Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Παλεύει να παραμείνει ενεργός ο ιστότοπος WikiLeaks

Ο ιστότοπος WikiLeaks πάλευε το Σάββατο να παραμείνει σε λειτουργία.

Επειτα από μία μικρή διακοπή η διαδικτυακή διεύθυνση στην Ελβετία του WikiLeaks λειτουργούσε και πάλι.

«Δύο ώρες μετά την απενεργοποίηση» αυτής της διεύθυνσης από τον αμερικανικό πάροχο διαδικτυακών διευθύνσεων EveryDNS.net «λάβαμε αρκετές διαθέσιμες διευθύνσεις», ανακοίνωσε το ελβετικό Κόμμα των Πειρατών, που υποστηρίζει τον WikiLeaks στο όνομα της ελευθερίας του διαδικτύου.

Το κόμμα έδωσε επίσης στη δημοσιότητα 21 διαδικτυακές διευθύνσεις από τις οποίες μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο WikiLeaks.

Ο ιστότοπος είναι εδώ και αρκετές ημέρες στόχος κυβερνοεπιθέσεων που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην προσβασιμότητά του.

Επιπλέον ο ιστότοπος μπορεί να αποδυναμωθεί μετά την απόφαση της υπηρεσίας διαδικτυακών πληρωμών PayPal, που έχει έδρα στις ΗΠΑ, να μπλοκάρει τις οικονομικές συναλλαγές με το WikiLeaks.

Η PayPal δικαιολόγησε την απόφασή της αναφερόμενη στην «εμπορική της πολιτική (…) που απαγορεύει τη χρήση» των υπηρεσιών της «για την προώθηση, διευκόλυνση και ενίσχυση κάθε παράνομης δραστηριότητας».

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες στις ΗΠΑ να εμποδιστεί η πρόσβαση στον ιστότοπο. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέβασε στο δίκτυο που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ μία προειδοποίηση κατά της πρόσβασης στα έγγραφα που έχει δημοσιοποιήσει ο WikiLeaks.

Εξάλλου και ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στους αμερικανικούς κυβερνητικούς οργανισμούς να λάβουν μέτρα ώστε οι υπάλληλοί τους να μην έχουν πρόσβαση στον WikiLeaks από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εργασία τους, εκτός κι αν έχουν λάβει πρώτα ειδική άδεια.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Αυστραλίας ερευνά αν ο ιδρυτής του ιστότοπου Ασάνζ έχει παραβιάσει κάποιους από τους νόμους της χώρας και άρα μπορεί να του ασκηθεί ποινική δίωξη, όπως δήλωσε σήμερα ο αυστραλιανός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ.

«Ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας ζήτησε πριν λίγες ημέρες από την ομοσπονδιακή αστυνομία να ερευνήσει αν ο Ασάνζ έχει παραβιάσει κάποιον από τους νόμους της χώρας», δήλωσε ο Ραντ στους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου