χρήμα” και δεν…

περιμένει κάποιο στεγαστικό δάνειο μπορεί να πετύχει πολύ καλήτιμή στην αγορά.
Η έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας είναι αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στην αγορά ακινήτου.
Από τα ακίνητα που πουλήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα 8 στα 10 αγοράστηκαν με μετρητά και όχι μέσω δανείου.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν 25% είναι ξένοι πολίτες που προτίμησαν να αγοράσουν κάποιο εξοχικό σε νησί του Νοτίου Αιγαίου, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ακίνητα αγοράστηκαν από οικογενειάρχες από 30 έως 55 ετών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία αυτές διαμορφώθηκαν στα παλιά ακίνητα σε τιμές κοντά στις 110.000 ευρώ και στα νεόδμητα κοντά στις 130.000 ευρώ.
Τιμές που είναι μειωμένες σε σχέση με το 2009 κατά 34% και κατά 38% αντίστοιχα μειωμένες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” η πρόβλεψη των εκπρόσωπων του μεσιτικού κλάδου, παρά τη σημερινή ανυπαρξία, ο ρόλος των τραπεζών θα ενισχυθεί σημαντικά κατά την προσεχή πενταετία, καθώς θα έχουν ενεργή εμπλοκή στις πράξεις που γίνονται. Ο λόγος είναι ότι, κατά τις εκτιμήσεις των μεσιτών, τα επόμενα πέντε χρόνια, πάνω από το 50% των πωλήσεων κατοικιών, θα αφορούν περιπτώσεις ακινήτων, με τιμή πώλησης χαμηλότερη της υποθήκης τους. Αυτό αφορά πληθώρα ακινήτων για τα οποία χορηγήθηκαν υπέρογκα στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Σήμερα, με την πτώση των τιμών που έχει μεσολαβήσει, η αγοραία αξία των περισσότερων από αυτά τα ακίνητα είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπου του δανείου, με αποτέλεσμα, η εκάστοτε τράπεζα να πρέπει να εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια του πωλητή/δανειολήπτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι μεσίτες δρομολογούν, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, πρόγραμμα κατάρτισης των στελεχών του κλάδου, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν τέτοιες περιπτώσεις για λογαριασμό των πελατών τους, προκειμένου να αποφεύγονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Το πρόγραμμα βασίζεται σε αντίστοιχο οδηγό κατάρτισης της Ενωσης Μεσιτών των ΗΠΑ και αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον μεσίτη, μεταξύ άλλων, στο να υποστηρίζει τον ιδιοκτήτη στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και να εντοπίζει την ευνοϊκότερη λύση ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου