Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Επικίνδυνα τρία στα δέκα λαμπάκια

Επικίνδυνα τρία στα δέκα λαμπάκια

Τι να προσέξετε πριν στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Άμεσο κίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας, εγκυμονούν τρία στα δέκα (ποσοστό 30%) χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, που πωλούνται στην αγορά, όπως επισημαίνει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ), υπενθυμίζοντας τα ευρήματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Μάιο 2007 μέχρι το Μάιο του 2009.

«Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

Όπως επισημαίνει, για να είναι ασφαλή τα λαμπιόνια, αλλά κι όλα τα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, επιβάλλεται να φέρουν πάνω στο προϊόν τη σήμανση «CE», τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (π.χ, τάση, ισχύς κτλ) και την επωνυμία του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, με στοιχεία επικοινωνίας.

Επίσης, πρέπει - μεταξύ άλλων - να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, ενώ σε περίπτωση χρήσης σε εξωτερικό χώρο, επιβάλλεται να αναγράφεται σαφώς η καταλληλότητα του προϊόντος για διακόσμηση σε υπαίθριο χώρο.

Το ΚΕΠΚΑ υπενθυμίζει ακόμη ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει ποτέ να αφήνουν τα φώτα του δέντρου αναμμένα όταν πηγαίνουν για ύπνο ή όταν δεν βρίσκονται στο σπίτι. Επίσης, ότι δεν πρέπει να διορθώνουν ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου