Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκινά ο αγωγός Κομοτηνή-Στάρα-Ζαγόρα


Θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα

Στην ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (Natural Gas Interconnector Greece Bulgaria) προχώρησαν χθες η ΔΕΠΑ, η Ιταλική εταιρεία Edison και η Bulgarian Energy Holding.

Ο «κάθετος» ελληνοβουλγαρικός αγωγός αποτελεί τμήμα του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας που θα μεταφέρει αέριο από την περιοχή της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη. Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα συμμετάσχουν η IGI Poseidon S.A. (εταιρεία που ανήκει ισομερώς στις ΔΕΠΑ και Edison και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και κατασκευή του υποθαλάσσιου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας) και η Bulgarian Energy Holding EAD. Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Ελληνικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών Κυβερνήσεων καθώς και εκπρόσωποι των αντίστοιχων εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας λειτουργεί από το 2007 ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή τόσο του χερσαίου όσο και του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας, συνολικού μήκους 800 χιλιομέτρων, που θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου