Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι εκτίουν ποινή έως πέντε χρόνια

 troktiko
Η ποινή των 5 ετών για αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος δεν θα οδηγεί σε καμία περίπτωση στη φυλακή σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Η διάταξη αυτή επικαιροποιεί το νόμο ν.4093/2012 σύμφωνα με τον οποίο, από την ψήφισή του και μετά οι ποινές από 3-5 χρόνια μετατρέπονται σε εξαγοράσιμες ή σε εκτιταίες με άλλους τρόπους πλην της κράτησης. Με την τροπολογία επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τα πέντε έτη (από τρία) που είχαν επιβληθεί αμετάκλητα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου για λόγους ισονομίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές έως 5 χρόνια, στις οποίες είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα πριν τη δημοσίευση του νόμου θα αποφυλακιστούν άμεσα. Ο αριθμός αυτών των κρατουμένων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρός.
Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία «για τη μετατροπή αποφασίζει το Δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, ύστερα από κλήτευση του αιτούντος. Η ρύθμιση προτείνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης των καταδικασθέντων, καθώς στην πράξη παρατηρήθηκε διχογνωμία στα δικαστήρια, λόγω έλλειψης μεταβατικής διάταξης στο ν.4093/2012, αν μπορούν ή όχι να μετατραπούν τις ποινές αυτές, δεδομένου ότι ο νόμος αυτός καταλάμβανε τις υποθέσεις που δεν είχαν εκδικαστεί αμετακλήτως».
Κατ’ οίκον περιορισμός
Με την ίδια τροπολογία, ενώ μέχρι τώρα σε περίπτωση διχογνωμίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή όχι, ο κατηγορούμενος κρατούνταν μέχρι να λυθεί η διαφωνία, πλέον με διάταξη του ανακριτή, διατάσσεται ο κατ΄ οίκον περιορισμός του.

Αυτό γίνεται, όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι, προκειμένου να εξασφαλισθεί αποτελεσματικά η παρουσία του κατηγορουμένου κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και η υποβολή του στην εκτέλεση του οικείου βουλεύματος, χωρίς να περιορίζονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα ατομικά του δικαιώματα. Δηλαδή, στο μεταξύ διάστημα με διάταξη του ανακριτή επιβάλλεται ο κατ΄ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, η αφαίρεση διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου ταξιδιωτικού εγγράφου του και η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και όχι η έκδοση εντάλματος σύλληψης που συνεπάγετο την προσωρινή κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου