Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η συγκλονιστική ιστορία ενός σύγχρονου σκλάβου

 troktiko








Αντί για την απόδειξη στον πάτο της σακούλας από το πολυτελές κατάστημα Saks Fifth Avenue, η Stephanie Wilson βρήκε ένα μήνυμα που έγραφε: «ΒΟΗΘΕΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ»


Το μήνυμα, γραμμένο με μπλε μελάνι σε άσπρο χαρτί ήταν η απελπισμένη έκκληση για βοήθεια ενός άντρα που όπως έγραφε, έφτιαχνε σακούλες για τη γνωστή φίρμα ενώ όπως ισχυριζόταν τον κρατούσαν παράνομα στο εργοστάσιο κινέζικης φυλακής, 7.000 μίλια μακριά από τον τόπο πώλησης των προϊόντων.
«Μας κακομεταχειρίζονται και δουλεύουμε σαν σκλάβοι 13 ώρες κάθε μέρα κατασκευάζοντας αυτές τις τσάντες σωρηδόν στο εργοστάσιο της φυλακής» έγραφε ο αποστολέας και συνέχιζε: «Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για την ενόχληση».
«Διάβασα το μήνυμα και ταρακουνήθηκα» λέει η 28χρονη Wilson, μια Αυστραλή που ζει στο Δυτικό Χάρλεμ. «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που διάβαζα».
Το μήνυμα υπέγραφε ο Tohnain Emmanuel Njong και συνοδευόταν από μια μικρή φωτογραφεία διαβατηρίου. Περιλάμβανε ακόμα μια διεύθυνση e-mail.
 troktiko
Η Wilson έδειξε το μήνυμα στο ερευνητικό ίδρυμα Laogai, στην Ουάσιγκτον, μια ομάδα που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κινεζικές φυλακές. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα άρχισε να ερευνά αλλά αρχικά ήταν αδύνατον να εντοπίσουν τον αποστολέα.
Ο Wu, ο ιδρυτής του ιδρύματος Laogai είχε περάσει 19 χρόνια στο εργοστάσιο των κινεζικών φυλακών που είναι γνωστό ως «laogai». Όπως είπε ο Tohnain Emmanuel Njong πήρε ένα τεράστιο ρίσκο γράφοντας αυτό το μήνυμα γιατί αν τον ανακάλυπταν στην καλύτερη περίπτωση θα αύξανε απλώς την ποινή του ή θα τον σκότωναν. Κατά την αναζήτηση όμως, ανακάλυψαν ότι υπήρχαν κι άλλα παρόμοια μηνύματα απελπισίας σε τσάντες του αμερικανικού καταστήματος.
Το ίδιο το κατάστημα, όπως ανακοίνωσε, έλαβε σοβαρά υπόψη του το περιστατικό και ξεκίνησε μια έρευνα για τις συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων.
Τελικά μια εξέταση DNA έφερε αποτελέσματα κι ο κρατούμενος που έστειλε το μήνυμα βρέθηκε και είπε ότι είχε γράψει την έκκληση για βοήθεια όταν ήταν φυλακισμένος για τρία χρόνια στις φυλακές Qingdao. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι είχε γράψει συνολικά πέντε γράμματα ενώ ήταν φυλακισμένος άλλα στα γαλλικά κι άλλα στα αγγλικά.
Ο Njong, που σήμερα είναι 34 ετών, ήταν δάσκαλος αγγλικών στην κινεζική πόλη Shenzhen όταν συνελήφθη τον Μάιο του 2011 και καταδικάστηκε γι απάτη, ένα έγκλημα που όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ποτέ δεν διέπραξε. Είπε μάλιστα ότι έμεινε έγκλειστος 10 μήνες μέχρι να του ορίσει δικηγόρο η κυβέρνηση. Εργαζόταν στο εργοστάσιο της φυλακής από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ασταμάτητα. Το στυλό και το χαρτί τους το έδιναν για να σημειώνουν καθημερινά πόσο παραγωγικοί ήταν. Τους κινηματογραφούσαν όλη την ώρα αλλά εκείνος κρύφτηκε κάτω από τα σκεπάσματά του για να γράψει τα γράμματα.
Ο Njong αποφυλακίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 αφού κέρδισε μείωση τιμής για καλή συμπεριφορά και του επέτρεψαν να γυρίσει στο Cameroon, απ’ όπου κατάγεται. Οι συγγενείς του δεν είχαν ιδέα τι του είχε συμβεί! «Είμαι ευτυχισμένος που κάποιος άκουσε το κλάμα μου» σχολίασε για όσα ακολούθησαν μετά την εύρεση του μηνύματός του και τόνισε ότι ο ίδιος είναι πολύ προσεκτικός με τα προϊόντα που αγοράσει και τον τόπο παραγωγής τους.
Όσο για την Wilson που βρήκε το μήνυμα, ξεκαθάρισε ότι το όλο ζήτημα την έκανε να ξανασκεφτεί το πραγματικό «κόστος» των ειδών που καταναλώνει.

Η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ δεν δέχτηκε να σχολιάσει το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου