Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

«Το 2013 βγαίνουμε από το πρόγραμμα της τρόικας»

Εξετάζονται οι λεπτομέρειες για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2013, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιστορικές αλλαγές», που θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό το δρόμο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι τώρα εξετάζονται οι λεπτομέρειες για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων που πήρε η Ελλάδα.

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητώντας τολμηρές μεταρρυθμίσεις. «Θα πρέπει να αποδοθεί φόρος τιμής στο έργο που έχει επιτελέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε.

Σε φάση ανασυγκρότησης η Ελλάδα

Αφού υπογράμμισε τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση και τη νέα πνοή που έχει εμφυσήσει στη χώρα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αποκλιμακώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας αυξάνεται σταδιακά.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ στις 19 Ιανουαρίου θα εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ , ενώ, όπως είπε, νωρίτερα, στα τέλη Δεκεμβρίου, θα έχει προηγηθεί η έγκριση για την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε, επίσης, ότι θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και εξέφρασε την εκτίμησή του για το κουράγιο που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός, αλλά και τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται στη χώρα.

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησε διότι «πάγια υποστηρίζει τις κοινοτικές μεθόδους στις διαδικασίες λήψεων των αποφάσεων».

Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης

Ο Γ. Παπανδρέου, λαμβάνοντας τον λόγο, επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην Ελλάδα είναι προς όφελος τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και της ευρωζώνης και της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του, μέσω μίας περιορισμένης μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Λισαβόνας. Τόνισε, επίσης, ότι σε σχέση με τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις, τόσο από τα κράτη μέλη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ειδικότερα, το ζήτημα της έκδοσης των ευρωομολόγων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει τη στήριξή της σε αυτή την ιδέα. Επί του θέματος αυτού, ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην ΕΕ, έχει ταχθεί κατά το παρελθόν υπέρ.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ΕΕ, ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε ότι για να τη στηρίξει, ως πρόεδρος της Επιτροπής, πρέπει να είναι βέβαιος για την «πολιτική βιωσιμότητα» αυτής της πρότασης και άφησε, εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι πολλές χώρες μέλη έχουν αντιρρήσεις έναντι αυτής της ιδέας.

Για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου απόσβεσης των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Ζ. Μπαρόζο, αφού υπενθύμισε την πολιτική απόφαση που έλαβαν πριν από μία εβδομάδα οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα τεχνικά ζητήματα, που απομένουν, θα ρυθμιστούν, ούτως ώστε να εγκριθεί σύντομα η επιμήκυνση προς την Ελλάδα.

Κοινοτικά κονδύλια

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Ζ. Μπαρόζο ήταν και η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κυπριακό, το ζήτημα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και την Ελλάδα, τα ζητήματα, που αφορούν την ΠΓΔΜ και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, καθώς και την παρουσία της Frontex στην Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σύντομα θα μεταρρυθμιστεί το υφιστάμενο σύστημα παροχής πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα και επισήμανε ότι πολλοί οικονομικοί μετανάστες πέφτουν θύματα δουλεμπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου