Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Στους 37 οι νεκροί στην Οδησσό

n
Σε 37 ανέρχεται σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών στην Οδησσό, μετά τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν εχθές στο μεγάλο λιμάνι της νότιας Ουκρανίας το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε πληγεί από τη φιλορωσική ένοπλη εξέγερση, η οποία εκτείνεται στα ανατολικά της χώρας.


 Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο των συνδικάτων πυρπολήθηκε, ενώ πάνω από διακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Σε δήλωσή του, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Πέτρο Λουτσιούκ τονίζει ότι συνελήφθησαν 130 άτομα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης για τις χθεσινές οδομαχίες που είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση της έδρας των συνδικάτων.
Οι περισσότεροι νεκροί είτε πνίγηκαν από τους καπνούς που τύλιξαν το κτίριο είτε σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα του κτιρίου προκειμένου να σωθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι ουκρανικές αρχές, παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά φιλορώσων αυτονομιστών στη βιομηχανική ανατολική περιφέρεια της χώρας συνεχίζονταν τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Κραματόρσκ, όπως συνεχίζεται και η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πύργο της τηλεόρασης στο Κραματόρσκ, κοντά στο προπύργιο των ανταρτών της Σλαβιάνσκ όπου χθες μαίνονταν σφοδρές μάχες. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία που άρχισε πριν από ένα μήνα.
Στη διάρκεια της νύχτας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι μάχες διεξάγονταν κοντά στο Κραματόρσκ, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές που ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.
Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίστηκαν μετά τον θάνατο χθες δύο ουκρανών στρατιωτικών κατά την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων από ένοπλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι τρεις μαχητές και δύο πολίτες επίσης σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.
Σχολιάζοντας σήμερα τις εξελίξεις, οι ΗΠΑ κάλεσαν το Κίεβο και τη Μόσχα να «αποκαταστήσουν την τάξη», μετά τα «απαράδεκτα» βίαια επεισόδια.
«Οι εξελίξεις στην Οδησσό υπογραμμίζουν δραματικά την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία», προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνοντας έκκληση για την «άμεση τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη Γενεύη στις 17 Απριλίου» μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου