Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Εντάξει, ο Μπατίστ είναι μαλ..., αλλά φτάνει»

Το περιστατικό μεταξύ του Μάικ Μπατίστ και του Σάσο Οζμπολτ στο πρώτο παιχνίδι με την Ολίμπια, μονοπώλησε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς εν όψει της αυριανής (9/12, 20:00-Nova3) αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την ομάδα της Λουμπλιάνα στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκα.
«Εντάξει, ο Μπατίστ είναι μαλ..., αλλά φτάνει»

Ο Σέρβος τεχνικός ρωτήθηκε αν το περιστατικό με τον γκαρντ των Σλοβένων θα επηρεάσει αρνητικά τον Μπατίστ, ερώτηση που προκάλεσε την «έκρηξη» του «Ζοτς». Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» υπερασπίστηκε απόλυτα τον Αμερικανό σέντερ, λέγοντας ότι στα 10 χρόνια που αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι άψογος και ότι ένα μεμονωμένο συμβάν δεν μπορεί να αμαυρώσει το ήθος του παίκτη του.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην απουσία του Αλεκς Μάριτς και τον Ιαν Βουγικούκα, τόνισε ότι η αναμέτρηση με την Ολίμπια θα είναι μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία για τον Ελληνα διεθνή σέντερ. Παράλληλα, ο Ομπράντοβιτς κάλεσε και πάλι τον κόσμο του «τριφυλλιού» να έρθει στο γήπεδο, λέγοντας ότι στο πρώτο παιχνίδι, 13.000 οπαδοί της Ολίμπια είχαν γεμίσει τη δική τους έδρα.

«Είναι το όγδοο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, απέναντι σε μια ομάδα που κανείς δεν πίστευε ότι θα έχει τόσο καλά αποτελέσματα, όσο έχει μέχρι τώρα. Στη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν δύσκολη περίοδος γι’ αυτούς, να φτιάξουν την ομάδα εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν. Παίζουν όμως εξαιρετικά και συγκατοικούμε στην πρώτη θέση του ομίλου. Η αλήθεια είναι μία: Η Ολίμπια παίζει πολύ καλό μπάσκετ με δυνατή άμυνα και πολύ έξυπνη επίθεση», είπε αρχικά ο «Ζοτς».

Η ανάλυση της Ολίμπια

Στη συνέχεια έκανε ακόμη πιο λεπτομερή ανάλυση της Ολίμπια: «Έχουν τον Ιλιέφσκι που είναι πολύ σημαντικός γι’ αυτούς από τη θέση του πόιντ γκαρντ. Ως αντικαταστάτης του είναι ο Πέρι, αλλά σίγουρα ο Ιλιέφσκι είναι ο πιο σημαντικός παίκτης. Στη θέση «2» υπάρχει ο Όζμπολτ, που παίζει πολύ καλά αμυντικά, αλλά είναι καλός σουτέρ. Στο «3» υπάρχει ο πολύ έμπειρος ο Κένι Γκρέγκορι. Εϊναι εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο, πηγαίνει στο επιθετικό ριμπάουντ, δεν είναι ο κλασσικός σουτέρ, αλλά δεν μπορείς και να τον αφήσεις ελεύθερο. Οι θέσεις «4» και «5» είναι πολύ σημαντικές για το παιχνίδι τους.

Ο Μάρκοτα και ο Πίνκνεϊ είναι καλοί σουτέρ για τρεις πόντους και από τον πάγκο έρχεται ένας παίκτης που είναι πολύ σημαντικός για αυτούς ο Γιάγκοντνικ, ενώ υπάρχει και ο Γκιόργκι Σερμαντίνι, αλλά και ο Αναγκόνιε, που όμως δεν παίρνει πολύ χρόνο συμμετοχής. Μάρκοτα, ο Πίνκνεϊ και ο Γιάγκοντνικ είναι παίκτες που μετά από το πικ εντ ρολ, κάνουν πικ εντ ποπ και μπορούν να σουτάρουν για τρεις πόντους. Το ίδιο και ο Πίνκνεϊ, ο οποίος πολλές φορές κάνει το ποπ άουτ και σουτάρει για τρίποντο, αν και παίζει στη θέση «5».

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι όποιος κι αν παίζει θα πρέπει να προσέξουμε πώς θα πρέπει εμείς να παίξουμε στην άμυνα. Αναμφίβολα είναι το κλειδί του αγώνα. Το δεύτερο είναι να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να μην «πουλάμε» την μπάλα τόσο εύκολα όσο κάναμε στη Λουμπλιάνα, οπότε και είχαμε υποπέσει σε πολλά λάθη. Θα πρέπει να παίξουμε με μεγάλο σεβασμό απέναντί τους, γιατί είναι πολύ καλή ομάδα και είμαστε μαζί στην πρώτη θέση. Είναι παιχνίδι που δίνει την πρώτη θέση στον όμιλο».

«Να μας στηρίξει ο κόσμος»

Ο Ομπράντοβιτς αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία, αλλά και το ρόλο του κόσμου στην εξέδρα: «Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν οι φίλαθλοί μας καταλάβουν ότι παίζουμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Είναι αγώνας για την πρώτη θέση στον όμιλό μας. Το επαναλαμβάνω. Στον αγώνα εκεί αγωνιστήκαμε με 13.000 φιλάθλους στην εξέδρα που βοήθησαν από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Υπήρχε εξαιρετική ατμόσφαιρα και αυτό είναι που χρειαζόμαστε κι εμείς εδώ. Η αίσθηση που έχω είναι πως εκεί πηγαίνουν στο γήπεδο για να βοηθήσουν. Βλέποντας αγώνα με τον αγώνα την ομάδα, όλοι θέλουν να πάνε στο γήπεδο να της σταθούν. Για εμάς είναι κάτι φυσιολογικό... Έτσι το αντιμετωπίζουν οι περισσότερο. «Ε, εντάξει... Ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στον όμιλο, ξαναπαίζει στην Ευρωλίγκα, ας πάμε να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι»

Ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Γι’ αυτό θέλω να καταλάβουν τώρα πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι και πόσο αλλάζει ακόμη και η ψυχολογία των παικτών. Μέχρι τώρα υπήρχε καλή ατμόσφαιρα δεν παραπονιέμαι, αλλά θέλω να αρχίσουν όλοι να καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι. Το κάθε παιχνίδι. Όχι μόνο για τώρα, αλλά και για την επόμενη φάση, τη φάση των 16».

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Ομπράντοβιτς αφορούσε το αν ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ίσως τον αυριανό αγώνα ως ένα παιχνίδι του «Top16»: «Είναι ένα παιχνίδι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά. Είμαι πολύ ευθύς και αυτό που λέω είναι αυτό που νιώθω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν δεις πως ήταν ο κόσμος εκεί στη Λουμπλιάνα. Κάποιοι ήσασταν εκεί και είδατε πως αντιδρά ο κόσμος. Εκτός από την ποιότητα που έχει η Ολίμπια ο κόσμος την έχει βοηθήσει να φτάσει σε νίκες».

Για την απουσία του Μάριτς και τον Βουγιούκα

Για την απουσία του Μάριτς και αν αυτό θα ήταν ένα παιχνίδι που θα ήθελε να τον έχει στη διάθεσή του, ο Ομπράντοβιτς δήλωσε: «Δεν μου αρέσει να κλαίγομαι. Είμαι πολύ σοβαρός άνθρωπος και ξέρω ότι ο Μάριτς δεν είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Όπως δεν ήταν και στους προηγούμενους αγώνες. Προσπαθώ να σκέφτομαι τους παίκτες που έχω στην ομάδα. Έχουμε αρκετή ποιότητα για να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι αύριο.

Έχω ξαναπεί ότι πιστεύω στον Ίαν Βουγιούκα. Δουλεύει πολύ σκληρά. Και πιστεύω ότι είναι έξυπνος κα ξέρει ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία γι’ αυτόν να παίξει στον Παναθηναϊκό. Αύριο θα είναι μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο γι’ αυτόν, αλλά για όλους τους ψηλούς μας. Χρειάζεται προσοχή και συγκέντρωση, να διαβάσουν το παιχνίδι, τις αλλαγές, τις καταστάσεις, γιατί όπως είπα ότι είναι σημαντικές οι θέσεις 4 και 5 για την Ολίμπια. Δεν θέλω να πιέσω τον Βουγιούκα και υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, ακόμη και τώρα που ο Μάριτς δεν είναι έτοιμος να παίξει».

Σε ερώτηση κατά πόσο το παιχνίδι του Βουγιούκα μπορεί να θυμίσει τον Παναθηναϊκό του 2002 με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση. Πρέπει να καταλάβει ότι είναι σημαντικός παίκτης για εμάς. Και αγώνα με τον αγώνα πρέπει να γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Σε όλες τις παραμέτρους του παιχνιδιού. Ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα στον τρόπο του παιχνιδιού του. Όπως ξέρουμε και ποια είναι τα καλύτερα στοιχεία του. Όλοι οι παίκτες τα καταλαβαίνουν και προσπαθούν να γίνονται όλο και καλύτεροι μέρα με τη μέρα.

Όπως είπα είναι πολύ σοβαρός και πολύ έξυπνος και καταλαβαίνει όλα αυτά που πρέπει να δουλέψει όχι μόνο με την ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψει με τον Σάββα. Να γίνεται πιο γρήγορος, πιο αλτικός, να σουτάρει απ’ έξω, γιατί έχει την ποιότητα να το κάνει. Θα πρέπει να δει και κανένα βίντεο πως παίζει άμυνα στο πικ εντ ρολ Μπατίστ. Και είναι τυχερός που έχει τον Μπατίστ την ομάδα, που μπορεί να τον ρωτήσει οτιδήποτε θέλει. Αν έχουν στην ομάδα κάποιον που έχει τη δυνατότητα να τους διδάξει κάποια πράγματα ίσως να είναι καλύτερα και από το να τους το πει ο προπονητής τους. Είναι τυχεροί που έχουν τον Μάικ δίπλα τους».

Το ξέσπασμα υπέρ του Μπατίστ

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ξέσπασε όταν έγινε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να έχει επηρεαστεί ο Μάικ Μπατίστ από την υπόθεση με τον Σάσο Όζμπολτ, ο οποίος χθες πάντως δήλωσε πως το θέμα έχει λήξει: «Όλοι αρέσκονται στο να θυμούνται κάτι κακό. Κανείς δεν θυμάται τα καλά. Είναι φυσιολογικό. Δεν είναι όμως και καλό. Έκανε κάτι άσχημο, ζήτησε συγνώμη όχι μία, αλλά περισσότερες φορές, απολογήθηκε, ο Όζμπολτ δέχθηκε το «συγνώμη». Οι κακές ειδήσεις πουλάνε όμως. Ο Μάικ αγωνίζεται 10 χρόνια στην Ευρωλίγκα. Δεν έχει κάνει ποτέ κάτι αρνητικό και ξαφνικά ότι λένε πόσο κακός είναι. Εντάξει ο Μπατίστ είναι μαλ...ς. Οκ, ας επιτεθούμε στον Μάικ όλοι. Δέκα χρόνια ήταν άψογος. Τέλος αυτή η ιστορία. Ας μιλήσουμε για μπάσκετ».

Η κουβέντα επέστρεψε στο μπάσκετ με τα λάθη για τα οποία ο ίδιος διαμαρτύρεται συχνά πυκνά φέτος: «Το μπάσκετ είναι παιχνίδι λαθών. Είναι αδύνατον να παίξει χωρίς λάθη. Είναι φυσιολογικό οι δημιουργοί που κρατάνε την μπάλα περισσότερο στα χέρια τους, να έχουν περισσότερες ασίστ, αλλά και περισσότερα λάθη. Αλλά μιλώ για άλλους είδους λάθη. Λάθη που σχεδόν σε κάθε παιχνίδι γίνονται και δεν είναι απαραίτητα. Καλό θα ήταν να αποφευχθούν τέτοιου είδους λάθη. Αν προσπαθούμε να παίξουμε γρήγορα, αν είναι επειδή η άλλη ομάδα είναι πολύ επιθετική τα λάθη μπορεί να είναι και λογικά. Αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ποια λάθη δεν είναι απαραίτητα».

Το ελληνικό πρωτάθλημα

Η τελευταία ερώτηση αφορούσε την ευκολία των αγώνων στο πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ, σε σχέση με αυτούς στην Ευρωλίγκα και πόσο ρόλο μπορεί να παίξει αυτό στην απόδοση του Παναθηναϊκού: «Από το πρώτο λεπτό που ήρθα εδώ σέβομαι κάθε αντίπαλο. Ακόμη κι αν κάποιος σκέφτεται ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μεγαλύτερη ποιότητα, υποχρέωσή μου και αυτό που λέμε στους παίκτες είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τους πάντες. Παίξαμε πολύ σοβαρά και στους επτά αγώνες μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα και πιστεύω ότι επειδή παίξαμε σοβαρά, μας βοηθά να παίζουμε πολύ καλά και στην Ευρωλίγκα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παίξουμε καλύτερα και στις δύο διοργανώσεις. Φυσικά και θα προσπαθήσουμε γι’ αυτό. Στη διάρκεια της χρονιάς έχουμε καταστάσεις που δεν έχεις καλή προπόνηση και είναι εύκολο να δεις τότε ότι έχεις πρόβλημα στο παιχνίδι. Η προπόνηση είναι κάτι πολύ πολύ σημαντικό. Εμείς προετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο κάθε παιχνίδι είτε για το πρωτάθλημα, είτε για την Ευρωλίγκα. Το κλειδί είναι πάντα να σεβόμαστε τον εαυτό μας και την αντίπαλη ομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου