Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Βασίλισσα της Ευρώπης είναι η Μακάμπι! (vds)


Βασίλισσα της Ευρώπης είναι η Μακάμπι! (vds)











Η Μακάμπι επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης!
Οι Ισραηλινοί με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ταρίς Ράις νίκησε στην παράταση το μεγάλο φαβορί, Ρεάλ Μαδρίτης, με 98-86 και κατέκτησε τη φετινή Ευρωλίγκα παραλαμβάνοντας τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό.

Εννέα χρόνια μετά από την τελευταία της κατάκτηση, με τον Νέστορα Κόμματο στο ρόστερ της, ανεβαίνει και πάλι στην κορυφή του Ευρωπαϊκό μπάσκετ έχοντας έναν άλλον Έλληνα στη σύνθεσή της. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης μετά τρεις αποτυχημένες προσπάθειες σε Final-4 θα βάλει στη συλλογή του το συγκεκριμένο τρόπαιο.
Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από το ξεκίνημα, με την Μακάμπι να επιβάλει το δικό της ρυθμό. Αν μάλιστα ο Ράις δεν είχε χάσει το τελευταίο σουτ στην κανονική περίοδο, τότε το... πανηγύρι θα είχε αρχίσει νωρίτερα. Πήρε όμως τη δική του ρεβάνς στην παράταση και οδήγησε την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ στη νίκη!

«Δέθηκε» στις ζώνες τους Μπλατ!
Σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς -σε εξέλιξη- των τελευταίων χρόνων, η Μακάμπι έδειξε πως η φανέλα πολλές φορές μετρά περισσότερο από το ρόστερ, την ποιότητα και τα προγνωστικά. Στον πρώτο τελικό από το 1969 που πήγε σε παράταση, είχε τον Σχορτσανίτη στον πάγκο με πέντε φάουλ από το 34' αλλά είχε το... σθένος και τον MVP Ράιτ έτοιμους να ρίξουν στο καναβάτσο το μεγάλο φαβορί.
Βασίλισσα της Ευρώπης είναι η Μακάμπι! (vds)
Η Μακάμπι αιφνιδίασε τους Ισπανούς και άρχισε καλύτερα το παιχνίδι (7-13 στο 6') όμως η Ρεάλ βρήκε γρήγορα ρυθμό και ανέτρεψε την εικόνα του αγώνα. Τρέχοντας ένα επιμέρους 19-2 (!) προηγήθηκε με 26-15 (14'), αλλά με την είσοδο του Σόφο και πάλι στο παρκέ οι Ισραηλινοί βρήκαν λύσεις (ημίχρονο 35-33).
Στην τρίτη περίοδο οι δύο ομάδες επεφύλαξαν ένα ντέρμπι άνευ προηγουμένου. Οι παίκτες της Ρεάλ δυσκολεύονταν να περάσουν τη μπάλα κοντά στο καλάθι τελειώνοντας πολλές επιθέσεις τους με μακρινά σουτ, ενώ από την άλλη η Μακάμπι, με ιδιαίτερη έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, κατάφερνε να είναι κοντά στο σκορ (55-53).
Ο Ράις το... έχασε, ο Ράις το πήρε!
Με τον Σχορτσανίτη φορτωμένο με 4 φάουλ και τους Μίροτιτς και Σέρχιο να βρίσκουν ρυθμό η Ρεάλ διατηρούσε βραχεία κεφαλή μέχρι και περίπου δύο λεπτά πριν από το τέλος.
Στα 59'' ο Ράις έβαλε μπροστά την Μακάμπι με 69-73, αλλά η ομάδα του δεν σκόραρε καθόλου μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Μπουρούσης με βολές στα 21,4'' έκανε το 73-73 και ο Ράις αστόχησε στο τελευταίο σουτ με το παιχνίδι να πηγαίνει στην παράταση.
Εκεί οι Μαδριλένοι έβρισκαν σκορ μόνο με βολές. Από την άλλη όμως ο πρώην Αμερικανός του Πανιωνίου έκανε... ό,τι ήθελε. Πέτυχε 10 συνεχόμενους πόντους και «σέρβιρε» άλλους τέσσερις, με την Ρεάλ να προσπαθεί να κρατηθεί με βεβιασμένα σουτ. Δεν τα κατάφερε όμως. Οι παίκτες του Μπλατ σημείωσαν 25 πόντους στο εξτρά πεντάλεπτο και έφτασαν στη μεγαλειώδη νίκη!Δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 55-53, 73-73, 86-98
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Λάσο): Φερνάντεθ 15 (3), Ρέγιες 12, Ντίεθ, Μίροτιτς 12 (1), Ροντρίγκεθ 21 (5), Κάρολ 5 (1), Ντάρντεν 7 (1), Γιουλ, Μπουρούσης 12, Σλότερ 2, Μεϊρί.
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Μπλατ): Ράις 26 (4), Σμιθ 15 (3), Χίκμαν 18 (1), Ίνγκλες, Τάιους 12, Πνίνι, Οχαγιόν 4, Μπλου 14 (2), Σχορτσανίτης 9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου