Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Κόκκινος συναγερμός στην Ελλάδα για το θανατηφόρο κοροναϊο Mers. Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνουν οι αρχές

 troktiko






Με πειραματικά φάρμακα αντιμετωπίζουν οι γιατροί την εξαιρετικά βαριά κατάσταση του 69χρονου καθώς δεν υπάρχει φάρμακο για την θεραπεία του ιού…



Κόκκινο συναγερμό έχει σημάνει στη χώρα μας το κρούσμα του κοροναιού MERS με τις αρχές να μην κρύβουν την ανησυχία τους και να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν πιθανή εμφάνιση και νέων περιπτώσεων πέραν εκείνης του 69χρονου που έφτασε στη χώρας για το Πάσχα από την Τζέντα και σήμερα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Πρόκειται άλλωστε για έναν άκρως θανατηφόρο ιό με περίπου έναν στους τρεις που μολύνονται να χάνει τελικά τη ζωή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS – Κοροναϊό που είχαν δηλωθεί έως τις 17 Απριλίου 2014 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τελικά 93 άνθρωποι πέθαναν.
Η κατάσταση και του 69χρονου Έλληνα που ζει μόνιμα στη Jeddah της Σαουδικής Αραβίας είναι εξαιρετικά βαριά ενώ ειδική ομάδα επιστημόνων των παρακολουθεί στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Σωτηρία όπου νοσηλεύεται. Ειδικοί καθηγητές ιατρικής αλλά και επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι προβληματισμένοι σχετικά με τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα για τον συγκεκριμένο Κοροναϊό που εμφανίζει τα συμπτώματα του Sars.
Γι αυτό και το πιο πιθανό είναι να αξιοποιηθούν τελικώς κάποια πειραματικά φάρμακα που έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο όπου έχει καταγραφεί ο επικίνδυνος ιός.
Το θετικό είναι πάντως είναι ότι τόσο η σύζυγός του όσο και ο οδηγός ταξί, που μετέφερε το ζευγάρι από το αεροδρόμιο στην Αθήνα, δεν έχουν προσβληθεί. Ούτε όμως και κανένας άλλος επιβάτης της πτήσης με την οποία ταξίδεψε ο 69χρονος ασθενής.
Να σημειωθεί ότι με βάση την επίσημη ενημέρωση από το «Σωτηρία» ο ασθενής πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κοροναϊό MERS.
Πάντως η κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση του ασθενούς έγινε εν μέσω εορτών του Πάσχα μετά την άφιξή του στη χώρα μας στις 17/04/2014 από τη Jeddah Σαουδικής Αραβίας λόγω παρατεινόμενου πυρετού που παρουσίαζε, σύμπτωμα για το οποίο είχε εκτιμηθεί σε νοσοκομείο της περιοχής. «Λόγω συμβατής κλινικής εικόνας και επιδημιολογικού ιστορικού ο ασθενής ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το υπουργείο Υγείας είναι ωστόσο καθησυχαστικό τονίζοντας ότι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του προς την Αθήνα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Αεροϋγειονομείο και την αεροπορική εταιρεία, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα σε συνεργασία με το νοσοκομείο νοσηλείας, όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
« Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., του Ευρωπαϊκού CDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠOY) έχουν ήδη εφαρμοστεί» υπογραμμίζεται.
Ο MERS-κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS. Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.
Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη (σε 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).
Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του νοσοκομείου.
Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – Κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος). Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου