Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Λίγα κιλά στην εγκυμοσύνη, πολλά κιλά στο παιδί

 troktikoΟι γυναίκες που παίρνουν πολύ λίγα ή πάρα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά…
που θα γίνουν παχύσαρκα παιδιά, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.


Παρακολουθώντας επί έξι χρόνια περισσότερες από 4.000 εγκύους και τα παιδιά τους, διαπίστωσαν πως όσες είχαν πάρει πολύ λίγα κιλά κατά την εγκυμοσύνη είχαν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκο παιδί με εκείνες που είχαν πάρει πολλά
Και το πιο σημαντικό: ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις εγκύους οι οποίες έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος κατά την έναρξη της κυήσεως.
Συνολικά, το 20,4% των αγοριών και των κοριτσιών που είχαν γεννηθεί από μητέρες οι οποίες είχαν παχύνει πολύ κατά την εγκυμοσύνη, ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 2-5 ετών.
Αντίστοιχα, στις μητέρες που είχαν πάρει λιγότερα κιλά απ’ όσα έπρεπε, πρόβλημα βάρους αντιμετώπισε το 19,5% των παιδιών.
Απ’ όσες, εξάλλου, είχαν πάρει όσα κιλά έπρεπε, πρόβλημα βάρους αντιμετώπισε το 14,5% των παιδιών.
Τα στοιχεία για τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος όταν έμειναν έγκυοι, ήταν ακόμα πιο ανησυχητικά, γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Μαιευτικής & Γυναικολογίας» (AJOG) οι ερευνητές από τον νοσηλευτικό οργανισμό Kaiser Permanente.
Στην πραγματικότητα, οι αδύνατες γυναίκες που πάχυναν πολύ στην εγκυμοσύνη είχαν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκα παιδιά, σε σύγκριση με όσες είχαν πάρει όσα κιλά έπρεπε.
Επιπλέον, οι αδύνατες γυναίκες που πήραν πολύ λίγα κιλά, είχαν κατά 63% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκα παιδιά.
Το Ίδρυμα Ιατρικής (ΙΟΜ) που είναι η εθνική ιατρική ακαδημία των ΗΠΑ, εξέδωσε τον Μάιο του 2009 αναθεωρημένες συστάσεις για την αύξηση βάρους κατά την κύηση, οι οποίες εξαρτώνται από το βάρος της γυναίκας πριν από την σύλληψη.
Σύμφωνα με αυτές, όταν μία γυναίκα κυοφορεί ένα έμβρυο μπορεί να πάρει:
* 12,6 έως 18 κιλά εάν είναι πολύ αδύνατη γυναίκα (Δείκτης Μάζας Σώματος 18,5 ή χαμηλότερος)
* 11 έως 15,8 κιλά όταν έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος (ΔΜΣ 18,6 έως 24,9)
* 7 έως 11, εάν είναι υπέρβαρη (ΔΜΣ 25 έως 29,9)
* 5 έως 9, εάν είναι παχύσαρκη (ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο).
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ενδομήτριος ζωή «προγραμματίζει» τον μεταβολισμό του αγέννητου μωρού και έτσι μπορεί να υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες όταν ο «προγραμματισμός» αυτός δεν είναι σωστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου