Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΑΕΚ… κυρία και στην Κροατία!

ΑΕΚ… κυρία και στην Κροατία!

Πέντε μέρες μετά το «μεθύσι» του ντέρμπι, η ΑΕΚ αλλάζει διοργάνωση, αλλά θέλει να κρατήσει τη σοβαρότητα που της έδωσε τη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού.

Η «Ένωση» αντιμετωπίζει το βράδυ (20:00) τη Χάιντουκ και δεν ψάχνει τίποτα λιγότερο από το διπλό, που θα τη φέρει αγκαλιά με την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League.

Κλειστά χαρτιά από τον Χιμένεθ και «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας στο βροχερό Σπλιτ.

Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ανήκει πια στο παρελθόν, ωστόσο άφησε στην ΑΕΚ μια σημαντική… κληρονομιά. Αυτή που λέει πως, όταν αντιμετωπίζει σοβαρά (από την αρχή και σε όλη τη διάρκειά τους) τα παιχνίδια, μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα από αυτά που μαρτυρά η απόστασή της από την κορυφή του πρωταθλήματος.

Αυτή την κληρονομιά επικαλέστηκε ο Μανόλο Χιμένεθ στις ομιλίες του μετά το ντέρμπι και αυτή θα προσπαθήσουν να επιστρατεύσουν οι «κιτρινόμαυροι» απόψε στο Σπλιτ. Εκεί όπου η έντονη βροχόπτωση που σημειώνεται τις δέκα τελευταίες μέρες έχει μετατρέψει σε… τουλάχιστον δύσκολο τον αγωνιστικό χώρο του «Πόλιουντ Στάντιον» και σε βεβαιότητα τις εκτιμήσεις πως το βράδυ θα δούμε «λασπομαχίες» και ένα παιχνίδι που θα κριθεί στη δύναμη.

Μια δύναμη, που αν η ΑΕΚ τη δείξει σε… μεγαλύτερο βαθμό και φύγει με το διπλό (δεδομένου ότι η Άντερλεχτ δύσκολα θα νικήσει τη Ζενίτ στη Ρωσία), θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για τη δεύτερη θέση του ομίλου και την πρόκριση.

Άλλωστε -παρά το θερμό κλίμα που σχεδόν πάντα δημιουργείται στα κροατικά γήπεδα- η «Ένωση» δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια κολασμένη έδρα απόψε. Η κακή πορεία της Χάιντουκ στο πρωτάθλημα (2η με επτά πόντους διαφορά από την πρωτοπόρο Ντιναμό) δεν αναμένεται να φέρει περισσότερους από 15.000 φίλους της στο (χωρητικότητας 24.000) «Πόλιουντ» -το οποίο επιπλέον… χάνει σε δύναμη από το στίβο που μεσολοβεί μεταξύ των εξεδρών και του αγωνιστικού χώρου.

Κλειστά χαρτιά

«Σφίγγα» αποδείχθηκε και πάλι ο Μανόλο Χιμένεθ, σχετικά με την ομάδα που θα παρατάξει το βράδυ. Ο Ισπανός τεχνικός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του στη μία και μοναδική προπόνηση που έγινε στο Σπλιτ και μετά το ζέσταμα, ακολούθησαν ασκήσεις τακτικής με τρεις «ανάμεικτες» ομάδες.

Παρόλα αυτά, η λογική λέει (και οι σημαντικές απουσίες των Καφέ, Τζεμπούρ) πως θα παρατάξει και πάλι 4-2-3-1 -με τον Σάχα να επιστρέφει κάτω από τα δοκάρια και τους Μανωλά-Δέλλα να παραμένουν αμυντικό δίδυμο.

Ο Γιάχιτς (που προέρχεται από καλή εμφάνιση με τον Ολυμπιακό) θα παραμείνει δεξιά, ενώ ο Λαγός ενδέχεται να επιστρέψει στην ενδεκάδα στη θέση του Καράμπελα.

Στα χαφ θα είναι ο -MVP του ντέρμπι- Μάκος, ενώ αμφίβολο παραμένει το αν μαζί του θα παίξει ο Ντιοπ, ο οποίος ήταν καλός στο ντέρμπι και πρωταγωνίστησε στη φάση του γκολ, αλλά έχει χάσει πολλές προπονήσεις και δεν είναι βέβαιο αν μπορεί να βγάλει ολόκληρο ενενηντάλεπτο. Αν δεν χρησιμοποιηθεί ο Σενεγαλέζος, στη θέση του θα παίξει ο Γκέντσογλου.

Στις θέσεις μπροστά τους, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία των Σκόκο, Λυμπερόπουλου και Μπερνς -με τον Χιμένεθ να βασίζει πολλά στην ταχύτητα του Αυστραλού για να βγάλει η ΑΕΚ αντεπιθέσεις.

Η άλλη θέση θα παιχτεί ανάμεσα στους Λεονάρντο και Μπλάνκο, με τον Βραζιλιάνο -εφόσον αγωνιστεί- να πηγαίνει αριστερά στην τριάδα πίσω από τον Λυμπερόπουλο. Σε περίπτωση, δε, που χρησιμοποιηθεί ο Αργεντινός, θα πάρει εκείνος θέση στην κορυφή της επίθεσης, στέλνοντας τον «Λύμπε» στη θέση ακριβώς πίσω του.

Τα μάτια τους… δεκατέσσερα!

Σε… επιφυλακή είναι η αστυνομία του Σπλιτ, ενόψει του αποψινού αγώνα. Γενικά το κλίμα στην κροατική πόλη είναι τεταμένο σε ανάλογες περιπτώσεις -κάτι που είχε διαπιστώσει πριν το δικό της παιχνίδι εκεί και η Άντερλεχτ, όταν βόμβα μολότοφ είχε εκτοξευτεί στο ξενοδοχείο που διέμενε.

Την ανησυχία, δε, έχει εντείνει φημολογία που έχει αναπτυχθεί και θέλει οπαδούς της ΑΕΚ να πηγαίνουν στο γήπεδο, παρόλο που η ΠΑΕ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα παραλάβει εισιτήρια.

Μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού, άλλωστε, όταν οι «σκληροπυρηνικοί» οπαδοί της Χάιντουκ είχαν συγκρουστεί τόσο με την αστυνομία όσο και με τους αντίστοιχους της ΑΕΚ, το να βρεθούν κάποιοι από τους τελευταίους στο Σπλιτ θα ήταν μια ιδέα που θα εγκυμονούσε τουλάχιστον κινδύνους.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της προσοχής και των «δρακόντειων» μέτρων ασφαλείας που έχουν πάρει οι Κροάτες για την αποστολή της ΑΕΚ και τους Έλληνες δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν είναι πως οι τελευταίοι, ακόμα και για… καφέ στην πόλη, πήγαν συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

Σχεδόν σύσσωμη η διοίκηση της ΑΕΚ συνόδευσε την αποστολή στο Σπλιτ. Εκτός του προέδρου Σταύρου Αδαμίδη, στην Κροατία ταξίδεψαν μαζί με την ομάδα και οι Αδαμίδης, Κοσμάτος, Κασνακίδης και Κωνσταντινίδης. Στο πλευρό της «Ένωσης», δε, βρέθηκε μετά από καιρό και ο παλιός παράγοντας, Νίκος Στράτος, ενώ μαζί με την αποστολή ταξίδεψε και ο γνωστός Κροάτης μάνατζερ, Μάριο Μπόνιτς.

Έναν παλιό γνώριμο συνάντησε η αποστολή της ΑΕΚ στο «Ελ. Βενιζέλος». Λίγο πριν την αναχώρησή για την Κροατία, αντιληπτός από τους «κιτρινόμαυρους» έγινε ο Ταμαντανί Ενσαλίβα.

Ο Καναδός μέσος που είχε έρθει στην Αθήνα για κάποιες διαδικαστικές υποθέσεις (και παρακολούθησε, μάλιστα, από κοντά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) είχε εγκάρδιες συνομιλίες με τους παλιούς του συμπαίκτες. Σε αυτές χαρακτήρισε δύσκολη την περίοδο μετά την αποχώρησή του από την ομάδα, ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος πως αυτή θα τελειώσει με μια καλή μεταγραφή τον Γενάρη.

Μια έμπνευση του πιλότου και του πληρώματος (ενδεχομένως… υποκινούμενη και από τον Μανόλο Χιμένεθ) προκάλεσε φαρδιά χαμόγελα στη -διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας- πτήση προς την Κροατία. Λίγο πριν την προσγείωση, ο Ισπανός τεχνικός μπήκε στο πιλοτήριο για να απολαύσει την όλη διαδικασία και λίγα λεπτά αργότερα στα ηχεία του αεροπλάνου έπαιζε η περιγραφή του γκολ του Μπλάνκο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο Ισπανός, μάλιστα, δεν παρέλειψε να «κλέψει την παράσταση» και στην προπόνηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες έπειτα, στο γήπεδο όπου θα διεξαχθεί απόψε το ματς. Τότε, που -πριν την έναρξη του κανονικού προγράμματος και την ώρα που οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν ζέσταμα- δεν δίστασε να πάει ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του και να κουβαλήσουν τις εστίες, για να αποθεωθεί στη συνέχεια για την… πρωτοβουλία από τους παίκτες του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου